Muziek

Simon en Sting doen samen hun ding

Paul Simon en Sting zijn samen op tournee. Op zich is dat geen wereldnieuws. Artiesten bundelen wel vaker de krachten om de aarde over te trekken; de een als voorprogramma, de ander als hoofdact. Soms is er zelfs sprake van een compleet reizend festival.

Het meest bijzondere reizende festival uit de geschiedenis was het Belgische Torhout/Werchter. En dan vooral omdat de dorpen waar de evenementen plaatsvonden krap 150 kilometer van elkaar liggen. In plaats van elkaar te beconcurreren, werkten de organisatoren samen en boekten ze dezelfde acts. Het waren dus gewoon de artiesten die reisden, alleen wat minder ver.

Op 7-7-1991 – een nirvana voor numerologen – deelden Sting en Paul Simon in het lommerrijke Werchter het podium. Het was een zonnige dag. Ideaal voor een uitstapje, zo zal de bemanning van een grote heteluchtballon hebben gedacht, die fluisterzacht vanachter de backstage ruimte richting festivalweide zweefde. ‘Boy’ Simon keek dromerig naar de in alle traagheid overtrekkende ‘bubble’ en liet horen wat voor een arsenaal aan topsongs hij door de jaren heen geschreven had. Met name het materiaal van de cd’s Graceland (1986) en The Rhythm Of The Saints (1990) knalde de speakers uit. Niet in de laatste plaats dankzij Simons 18-koppige (!) band, bestaande uit Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse topmuzikanten. Met een geweldige bassist en spetterende blazers, was het een van de meest geoliede, swingende ritmemachines ooit.

Eerder die dag had ook Bonnie Raitt opgetreden, de beste blanke zangeres uit de pophistorie. Tijdens de set van Paul Simon zat zij, met haar volledige band, op een bankje aan de zijkant van het podium mee te genieten. Maar elke keer als Paul haar met zijn ogen probeerde te verleiden tot een duet, keek Bonnie, al dan niet toevallig, net even de andere kant op. Zelden waren zoveel mensen publiekelijk getuige van een mislukte ‘versierpoging’. Let wel, Boer Zoekt Vrouw was toen nog niet uitgevonden.

Die dag werd Rock Werchter afgesloten door Sting. Hij had er een verdomd harde dobber aan om Paul Simon te overtreffen. Zeker toen een stevig onweer losbarstte, dat een groot deel van de bezoekers voortijdig huiswaarts joeg.

We zijn inmiddels bijna een kwart eeuw verder. In de tussentijd zijn er duizenden festivals geweest, hebben miljoenen acts opgetreden en zijn er ontelbare regendruppels uit de hemel gevallen. Niemand had waarschijnlijk ooit teruggedacht aan 7-7-1991, ware het niet dat Paul Simon en Sting zich voor een meer uitgebreide tournee hebben laten strikken.

Hoewel ze aan een simpel gitaartje genoeg hebben om mensen te kunnen raken, brengen ze hun volledige begeleidingsbands mee, die elk een kant van het podium in beslag nemen. Liedjes van The Police, Sting, Paul Simon en Simon & Garfunkel wisselen elkaar af, met een gezamenlijke uitvoering van Bridge Over Troubled Water als een van de (vele) hoogtepunten. Een match made in heaven.

Mocht je dit unieke evenement op 22 maart gemist hebben, er volgt een herkansing. Paul Simon & Sting: Ziggo Dome, 18 april