Muziek

Ticket naar geluk: 5 Paradiso-bezoekers en hun verhaal

50 jaar Paradiso levert honderden mooie Ticketstories op! Wij kozen deze 5 als winnaar.

Happy Birthday to you… Paradiso is jarig! Op vrijdag 30 maart bestaat de Amsterdamse poptempel exact vijftig jaar. Om dat te vieren gingen wij op zoek naar speciale, mooie of hilarische verhalen rondom Paradiso-tickets.

In de afgelopen jaren zagen jullie onder andere The Killers, Deep Purple, Blondie, David Bowie, Adele en Prince op het iconische podium. Jullie gingen naar toffe feesten en bezochten felle debatten. Uit al jullie verhalen selecteerde wij vijf unieke Ticketstories!

Tin Machine 24 juni 1989

Ticketstory van Peter

Als Bowie fanaat wilde ik natuurlijk naar Tin Machine. Voor eerdere concerten had ik nachten lang in een wachtrij gestaan en ook dit keer had ik dat er graag voor over. MOJO had een ludieke actie bedacht dat je postkaarten in kon sturen met het verzoek voor concertkaartjes. In plaats van heel veel kaarten stuurde ik een doos op met de tekst: ‘In plaats van heel veel kaarten’. Tot mijn grote verbazing stond er een paar dagen later een foto in de krant van iemand bij MOJO met mijn doos in zijn hand! Ik dacht dat het wel goed zou komen. Helaas ontving ik later bericht dat ik niet tot de gelukkigen behoorde.

Een tijdje later kwam ik in contact met twee mensen die hun kaartje wel wilde verkopen voor fl. 400,- per stuk. Ik moest er wel voor uit Utrecht naar Amsterdam om op het Centraal Station de ‘overdracht’ te regelen. Maar het was iedere moeite en gulden waard.

Tin Machine Live - Paradiso 1989 - Under the God

Het concert was speciaal, omdat het de eerste mogelijkheid was om Bowie in een kleine zaal te bewonderen. Buiten was op het Museumplein een groot scherm neergezet, waar veel mensen het concert live konden volgen. Maar zij stonden buiten, en ik was binnen. Wat was ik trots om dit van zo dichtbij mee te mogen maken. Het concert (en sfeerbeelden van het Museumplein) zijn door de Japanse tv uitgezonden en na heel lang kijken heb ik mezelf op de beelden herkend.

Prince 26 maart 1995

Ticketstory van Bobby

Na het concert van Prince gezien te hebben in Den Bosch die avond, was er een aftershow in Paradiso. Ik kon nooit op tijd terug zijn in Amsterdam om dit bij te wonen, dus ik heb niet eens een poging gedaan. De volgende ochtend belde een vriendin mij om te melden dat er nog een show was! Ik ben meteen naar Paradiso gegaan in de hoop een kaartje te kunnen bemachtigen. De voorverkoop had schijnbaar al plaatsgevonden, maar gelukkig had iemand een extra kaart. Na heel lang wachten konden we eindelijk naar binnen en ik had het geluk voor het podium te kunnen staan. Perfect!

De show was fantastisch. Maar het werd nog beter. Bij het laatste nummer haalde Prince een aantal mensen uit het publiek om op het podium te komen dansen en ik was één van de gelukkige fans. Na afloop heb ik nog het door Prince gebruikte plectrum opgepakt en ik heb hem nog steeds. Zoals je begrijpt is dit is nog steeds één van mijn meest memorabele concerten ooit!

Jamiroquai 12 december 1994

Ticketstory van Marchell

Als ik mij niet vergis was Jamiroquai destijds nog niet bekend bij het mainstream publiek. Ik had het debuutalbum tijdens een radioshow van een VPRO-radioprogramma. Jamiroquai was bijzonder en ik wilde hem in real life zien. Het was nog het pre-computertijdperk en daarom een hel om als Zwollenaar aan kaartjes voor concerten in Paradiso te kunnen komen. Op de een of andere manier is het mij gelukt om een kaartje voor het eerste concert ooit van Jamiroquai in Nederland te bemachtigen.

Die avond in december betreed ik de warme, rokerige naar schraal bier ruikende, poptempel. De sfeer is goed en Jay-Kay is energiek en doet zijn best om het publiek voor zich te winnen. Omdat het toen nog kon, stak hij een vette joint op tijdens het optreden. Op een zeker moment kijkt hij het publiek in en ziet twee mooie meiden staan en leunt voorover om hen zijn joint aan te bieden. Beide dames maken gebruik van dit vriendelijke gebaar en nemen een trek van de pretsigaret. Netjes gaat de joint vanuit het publiek weer terug naar Jay-Kay en het concert gaat vrolijk verder. Een jaar of twee later was hij groot genoeg voor Ahoy. Wederom een kaartje gekocht, maar dit was vergeleken met de sfeer en setting van Paradiso natuurlijk een enorme teleurstelling. De sfeer en omgeving waar je een joint met het publiek kan delen, had je alleen in Paradiso.

Kane 5 oktober 2009

Ticketstory van Wilma

Ik heb veel concerten gezien in Paradiso, maar het mooiste concert was toch die van mijn bandje Kane. Van groots in de kuip tot super intiem in Paradiso met Singles Only.

Kane Singles Only @ Paradiso 5 oktober 2009 - Snippet My best wasn't... / Dinand op balkon, part two

Destijds hebben ze ook een boek uitgegeven. Het meest bijzondere stuk uit het boek is de foto van Dinand waarop hij crowdsurfend over het publiek in Paradiso te zien is. Ik sta in dat publiek en maak op hetzelfde moment ook een foto. Hoe gaaf om deze twee foto’s naast elkaar te zien!

Na het concert ben ik ook met Dinand en Dennis op de foto geweest. Ook al was ik destijds 38 jaar oud, ik voelde me weer even een echte puber.

Gefeliciteerd Paradiso, de mooiste locatie van Nederland zijn jullie!

Shortstraw 24 april 2017

Ticketstory van Matt

Ik spaar alle hardcopy tickets van de concerten die ik bezoek. Inmiddels passen ze niet meer op mijn plakbord en moet ik altijd nog steeds een nieuw plakbord aanschaffen. Het bewaren van de hardcopy tickets is voor mij dé manier om alle concertherinneringen te koesteren.

Shortstraw is een Zuid-Afrikaans bandje dat ik ken van een reis in Swaziland. Ik heb hen daar op een festival zien optreden en ik heb na afloop een tijdje staan praten met de band. Ik beloofde hen te komen bekijken als ze ooit naar Nederland zouden komen voor een optreden. En belofte maakt schuld!

Het concert van Shortstraw vond plaats in de kleine zaal van Paradiso, heel intiem maar net zo’n feest als toen op het festival in Swaziland. Daarom behoort dit concert tot één van de leukste waar ik ooit ben geweest (en dat zijn er nogal wat)! Het zien van mijn ticket van dit concert brengt ontzettend veel goede herinneringen mee aan Afrika en daarom heeft dit kaartje voor mij veel emotionele waarde.

Wil je de verjaardag van Paradiso meevieren? Bestel hier je tickets voor het Paradi50 verjaardagsweekend!