Muziek

Phil Collins can feel it in the air tonight

Gisteravond stond levende legende Phil Collins in het Goffertpark in Nijmegen. Het werd een magische show!

Als eerste van de twee voorprogramma’s voor Phil Collins mocht Douwe Bob het podium in de Goffert beklimmen. De bezoekers zijn dan niet per se voor hem naar Nijmegen gekomen, maar het blijft toch een indrukwekkend gezicht zo’n vol veld voor je.
Douwe Bob speelde een akoestische set van 30 minuten met gitarist JP Hoekstra en toetsenist Martin Scheppink. Voor deze avond zijn ze van Terschelling gekomen waar ze een aantal avonden achter elkaar aan het spelen zijn.
Eén van Phil zijn achtergrondzangers, Arnold McCuller, heeft Douwe Bob zien spelen en was vol lof over het optreden.
Tijd voor het tweede voorprogramma: Sheryl Crow. Sheryl en haar band zijn op tour in Europa en spelen een aantal avonden mee tijdens de tour van Phil Collins. Andere voorprogramma’s van Phil (in andere steden) waren o.a. Mike & The Mechanics met toetsenist en ex-Genesis lid Mike Rutherford, The Pretenders, Blondie en Chic.
Tijdens haar 50 minuten durende set komen al haar klassiekers voorbij. Van All I Wanna Do, A Change Would Do You Good, If It Makes You Happy, etc.
Soak Up The Sun. Badend in het warme avondzonnetje zie je het Goffertpark in de pilotenbril van Sheryl gereflecteerd.
Dan wordt het wachten en de lange reis naar Nijmegen eindelijk beloond en betreedt Phil Collins het podium. Een kwartiertje later dan gepland zodat ook de laatste mensen die nog onderweg waren het complete concert kunnen meemaken. Phil loopt tegenwoordig met een kruk omdat hij last heeft van zijn voet.
Voor het concert begint leest hij in fonetisch Nederlands een briefje voor: “Ik ben aan mijn rug geopereerd en mijn voet is naar de klote”. Het is niet dat Phil het papiertje verkeerd vast houdt, deze foto is in spiegelschrift zodat je de tekst kunt mee lezen. Zijn lichaam wil misschien niet meer zo, zijn gevoel voor humor is nog 100%.
Vanavond wordt het concert geopend met Against All Odds (Take A Look At Me Now). Een beetje breekbaar zit Phil op zijn stoel waar hij het grootste gedeelte van de avond zal blijven zitten.
In totaal 97 concerten worden er gegeven in deze tour. Ruim een jaar geleden startte de Not Dead Yet Live tour in Liverpool en in oktober sluit de tour in Las Vegas.
Phil wordt begeleid door een fantastische band van 14 man/vrouw. De meeste spelen het grootste deel van hun leven al met hem. En eerlijk is eerlijk, het zijn allemaal, stuk voor stuk, top muzikanten die een heerlijk fundament neerleggen voor Phil zijn stem.
Zoals gitarist Daryl Stuermer die in 1978 live ging meespelen met Genesis en sinds die tijd zowel met die band als met Phil Collins solo mee speelt.
En bassist Leland Sklar. Wereldwijd gezien als één van de beste bassisten allertijden. Leland speelde op meer dan 2000 studio albums van onder andere: Carole King, Jackson Browne, Michael Jackson, Toto, James Tayler, Hall & Oates en vele vele anderen.
Zelf kan Phil geen drums meer spelen. Na een operatie aan een verschoven nekwervel kan hij zijn handen niet meer goed gebruiken. Halverwege het concert speelt Phil nog wel een beetje op een cahon (een drumkist). Maar vaker zie je hem nog intens lucht drummen. Even zie je dan weer de fantastische drummer zitten die hij ooit was.
Zelf kan hij het niet meer maar Phil heeft een perfecte vervanger gevonden achter de drumkit. Zijn 18-jarige zoon Nicolas. De appel valt niet ver van de boom. Hij heeft een zelfde drumsound te pakken als zijn vader. En hij kan niet alleen drummen. Halverwege de show vertelt Phil: “Voordat we aan deze tour begonnen heeft Nicolas al mijn albums geluisterd. En hij heeft 1 nummer gevonden die hij mooi vond…”. Van het album Face Value spelen ze samen You Know What I Mean, Nicolas achter de piano en Phil naast hem. Een ontroerend moment in de show.
Meteen erna wordt één van Phil zijn grootste hits ingezet: In The Air Tonight. Met daarin toch wel de meest bekende drumklappen allertijden. Het deel van het Goffert Park dat geen mobieltje in de hand heeft slaat deze drumroffel in de lucht mee.
Je went snel aan het feit dat Phil op een stoeltje zit. Zijn stem wordt met de nummers beter, zijn band omlijst hem fantastisch. En zijn onderkoelde, Britse humor blijft grappig.
Naast zijn solowerk komen er gelukkig ook nog wat oude Genesis nummers voorbij zoals Follow You Follow Me en Invisible Touch.
Langzaam zakt de zon weg over Nijmegen terwijl het publiek nog beweegt op Dance Into The Light.
You Can’t Hurry Love, Easy Lover, Sussudio, alle radioklassiekers komen voorbij vanavond.
De Goffert en zijn band dragen Phil op handen.
Zeg nooit nooit, maar zeer waarschijnlijk is dit het laatste optreden van Phil in Nederland geweest. Bijna 65.000 bezoekers waren erbij en kregen een bijzondere avond.