Muziek

Review

De Staat viert 10-jarig bestaan In The Round

De Staat houdt zijn eigen Vierdaagse feest.

In 2007 nam Torre Florim de eerste demo’s op van De Staat. Het prille begin is het nog een soloproject maar al snel vormt zich de band zoals we die nu kennen. Tien jaar later is er een reden voor een feestje. En een feestje kwam er. Vier avonden achter elkaar stroomden 2000 man naar Cultuurspinnerij de Vasim in Nijmegen. De naam klinkt chiquer dan de werkelijkheid. Een oud industrieterrein precies onder de hoogspanningskabels van de lokale energiecentrale. Op het open gebied tussen de oude gebouwen staat voor de gelegenheid een grote tent waar het podium, inderdaad in het midden, is opgebouwd.

Het zal vast eenvoudiger zijn geweest om dit lustrum in een zaal als de AFAS te vieren. Een plek waar alle voorzieningen al aanwezig zijn. Maar De Staat is trots op hun Nijmeegse afkomst en wilde hun In The Round project dan ook graag in hun thuisstad laten plaatsvinden. Bovendien, die AFAS was in februari van dit jaar al een keer gevuld.

Hoezeer De Staat verbonden is aan Nijmegen zie je al buiten de tent. De hoeveelheid fietsen overtreft de aantallen geparkeerde auto’s. Naast de band t-shirts is het NEC voetbalshirt het meest gedragen kledingstuk.

Binnen in de tent staat het podium – nog gehuld in wit doek – al prominent in het midden. De zaal wordt opgewarmd door De Likt. Goed om te zien dat zanger Jordi Dijkshoorn weer de oude is en kan optreden en crowdsurfen. In juni belandde hij na een mishandeling met een gebroken nekwervel in het ziekenhuis.

De Staat begint aan een sterke set waarbij de nummers van de laatste twee cd’s (O uit 2016 en I_Con uit 2013) de boventoon voeren. Ik vraag me af of het In The Round idee is gebaseerd op het nummer Witch Doctor. De briljante clip bij dit nummer liet een massa halfnaakte mannen zien die op een imposante manier rondjes om zanger Torre Florim loopt. Tijdens de liveshows van De Staat kreeg dit navolging. Dat is vanavond een stuk lastiger want door de langwerpige vorm van de tent loopt het publiek zich tijdens de rondjes vast.

Zorgvuldig wordt de show opgebouwd met per nummer een ander lichtplan. Het podium draait naar verwachting rond zodat waar je ook staat in de zaal direct contact met de band hebt. Je kunt goed zien dat de tent voor deze show is ingericht.

Halverwege de set krijgt De Staat nog wat hulp van een extra drummer, Bram van der Berg (Drive Like Maria) en zangeres Tessa Douwstra (Luwten) en ook De Likt klimt het podium op bij Input Source Select.

Met dit In The Round concert wordt ook een einde gemaakt aan de live optredens die naar het verschijnen van de plaat O zijn gegeven. Tijd voor nieuw werk van De Staat. Op naar de volgende 10 jaar.