Muziek

Snow Patrol met open armen ontvangen in Ziggo Dome

“Thank you for waiting for us”.

“Thank you for waiting for us”. Deze uitspraak van zanger Gary Lightbody halverwege het concert van Snow Patrol, is best een belangrijke. Het heeft er een aantal jaren naar uit gezien alsof de band voorgoed van het toneel was verdwenen. Een depressie gepaard met een alcoholverslaving zorgde ervoor dat Gary totaal van het muzikale pad af was. Vanaf 2013 trad Snow Patrol ook niet meer op en was het stil rondom band en zanger. Totdat er in mei 2018 opeens het nieuwe album Wildness was. Niet alleen Gary Lightbody leek herboren, de sound van Snow Patrol heeft ook een nieuw jasje gekregen.

De ware Snow Patrol fan heeft de band vorig jaar waarschijnlijk al op Pinkpop of Rock Werchter gezien. Een enkele geluksvogel was bij het intieme optreden in Club Ziggo. Toch voelt vanavond als een nieuw begin van de band. De Ziggo Dome is stijver dan stijf uitverkocht, maar nergens krijg ik het gevoel dat de zaal te groot is voor deze band. Sterker nog, deze band speelt niet anders voor 17.000, dan ze voor 1.700 in de Paradiso zouden doen.

Het podium is aan alle kanten open en er staat een giga-ledscherm aan de achterkant, dat wordt gebruikt om de band op te projecteren en sommige nummers aan te kleden met prachtige visuals.

Tijdens You Could Be Happy rolt er een doorzichtig scherm aan de voorkant naar beneden waarop geprojecteerd wordt. Wie in de zaal staat of achteraan op de tribune zit ziet een soort 3D-effect waar de band middenin staat. Na afloop van het nummer verontschuldigd Gary zich naar de mensen die links en rechts op de tribune zitten. Blijkbaar was het de bedoeling dat ook aan de zijkanten van het podium een scherm naar beneden zou rollen. “I’m sorry it didn’t work, but it’s not my department. You can ask the others afterwards what you’ve missed”. Deze losse houding voelt erg natuurlijk en prettig. Zelfs een klassieker als Shut Your Eyes wordt verkeerd ingezet door Gary. Het is tenslotte de eerste show na de kerstbreak, dat is weer even inkomen.

Snow Patrol is en blijft een band dat een flinke bak prachtige nummers op zak heeft. De songs van Wildness zijn keurig gedoseerd in de setlist, die gedomineerd wordt door nummers van Eyes Open – het succesalbum uit 2006. Maar nergens worden de nummers sleets of plichtmatig gespeeld. Snow Patrol heeft het einde in het vizier gehad en is gelukkig nog net op tijd teruggekeerd. Die hernieuwde energie stroomt door de Ziggo Dome vanavond en is tastbaar.