Muziek

Tower Of Power – Het derde geslacht

Zangers (m/v) zijn in bands meestal degenen die de teksten schrijven. Hun verhalen, en niet te vergeten hun melodieën en stem, vormen doorgaans de reden dat je door een liedje wordt geraakt. Maar er zijn uitzonderingen. Zoals Tower Of Power…

Binnen de funksoulformatie uit het Amerikaanse Oakland staat de ijzersterke blazerssectie centraal. Dat bleek niet alleen vrij origineel, maar ook verstandig. Want in de bijna vijftig jaar van hun bestaan heeft Tower Of Power een klein dozijn aan vocalisten versleten. Er is zelfs een forum waarop fans over hun favorieten in discussie gaan.

Bandleider Emilio Castillo kan hier eveneens een aardige boom over opzetten. De Italiaanse Griek noemt zangers niet voor niets ‘Het Derde Geslacht’. ‘Je hebt mannen, vrouwen en zangers. Om zanger te worden, moet je een gigantisch ego hebben. Anders kun je jezelf niet verkopen. Maar vaak weten die schepsels niet hoe ze dat ego in de hand moeten houden. Tower Of Power heeft zangers gehad met allerlei problemen: vrouwen, drugs, feesten…’

Het meest extreme voorbeeld is Rick Stevens, de tweede zanger in successie. In 1976 werd hij, na een uit de hand gelopen drugsdeal, veroordeeld voor een meervoudige moord. De helft van zijn leven bracht Stevens achter tralies door. Toen hij op zijn 72-ste vrijkwam, onthaalden zijn oude bandleden hem als de verloren zoon en speelden ze samen de Tower Of Power klassieker You’re Still A Young Man.

Sinds 31 december 2013 wordt de microfoon gehanteerd door Ray Greene. Een absolute geweldenaar, die zijn carrière begon als trombonist. Het grappige geval wil dat Rays eerste schreden op het professionele muzikale pad bestonden uit het spelen van een groot deel van het Tower Of Power songbook!

Wie de frontman echter ook is, Tower Of Power staat – zoals de initialen al aangeven – altijd garant voor een TOP-avond. Alsof het de eenvoudigste zaak van de wereld betreft, combineert de multiraciale band de opwinding van een James Brown-concert en de muzikaliteit van Duke Ellington met 45 jaar aan live-ervaring!

Het merendeel van het songmateriaal daarvoor wordt geschreven door Castillo en zijn medeoprichter/-saxofonist Stephen ‘Doc’ Kupka. Dat zij, ondanks hun zware muzikale bagage, simpel aandoende, dampende, stuwende en aanstekelijke songs af kunnen leveren, blijkt uit de enige hit die de band in Nederland scoorde: Soul With A Capital S (1993). Zelden werd de liefde voor een muziekstijl zo treffend bezongen als in dat nummer.

There’s all kinds of music
Everywhere you go
Some folks like it fast
Some like it slow
Some like it hot
Some like it blue
Some like it old
Some like it new
Now I’m not knockin’ country
And I’m not rappin’ rap
Big band swing just ain’t my thing
Alternative ain’t my snap

The only thing that turns me on
Is when I hear a soulful song

I like soul with a capital S
Soul with a capital S
Sweet soul music that’s the best
Soul with a capital S

Music makes you happy
Or it can make you sad
It can turn the worst day
Into the best you’ve ever had
For entertainment value
If I had to choose
You and me might disagree
Cause I like rhythm and blues

Now I’m not dissin’ disco
I’m not saying punk is bunk
I can’t settle for heavy metal
Cause I gotta have that funk

The only thing that turns me on
Is when I hear a soulful song

I like soul with a capital S
Soul with a capital S
Sweet soul music that’s the best
Soul with a capital S

There’s people who tell you
To get in with the times
It doesn’t even matter
If the poem rhymes
But I’m here to tell you
Whatever comes along
There’s something here for everyone
It ain’t no right or wrong

If soft vibes makes you lazy
Classical leaves you flat
Fusion drives you crazy
Then the funk is where it’s at

The only thing that turns me on
Is when I hear a soulful song

I like soul with a capital S
Soul with a capital S
Sweet soul music that’s the best
Soul with a capital S

Tower Of Power
30 November | De Oosterpoort | Groningen
1 December | De Effenaar | Eindhoven
20 December | Paard van Troje | Den Haag