Muziek

Nightwish speelt de sterren van de hemel in Ziggo Dome

Finland met een vleugje Brabant goed voor een avond vol vuurwerk.

Het is 1 van de 29 shows die Nightwish tijdens deze tour speelt. Vanavond spelen ze in de Ziggo Dome in Amsterdam. En toch is deze avond wat specialer dan de andere voel ik. Vanaf het begin van dit concert tot en met het einde wordt de zaal in onvervalst Brabants/Limburgs toe gesproken. “Hé Nederland, weten jullie nog een beetje wat feesten is of wa!” De rest van de band staat er een beetje knullig bij als Floor Jansen, zangeres van Nightwish, de Ziggo Dome toespreekt. Dat zal in Finland, het land van herkomst van Nightwish, vast andersom zijn als de andere leden van de band in hun eigen taal verstaanbaar zijn. Het voelt een beetje alsof de band hier een thuiswedstrijd speelt.

En spelen kunnen ze! Visueel ondersteund door een gigantisch led scherm als achtergrond en het onvermijdelijke vuurwerk speelt Nightwish de sterren van de hemel. Kai, Troy, Marco, Tuomas en Emppu zijn stuk voor stuk fantastische muzikanten. Maar voor mij is er deze avond maar één die echt telt. Floor Jansen. Via de Rockacademie in Tilburg, After Forever en ReVamp wordt ze gevraagd in 2012 om toe te treden tot Nightwish. Floor is een geboren performer die geweldig goed kan zingen maar tegelijkertijd ook een enorme podium presence heeft.

Ik sta tussen de fotografen voor het podium. Wij mogen de nummers 4 tot en met 6 fotograferen als de eerste vlammen zijn gedoofd. En ik moet mezelf dwingen om ook de andere leden van de band vast te leggen. Zo verleidelijk is het om alleen te focussen op Floor. Daar is niets chauvinistisch aan, Floor Jansen is een geboren performer waar je naar moet kijken. Zeer expressief in haar optreden, het haar vliegt alle kanten op tijden het headbangen, voor fotografen is het een wandelende snoepwinkel.

Maar voor de volle Ziggo Dome spreekt toch vooral de muziek. Als Floor er om vraagt gaan er duizenden metalhorns de lucht in. Deze Decades tour bestaat uit greatest hits en wat meer obscure werk uit het verleden. En dat valt goed in de smaak bij de bezoekers. Voor liefhebbers van het symfonisch metal genre is het sowieso een goed weekend geweest. Within Temptation heeft net twee uitverkochte AFAS Live shows, plus een show in Groningen gegeven. Nightwish speelt voor ruim 16.000 man in de Ziggo Dome. Het bewijst dat het genre nog springlevend is.

Als ik later die avond mijn foto’s aan het uitzoeken ben zie ik dat ik inderdaad vooral me op het vastleggen van Floor Jansen heb gericht. En terecht. Ze doet het niet alleen goed op het podium maar ook op de beelden die ik heb geschoten.