Muziek

De ruimte in met Public Service Broadcasting

Public Service Broadcasting bestaat uit een duo dat zich J. Willgoose Esq. en Wrigglesworth noemt. J. Willgoose, Esq. bespeelt gitaar, banjo, en andere snaarinstrumenten. Hij neemt ook de sampling en electronische instrumenten voor zijn rekening. Wrigglesworth speelt drums, piano en electronische instrumenten. Live in Paradiso Noord (Tolhuistuin) worden zij bijgestaan door J.F. Abraham, die bas, percussie en flugelhorn speelt. De visuals zijn van de hand van visual-expert Mr. B.

1

2

Gekleed in een corduroy broek, tweed colbertje, vlinderdasje en een hoornen bril op de neus vertoont Willgoose een opvallende gelijkenis met Matt Smith in de rol van Dr. Who. Nóg meer zou hij voor een willekeurige geschiedenisleraar door kunnen gaan. Dat laatste is hij in zekere zin ook. Public Service Broadcasting heeft namelijk tot doel te informeren, te onderwijzen maar vooral: te vermaken. Niet vreemd dus dat de titel van hun eerste album uit 2013 ‘Inform – Educate – Entertain’ is geworden.

De band schittert met melodieuze instrumentale muziek die is doorspekt van samples uit oude openbare informatie films, archiefbeelden en propagandamateriaal. Er wordt niet gezongen maar de samples van stemmen uit de videofragmenten nemen deze rol goed over en versterken de beelden die voorbij trekken.
Zo proberen zij met een stevige knipoog de lessen van het verleden te leren door de muziek van de toekomst.

3

4

Hoewel het concept anders doet lijken is er zeker geen sprake van een film die begeleid wordt door wat willekeurige muziek. Ook zonder de beelden te zien of de boodschap te begrijpen is dit een hele goede band. De muziek is voornamelijk elektronisch maar heeft ook elementen van krautrock, postrock en synthpop.

Geen gezang van de heren dus en zelfs een enkel gesproken woordje tot het publiek is electronisch. Statisch, zelfs wat afstandelijk zou je denken, maar niets is minder waar. Ze maken op een vrolijke maar op geheel eigen (electronische) wijze contact met het publiek. Zo hebben zij enkele nederlandse woorden gesampled en J. Willgoose, Esq. laat zo nu en dan met een brede glimlach de electronische stemmen “Hello Amsterdam” en “dank je wel” spreken.

5

De zaal in Paradiso Noord is gezellig vol met enthousiaste fans van het eerste uur, een aantal devote engelse dames en enkele ‘nieuwkomers’.

Vader en zoon Melvin en Peter de Kuyper:

vaderenzoon

“Wij gaan regelmatig samen op stap, bandjes kijken. Ik ken PBS pas sinds kort. Door de aankoniging op facebook van Paradiso ben ik ze gaan checken. Ik stuitte op een youtube filmpje van hun bij KEXP en ik was verkocht! Ik ben verzot op hun muziekstijl. De boodschap die ze willen meegeven valt volledig buiten mijn referentiekader, ik ken die samples niet, zijn van voor mijn tijd, maar dat geeft niets, het is sowieso tof. Toch werd ik er toe verleid om na te gaan wat een “Spitfire bird” is….. echt fantastisch!”

Met het eerste nummer ‘Sputnik’ neemt Public Service Broadcasting het publiek mee de ruimte in. Dit openingsnummer is afkomstig van het tweede en laatste album ‘The race for space’, een conceptalbum over de ruimtevaartstrijd tussen de Verenigde Staten en het oude Sovjet Unie. Van dit album spelen zij later nog meer stukken.
We horen en zien een legendarische toespraak van John F. Kennedy die in 1962 het Amerikaanse volk vraagt het ruimtevaartprogramma te steunen, zien de eerste man in de ruimte, Gagarin en de beleven de eerste landing op de maan van Apollo 11 in het nummer ‘Go’.

De imponerende beelden op de achtergrond, de indringende stemmen en de muziek van de band strelen het net- en trommelvlies. De samples van stemmen worden als een instrument bespeelt en nemen in de door J. Willgoose, Esq. gecomponeerde stukken een prominente rol in. Hoewel het begrijpen van de boodschap, de kwinkslag en/of tekst een toevoeging is, is het geluid en intensiteit van de stemmen ook een instrument in het geheel waarvan je de ‘taal’ niet persé hoeft te spreken.

6

Natuurlijk bedienen ze, het overwegend Nederlandse publiek, van de stukken die zij op verzoek van festival “Explore the North” hebben gemaakt op basis van de beelden van de Elfstedentocht van 1963. De band nam dit aanbod met open armen aan en ging aan de slag met het materiaal van het Fries Film Archief. Het resultaat is twee geweldige stukken waarbij beeld en muziek fantastisch in elkaar grijpen.

Public Service Broadcasting weet met hun performance alle zintuigen te beroeren, hun optreden is meer dan een concert, het is een beleving!