Sport

Wat een wedstrijd: Vitesse tegen PSV

Spanning en sensatie afgelopen zondag in het GelreDome bij de wedstrijd van Vitesse tegen PSV.

Het leuke van werken voor Ticketmaster is dat ik ook nog eens uit de concertzalen kom. Natuurlijk verkopen ze heel veel muziekevenementen en daar fotografeer ik met alle liefde voor. Muziek zit diep in mijn DNA. Maar Ticketmaster heeft meer te bieden! Zo kan je naast concerten ook tickets kopen voor verschillende sportwedstrijden. Van veldrijden, tennis, wielerzesdaagsen, dressuurwedstrijden tot ijshockey. En ook voor thuiswedstrijden van Vitesse!

Nu ken ik het GelreDome al behoorlijk goed, want ieder jaar kom ik er wel een paar keer. Maar dat is alleen wanneer er een artiest optreedt en het veld vol staat met bezoekers. Voor het eerst zie ik vandaag het GelreDome waar het voor bedoeld is, een voetbal stadion. De vaste basis van Vitesse.

Toen er werd gevraagd of ik het leuk vond om een voetbalwedstrijd te fotograferen hoefde ik niet lang na te denken. Ik ben een vaste, met het bord op schoot, kijker van Studio Sport en volg trouw wekelijks de verrichtingen in de Eredivisie en de Champions League. Om dan ineens zo dicht aan het veld te kunnen fotograferen is altijd wel een bucketlist item voor mij geweest. Dat mijn eerste voetbalwedstrijd dan ook nog eens de wedstrijd Vitesse – PSV werd, een belangrijk duel in deze fase van de competitie, voelde voor mij alsof ik met de neus in de boter viel.

Een uitverkocht GelreDome wacht in de zon op de wedstrijd die gaat komen. De sfeer voorafgaand aan de wedstrijd is ontspannen. Langzaam wijzen de suppoosten de bezoekers hun zitplaats. Het uitvak, waar de PSV-supporters zitten, is als eerste vol. De spelers warmen zich langzaam op met wat oefeningen op het veld. Trainer Leonid Sloetski van Vitesse praat wat met zijn rivaal Mark van Bommel, alles lijkt ontspannen…

Maar voor PSV is het zaak om deze wedstrijd te winnen, om zo twee punten voorsprong te houden op de nummer twee in de Eredivisie. Vitesse is niet van plan om ze daarbij van dienst te zijn. Voor een vol GelreDome willen ze zich van hun beste kant laten zien.

Tien minuten voor de start komen beide teams officieel uit de catacomben en presenteren ze zich voor het publiek. Traditiegetrouw vliegt de mascotte-arend Hertog een rondje door het stadion. Tijd om een plek op te zoeken aan de zogenaamde korte zijde van het voetbalveld.

Nog meer dan bij concerten is zaak om een goede keuze te maken waar je als fotograaf gaat zitten. Links of rechts van het doel, bij de thuis óf bij de uitploeg. En dan maar hopen dat de acties binnen je zicht plaatsvinden. Ik kies in ieder geval een plek waarbij ik uitzicht heb op het vak met fanatieke Vitesse-supporters. Voetbal is emotie en dat hoop ik vandaag ook te kunnen vangen voor mijn lens.

Als de aftrap is genomen begin ik pas goed door te krijgen hoe moeilijk het vak van sportfotograaf is tijdens voetbalwedstrijden. Het spel verplaatst zich razendsnel over het veld en het is voor mij alle zeilen bij zetten om het door de lens te kunnen volgen. De eerste periode van de wedstrijd leveren alleen maar foto’s op waarop de bal net buiten beeld is. Het podium waar ik vandaag voor sta is 105 x 68 meter groot!

Na dertien minuten wordt de toon van de wedstrijd gezet. Serero maakt na een assist van Bero de eerste goal voor Vitesse. Daarmee halen ze net niet de rust want in de 41e minuut krijgt PSV een strafschop die door Lozano wordt benut. Met 1-1 gaan beiden ploegen van het veld.
Tijd voor zanger Joey Hartkamp om het publiek een kwartier bezig te houden. Joey, die samen met zijn vader de hit Oh, Ho, Ho, Oho Vitesse opnam, moet wel de veldsproeiers onder het zingen door ontwijken. Dat zie je dus nooit bij grote concerten in het GelreDome!

In de tweede helft wordt er weer na een kwartier door Vitesse gescoord. De sterk spelende Martin Ødegaard zet de thuisploeg op 2-1. En weer dreigt PSV kopje onder te gaan en de koppositie in de Eredivisie te verliezen.
Held van de wedstrijd is keeper Remko Pasveer die Vitesse keer op keer behoed voor tegendoelpunten. De inzet van Luuk de Jong in de 79e minuut gaat helaas wel langs hem heen en maakt dat de ploegen wéér gelijk staan. De spanning is van zowel de spelers als de fans af te lezen. PSV wil niet verliezen en Vitesse ruikt dat het deze pot kan winnen.
Als in de 83e minuut Tim Matavz Vitesse op 3-2 brengt ontploft het stadion! Dit mag niet meer uit handen worden gegeven.
Coach Sloetski loopt langs de lijn te ijsberen en vuurt zijn ploeg nog eens aan.

Even lijkt het alsof de thuisploeg de voorsprong vast houdt, maar in de extra tijd krijgt PSV weer een strafschop, na een overtreding van Maikel van der Werff. Lozano schiet voor de tweede keer vanaf elf meter raak. De 3-3 blijft uiteindelijk staan als scheidsrechter Gözübüyük affluit.

Wat een heerlijke wedstrijd was dit en wat een fantastische sfeer hing er in het volle GelreDome. Vitesse bedankt het aanwezige publiek; Tim Matavz loopt het ererondje met zijn kinderen en Brian Linssen deelt nog wat handtekeningen uit.

Ik blijf na afloop nog even hangen in de perskamer om te zien hoe van Bommel en Sloetski de wedstrijd samenvatten voor de schrijvende pers. Als Van Bommel tenslotte de bus instapt en met zijn PSV richting Eindhoven vertrekt rij ik ook maar naar huis. Daar aangekomen ga ik dan maar weer met het bord op schoot de wedstrijd kijken, want daar krijg je als je aan het fotograferen bent weinig van mee.