Sport

Review

De Harlem Globetrotters zetten basketbal op de kaart

Basketbal entertainment in de Maaspoort Den Bosch.

Voor wie niet bekend is met de Harlem Globetrotters een klein geschiedenislesje. Onder de huidige naam bestaan de Globetrotters al sinds 1928, zo’n 90 jaar dus. Het is ontstaan als demonstratieteam van Afro-Amerikaanse spelers die in die tijd nog niet mochten deelnemen aan de nationale competitie. Pas in 1950 werd de eerste speler van de Globetrotters aangetrokken door een officieel NBA basketbalteam. Daarnaast heeft het team ook veel gedaan voor het populair maken van de sport zelf. Inmiddels staat de teller op meer dan 26 duizend demonstratiewedstrijden over de hele wereld en het zou me niets verbazen als ze over 10 jaar hun 100-jarig bestaan vieren.

Afgelopen zondag was ik bij één van deze wedstrijden in een bomvolle Maaspoort in Den Bosch. De Harlem Globetrotters zijn dus een basketbalteam. Verdeeld over twee partijen, de Globetrotters tegen de Washington Generals, wordt er een wedstrijd gespeeld. Maar eerlijk is eerlijk, die wedstrijd is van ondergeschikt belang. Het publiek vermaken staat op de allereerste plek. Een vergelijking met het circus is misschien wel op zijn plek. Naast dat de spelers stuk voor stuk uitstekende basketballers zijn, is de humor op en buiten het veld net zo belangrijk. Een mix tussen acrobaten en clowns dus.

Tijdens de wedstrijd worden bijvoorbeeld opeens mensen uit het publiek gehaald die zichzelf in een scène uit de Titanic terugvinden en al rondjes draaiend, opgetild door Hi-Lite, even Kate Winslett zijn. Of wordt een zogenaamde spelersfout nog eens in slow motion nagespeeld. Erg hilarisch. Een grote rol is verder nog weggelegd voor de mascotte van het team, Globie, die zowel voor als tijdens de wedstrijd lekker ontregelend is. Beide elementen, de humor en de sportiviteit zorgen voor uiterst vermakelijke middag.

De Harlem Globetrotters zijn daarnaast ook goed benaderbaar. Als je een Magic Pass hebt gekocht mag je een uur eerder de zaal in en heb je direct toegang tot een aantal van de spelers. Je kunt er mee op de foto, je kunt er tegen basketballen, ze halen trucjes met je uit en je scoort alvast een aantal handtekeningen. Voor iedereen wordt tijd uitgetrokken.

En ook na afloop van de wedstrijd is er tijd om handtekeningen en foto’s te scoren van je favoriete spelers. Daar heb je wel iets meer geduld voor nodig want alle tribunes stromen dan leeg en is het dringen aan het veld.

Zo’n middag vliegt echt voorbij. Wat ik ook mooi vindt is dat dit event kinderen nog meer enthousiast maakt voor het zelf basketbal spelen. Bij het naar buiten lopen zie ik honderden jongens en meisjes met ballen dribbelen en bij een paar buitenveldjes naast de Maaspoort vliegen de ballen door de hoepels heen. Voor de Harlem Globetrotters misschien wel het beste punt wat ze kunnen scoren.