Muziek

Petje af voor Gregory Porter

‘Die pet past ons allemaal.’ Dat was de leus waarmee de politie ons jaren geleden probeerde duidelijk te maken dat we een eigen verantwoordelijkheid hadden bij het voorkomen van criminaliteit.

Ook in de popmuziek maakt een hoofddeksel vaak een wereld van verschil uit. Waren de Blues Brothers bijvoorbeeld net zo legendarisch geworden zonder hun zwarte gleufhoeden (en dito zonnebrillen)? En wat was er van de Village People terechtgekomen zonder Bob de Bouwerhelm en indianentooi?

Knuffelbeer
Een van de meest markante gezichtsbedekkingen van de afgelopen jaren bevindt zich rond het welgevormde hoofd van Gregory Porter. Deze donkere knuffelbeer, gestoken in een strak maatpak met dito stropdas, beschikt over een exotische glimlach. Het laatste wat je daarbij verwacht is een Siberisch aandoende winteroutfit. Porters muts is echter groot genoeg om er moeiteloos een Beats By Dr. Dre hoofdtelefoon in te verstoppen. Of eventueel zelfs een complete set luidsprekers…

De vraag is of dat nodig is. Gregory bezit namelijk een prachtige, loepzuivere stem, waarmee hij zich in één klap tussen grootheden als Nat King Cole en Frank Sinatra heeft weten te plaatsen. Hoe virtuoos zijn begeleiders soms alle hoeken van de kamer door soleren, Porter laat zich niet van de wijs brengen en houdt moeiteloos vast aan zijn sterke zangmelodieën.

Geen valse bescheidenheid
De afgelopen jaren werd Gregory Porter door The Huffington Post uitgeroepen tot ‘The brilliant new voice of jazz’. Anderen gingen nog een stapje verder door hem ‘the new KING of jazz’ te noemen. Het is duidelijk: hier past geen valse bescheidenheid. Sterker nog, je hoeft eens niet van jazz te houden om ademloos naar hem te kunnen kijken en luisteren. Gregory Porter is een toptalent, van een kaliber dat je niet elke dag tegenkomt. Daar nemen we graag ons petje voor af.