Muziek

Review

Ultiem geluk tijdens Paramore

Ultiem geluk, wederzijdse liefde en een show vol herkenning tijdens Paramore afgelopen dinsdag in AFAS Live.

De laatste keer dat ik Paramore live zag was in 2013 tijdens het Pinkpop festival. Zangeres Hayley Williams had toen nog haar karakteristieke vuurrode haar. De drie nummers die we toen kregen om de band te fotograferen waren een klein feestje. De energieke Hayley sprong en rende het hele podium over. Een zeer expressieve performer die haar muziek op een explosieve manier brengt. Zo’n frontvrouw waar je alleen maar naar moet kijken.

Daar verheug ik me ook op als ik dinsdagavond naar de AFAS Live zaal in Amsterdam ga. Iets meer dan een half jaar geleden speelde de band ook al eens in een uitverkocht 013 in Tilburg, maar daar heb ik ze toen gemist. Wat ik ook gemist heb is dat Hayley inmiddels de kleur van haar haar radicaal heeft veranderd in platinablond!

Natuurlijk is Paramore meer dan een zangeres. Het is mooi om te zien dat één van de originele leden van band, drummer Zac Farro, weer terug is bij de band. In 2010 verliet hij samen met zijn broer, gitarist Josh Farro, nogal plotseling de band. Gelukkig zijn de problemen weer bijgelegd of uitgepraat, want Zac speelde weer mee op het laatst verschenen album van Paramore en is weer onderdeel van de band. Sterker nog, hij mag in de toegift ook nog een nummer (French Class) van zijn solo project HalfNoise zingen. Inclusief cheesy dansje samen met Hayley.

Wat ook niet veranderd is sinds 2013 is de enorme wederzijdse liefde van de band voor haar fans en natuurlijk omgekeerd. In een oprechte speech vertelt Hayley dat sinds het uitkomen van Riot! In 2007, de doorbraak plaat van Paramore, fans en band met elkaar zijn opgegroeid. Om me heen zie ik een enorme herkenning als Haley zegt dat ze niet graag meer aan haar Myspace profiel wordt herinnerd. In tien jaar tijd maak je een grote verandering door. Kijk maar eens foto’s van 10 jaar geleden van jezelf terug.

Wat ook niet anders is, is dat tijdens het nummer Misery Business plek wordt gemaakt voor een fan die de tweede deel van het nummer mag zingen op het podium. Vaak wordt dan een fan die vooraan staat gevraagd maar niet bij Paramore. Zelfs als je halverwege de vloer van de AFAS Live staat maak je nog kans om uitgekozen te worden. In Amsterdam overkomt het Lisa. Het duurt even voor ze door de menigte bij het podium is maar daar staat ze dan. Ultiem geluk moet dat zijn om met je favoriete band mee te kunnen zingen.

In de trein naar huis bedenk ik me pas dat Paramore mijn persoonlijke favoriet, Brick by Boring Brick, niet heeft gespeeld. Die zet ik dan maar heel hard op mijn koptelefoon op. Als je naast me zat in de coupé dan bij bij deze nog mijn excuses voor het lawaai.