Muziek

Paskal Jakobsen solo op stedentrip / zoektocht naar zichzelf

Je kunt de beste liedjes ter wereld schrijven, ze komen pas echt tot hun recht als ze op een geloofwaardige manier worden vertolkt. Daar hoef je je bij Paskal Jakobsen geen zorgen over te maken. Zelfs al zingt hij de waterstanden, dan nog klinkt het resultaat als een klok.

Gezegend met zo’n strot zouden andere zangers waarschijnlijk achterover leunen en op hun lauweren rusten, maar Paskal bleef zich doorontwikkelen. Hij kroop regelmatig achter een drumkit om zijn ritmiek verder te ontwikkelen en volgde workshops songschrijven, waaruit in 1999 zelfs een hit voor Ruth Jacott voortvloeide: Leun Op Mij.

Al die tijd leunde Bløf op Paskal, en omgekeerd. Begin vorig jaar verraste hij echter iedereen door een duet aan te gaan met Miss Montreal, die hoogblonde dondersteen van The Voice Of Holland. De manier waarop hun twee stemmen in Ik Zoek Alleen Mezelf een harmonieuze vrijage aangingen klonk zeer bijzonder en smaakte simpelweg naar meer.

Dat ‘meer’ bestaat voor Paskals deel van die zoektocht uit een tour met Han Dasselaar (de bassist van Paskals vroegere coverbandje met Bas Kennis en Chris Götte), Sjako!-drummer Richard Heijerman en Simon Gitsels, die normaal bij Roel van Velzen de toetsen beroert. Met hen zullen songs worden gespeeld waar Jakobsen met Bløf niet aan toekomt.

Dat kunnen eigen liedjes zijn die niet in Bløfs vaste repertoire zitten, maar ook nummers van Paskals helden Maarten van Roozendaal, Thé Lau, Bram Vermeulen en Ramses Shaffy. Een indrukwekkend lijstje grootheden. Maar de oplettende lezer ziet meteen: ze zijn alle vier overleden. Gelukkig staat hun repertoire nog als een huis. En dat wordt de komende weken in twee dozijn schouwburgconcerten van een fris verflaagje voorzien.

Dit uitstapje betekent beslist niet het einde van Bløf, benadrukt Paskal. Hij vond het na ruim twintig jaar gewoon leuk om eens met andere mensen te spelen en nieuwe impulsen op te doen. ‘Een korte break, een soort Stedentrip’, zo meldt een speciaal hiervoor ingeruimde pagina op de Bløf website. ‘Ik hou nog heel veel van mijn vrienden van Bløf’, lichtte hij Giel Beelen op de radio toe. ‘Het was spannend om ze dit te vertellen, maar er werd groothartig op gereageerd. Ik heb echt het gevoel dat iedereen het tof vindt voor mij.’

‘Toen ik met dit plan kwam, was de insteek het spelen van covers. Maar ik ben afgelopen jaar een hoop gaan schrijven. En veel van die liedjes passen in theater. Ik heb er heel veel zin in. Als er echter ook maar een suggestie gedaan wordt dat dit het einde van Bløf zou inluiden, hoop ik dat onderuit te kunnen halen. Want ik heb het super naar mijn zin met die gasten.’

Tickets voor zijn stedentrip