Muziek

De vertaalslag van Jeff Lynne’s ELO

‘Als The Beatles nog bestonden, zouden we nu klinken als het Electric Light Orchestra’, schijnt John Lennon ooit te hebben gezegd. Een groter compliment was voor ELO-baas Jeff Lynne nauwelijks denkbaar.

Lynne had zich namelijk ten doel gesteld de draad op te pakken waar The Beatles hem lieten liggen en van daaruit een vertaalslag naar het podium te maken. Dat deed hij onder meer door aan zijn aanstekelijke popsongs cello’s en violen toe te voegen. Een geweldig concept, dat middels de naam Electric Light Orchestra extra kracht werd bijgezet.

Na ELO’s tournee voor de lp Time uit 1980 – waarmee de band in een op synthesizers leunende samenstelling ook de Rotterdamse Ahoy aandeed – kwam Lynne aan het ‘vertalen naar het podium’ amper toe. Hij was te druk met ‘vertalen naar de studio’. Als producer nam hij onder meer ex-Beatle George Harrison onder zijn hoede en formeerde hij met Harrison, Roy Orbison, Tom Petty en Bob Dylan zelfs een nieuwe supergroep, The Traveling Wilburys. Die samenwerking leverde in 1989 een Grammy op.

De meest indrukwekkende veer in zijn kont kreeg Lynne toen hij door de drie nog levende Beatles werd gevraagd om nooit eerder uitgebrachte opnames van de in 1980 door een fan doodgeschoten John Lennon van allerlei kraak, ruis- en bijgeluiden te ontdoen en vervolgens met Paul, George en Ringo af te ronden. Het resultaat (Free As A Bird en Real Love) verscheen halverwege de jaren negentig als ‘nieuwe Beatles-singles’ en is terug te horen op The Beatles Anthology.

Blijkbaar bleef de drang om op te treden toch kriebelen. Want bij het verschijnen van de cd Alone In The Universe, eind vorig jaar, werd bekend gemaakt dat ELO weer ging toeren. Terecht! Want er zijn weinig mensen die zoveel hits hebben geschreven als Jeff Lynne. Die liedjes kunnen het niet helpen dat hun ‘baasje’ het druk heeft. Zij verdienen het om zo vaak mogelijk gehoord te worden. In de huiskamers én op het podium.

Wie kent ze niet? Mr. Blue Sky, Showdown, Evil Woman, Roll Over Beethoven, Hold On Tight To Your Dream, Rock & Roll Is King, Livin’ Thing, Can’t Get It Out Of My Head, Sweet Talking Woman, Turn To Stone, All Over The World, Xanadu… Allemaal ijzersterk, en allemaal een beetje orkestraal. In elke goede liedjesschrijver die nadenkt over zijn arrangementen schuilt namelijk ook een klein beetje een klassieke componist.

In februari 2015 trad de nieuwe samenstelling van Jeff Lynne’s ELO op tijdens de uitreiking van de Grammys. Op videobeelden zie je Sir Paul McCartney zo fanatiek meedansen en -klappen dat het lijkt alsof hij zelf op het podium staat. John Lennon had gelijk!