Muziek

Review

Tash Sultana: ongepolijst, en vooral heel echt

Waar de multi-instrumentalist ook speelt, maakt ze fans. Op de laatste oktoberdag stond ze in TivoliVredenburg.

“Ben je homofoob, racist of transfoob? Rot dan snel op. De wereld is al hard genoeg en ik probeer er iets mooiers van te maken.” Na het eerste liedje, legt Tash Sultana even haarfijn de spelregels van de avond uit.

Op de laatste dag van oktober stond ze in een volle zaal in TivoliVredenburg, en dat terwijl er op Spotify maar zeven liedjes van haar zijn te vinden. Meer dan een EP en wat singles heeft ze nog niet uitgebracht. Toch is er al een hoop om haar te doen.

De 22-jarige Australiër is een multi-instrumentalist. Ze treedt in haar eentje op en gebruikt allerlei loop-pedals (denk aan Ed Sheeran) waarmee ze live haar eigen begeleiding inspeelt en daar weer overheen zingt en soleert. En dat gebeurt op een imposante manier.

Vorig jaar op het 7 Layers Festival zag ik haar voor het eerst optreden. Ze werd getipt door een vriend, die mij verzekerde dat ik onder de indruk zou zijn. Dat was nog zachtjes uitgedrukt. Ik werd er gigantisch van mijn sokken geblazen. Ingebouwd tussen gitaren, synthesizers, drummachines en pedalen speelde daar een vrouw met een enorme passie haar muziek. Een van de foto’s die ik van het concert maakte, eindigde als inlegvel in haar debuut-EP.

Daarna gaat het hard met Tash. Ze komt terug naar Nederland voor een uitverkochte Melkweg, speelt op Lowlands en tourt door Australië, Europa en Amerika. En dat allemaal op basis van die ene EP en nog twee recent uitgebrachte singles. Richting het einde van dit jaar heeft ze haar homecoming tour in Australië. In de zalen waar ze optreedt kunnen met gemak zesduizend bezoekers.

Tussen die paar tot nu toe uitgebrachte liedjes zit niet die ene kneiterhit die haar zo populair maakte. De schare fans die ze nu heeft, heeft ze het afgelopen jaar opgebouwd door veel, heel veel te spelen. Als je haar eenmaal live hebt gezien, dan ben je overtuigd en wil je haar nog een keer zien. En dan neem je je vrienden mee. Via sociale media bouwt ze vervolgens haar bereik nog verder uit.

Dat vele touren heeft ook zijn keerzijde. Haar optreden gisteravond in TivoliVredenburg stond oorspronkelijk gepland voor september in Paradiso. Maar begin van die maand moet Tash Sultana haar Europese tour verplaatsen. Het vele touren in combinatie met de effecten van een vroegere drugsverslaving zorgden voor een depressie. Ze had tijd nodig om daar uit te komen.  Daar maakt ze geen geheim van. Ze is open over haar verleden en over haar huidige leven.

Ik heb haar door het jaar heen vaker gefotografeerd en ken haar als iemand die precies weet wat ze wil en ook geen blad voor haar mond neemt. Vanavond is dat niet anders. Maar dat maakt haar ook precies tot wie ze is: ruw en ongepolijst, maar vooral heel echt. En dat zie je terug op het podium, ook op die laatste dag van oktober. Dit is de plek waar ze voor leeft en waar ze het liefste is. Haar muziek spelen en de wereld iets mooier maken, zoals ze in het begin van de avond zegt.

Voor 2018 staat dan haar eerste echte album gepland. En wat er daarna met haar gaat gebeuren? Waarschijnlijk weer heel veel spelen.