Muziek

Pink zet zichzelf en de Johan Cruijff ArenA op zijn kop

Een avond in de lampen hangen met Pink.

Tickets Pink Malieveld

Voor de gelegenheid is het artwork van de Beautiful Trauma Tour van P!nk aangepast naar Amsterdam. Subtiel zijn de drie rode kruizen in de juwelen gezet. Vanavond start het Europese deel van haar tour om op 11 augustus in Den Haag weer te eindigen.
Er bestaat bijna geen beter nummer om een concert mee te openen dan Get The Party Started. P!nk laat er geen gras over groeien. Vanaf de eerste noot hangt ze in de lampen.
Je komt ogen te kort zoveel gebeurt er op het podium. Een grote band, tien dansers, levensgrote rekwisieten, P!nk die in de kroonluchter hangt. Het begin van de show is overdonderend.
Ondanks haar eigen acrobatische toeren krijgt P!nk het voor elkaar ook nog live te zingen, met haar karakteristieke rauwe stem.
Circus P!nk is in the house. De vergelijking met Cirque du Soleil is vaker gemaakt en dat begrijp ik wel. Hoe vaak zie je een artiest ondersteboven metershoog door de lucht zweven…
Bij sommige artiesten vind ik het wel goed als we als fotografen na de eerste drie nummers weer weg moeten. Deze avond had ik het liefst van voor naar achter willen blijven staan. Haar show mag dan spectaculair beginnen, het is slechts een voorbode van wat verder nog gaat komen.
Het concert is visueel opgebouwd in verschillende onderdelen. Na de eerste vier nummers krijgen we een compleet andere wereld te zien, Revengeland, gebaseerd op het nummer Revenge dat P!nk samen met Eminem heeft gemaakt. Zijn deel van het nummer wordt uitgevoerd door een negen meter hoge pop die perfect lipsynced.
Daarna gaat P!nk weer even terug naar de basis om samen met haar band Funhouse uit te voeren. Natuurlijk wel met een andere outfit aan.
Ze blijft niet lang op het podium staan. Onder het nummer Secrets, afkomstig van het in 2017 verschenen album Beautiful Trauma, wordt samen met een danser een prachtige acrobatische lucht choreografie uitgevoerd.
Vervolgens verplaatsen we ons naar een donker bos waar een aantal duistere rituelen uitgevoerd lijken te worden. In het nummer Try speelt de loopband die op haar catwalk ligt een grote rol, waardoor P!nk heen en weer lijkt te zweven.
In totaal geeft 159 concerten P!nk tijdens deze Beautiful Trauma Tour. 1 maart 2018 werd de tour afgetrapt in Phoenix en tijdens de Formule 1 Grand Prix in Austin (2 november) zal ze haar laatste concert in deze tour geven.
Ik vraag me af in wat voor perfecte conditie Alecia Beth Moore (P!nk) moet zijn om dit te kunnen blijven doen. Om naast het dansen ook nog te blijven zingen.
Naast de dansers, het grote LED-scherm met prachtige visuals en de luchtacrobatiek, is er ook nog volop ruimte voor vuurwerk. Tijdens Just Like Fire schieten de vlammen metershoog de lucht in. In mijn hoofd blijf ik maar foto’s maken…
Deze show is zorgvuldig geregisseerd, zodat je ook als bezoeker af en toe even op adem kunt komen.
Halverwege de show geeft P!nk de Johan Cruijff ArenA bezoekers nog iets om over na te denken. Haar gedachten over hoe sterk vrouwen zijn, hoe ze geen voorstander van ‘gay marriage’ is, maar van een ‘happy marriage’, zonder onderscheid op sekse. P!nk heeft haar eigen opinie nooit onder stoelen of banken gestoken en gebruikt haar shows om die verder uit te dragen.
Aan het einde van de emotionele clip wordt What About Us ingezet. Tienduizenden kelen zingen het refrein keihard mee.
Een zeer respectabel aantal van 34 Top 40 hits heeft P!nk in Nederland gescoord. Lang niet allemaal zijn ze aan bod gekomen.
Persoonlijke favorieten als Trouble en Lady Marmelade heb ik moeten missen. Wellicht op een volgende tour.
Tijdens deze Europese tour doet P!nk slechts één festival aan: Rock Werchter op donderdag 27 juni. Op de eerste festivaldag, zodat haar enorme productie alvast van tevoren opgebouwd kan worden.
De rekwisieten die gebruikt worden tijdens deze show lijken soms zo geleend te zijn van Disneyland.
Ook als je achteraan staat of zit hoef je niets te missen van deze show. De grote schermen bieden een prima zicht op wat er onstage gebeurd.
Bijna 40 is P!nk en in uitermate goed conditie.
Op de één of andere manier valt P!nk steeds buiten het rijtje met grote hedendaagse zangeressen als Taylor Swift, Beyoncé, Lady Gaga, etc. Dat is geheel onterecht wat mij betreft.
Het einde van de catwalk wordt gebruikt voor een akoestisch optreden waarbij P!nk fysiek even op adem kan komen, maar vocaal nog steeds gas blijft geven.
Het activisme heeft P!nk meegekregen van haar vader. Thuis werd er veel geluisterd naar protestsongs en daar heeft ze er zelf ook een aantal van gemaakt. Haar mening over Trump steekt ze ook niet onder stoelen of banken.
Van vrouw naar moeder. Het laatste deel van de show wordt ingeleid met een video waarin P!nk haar dochter uitlegt dat ze prachtig is en moet zijn wie ze wil zijn. Deze boodschap wordt met luid gejuich ontvangen in de ArenA.
And Raise Your Glass! De volle ArenA stuitert op en neer op deze banger.
Blow Me (One Last Kiss) en Can We Pretend zijn de laatste twee nummers voordat ze afscheid neemt van de zaal.
Maar wie een beetje heeft opgelet weet dat het nog niet voorbij is. De spectaculaire toegift begint met So What. P!nk wordt in een nieuw harnas gehesen en schiet met een bloedvaart de lucht in. Werkelijk tot aan de tweede ring achteraan in de zaal. Al over de kop buitelend vliegt ze letterlijk de Johan Cruijff ArenA door. Ik heb nog nooit zoiets gezien…
Met Glitter In The Air neemt P!nk afscheid van Amsterdam. Ze heeft de lat qua show hoog, heel hoog gelegd. Hier zie ik niet veel artiesten overheen gaan. En tegelijkertijd blijft het een fantastische zangeres met een enorme bak grote hits. Doe jezelf een plezier en ga dit zien. Op 11 augustus heb je nog één kans, op het Malieveld in Den Haag.