Sport

Review

Wielerentertainment bij Wooning Zesdaagse 2019

Topsport en vermaak gaan hand in hand in Rotterdam Ahoy.

Tickets Wooning Zesdaagse

Ooit lag er in de Rotterdamse Ahoy een vaste wielerbaan. Althans dat heb ik van horen zeggen want in 1990 is deze baan, die ook de vorm van de Ahoy Arena heeft bepaald, weggehaald. Er was meer ruimte nodig voor bijvoorbeeld de concerten die steeds vaker in Ahoy georganiseerd werden. Sinds die tijd wordt ieder jaar, ten tijde van de Zesdaagse, de wielerbaan weer opnieuw opgebouwd. Een grote houten ovale baan wordt langs de randen van het veld tegen de tribunes aangezet.

Wat ik ook niet wist is dat de Zesdaagse van Rotterdam, tegenwoordig de Wooning Zesdaagse, al zo’n lange historie heeft die teruggaat tot in de jaren dertig van de vorige eeuw. Wat ik al helemaal niet wist is dat er onder het veld van Ahoy brede gangen lopen die je midden in het terrein laten uitkomen. Normaal keurig afgesloten natuurlijk, maar noodzakelijk om onder een wielerbaan door te lopen en zo in het midden van het ovaal uit te komen. Er gaat dus een wereld voor me open als ik Ahoy inloop voor één avond van deze Zes.

Meestal fotografeer ik concerten in de Arena van Ahoy, maar eigenlijk verschilt deze avond daar niet zo van. Er wordt een avondvullende show opgevoerd waar het publiek van smult. Vervang artiesten door wielrenners, maak het podium ovaal in plaats van rechthoekig en je bent er wel zo’n beetje. Met feestelijke verlichting, een dj die met muziek de gebeurtenissen ondersteund en een MC in de vorm van een sportcommentator die de wedstrijd begeleidt. De spanning zit ‘m in de prestaties van de wielrenners en de verschillende vormen van de wedstrijden.

Als wielrenleek is het even wennen aan die verschillende onderdelen, maar vooraf aan ieder nieuw element wordt een duidelijke uitlegvideo getoond met de karakteristieken van wat er gaat komen. Ik ben erachter gekomen dat ik de koppelkoers (twee mannen in ieder team die elkaar bij het afwisselen ook een zwaai naar voren mogen geven) het leukste vindt. Volop actie! In dit geval is het ook, hoe hoger je zit hoe beter je het overzicht hebt op de koers. En anders is er nog een giga-scherm dat de stand en de wedstrijd uitstekend in beeld brengt.

Midden in de Ahoy, aan de binnenkant van de wielerbaan is het rennerskwartier. Hier worden de fietsen geprepareerd en de coureurs krijgen hier een massage, rusten uit in een soort vliegtuigcabine of warmen zich langzaam op voorafgaand aan hun race. Meteen daaraan grenzend is een groot VIP-dorp. Sponsoren van de Wooning Zesdaagse kunnen hier hun gasten uitnodigen die letterlijk op 50 centimeter van de wielrenners staan. Voor de beleving van de wedstrijd is dat waanzinnig. Met soms 70 kilometer per uur racen de wielrenners vlak langs je. Pas dan voel je hoe op het scherpt van de snede wordt gestreden. Voor het overzicht van de wedstrijd  is het lastiger. Dan moet je toch op het grote scherm kijken om te zien wie er voor ligt of gewonnen heeft.

In de wandelgangen van Ahoy zijn diverse stands opgebouwd. Als je geïnspireerd raakt door het wielrennen kun je dat meteen in daden omzetten en een stoere fiets uitzoeken. Geen zorgen, je hoeft niet meteen op de fiets naar huis in de koude nacht. De fietsen worden keurig thuis bezorgd.

Naast de verschillende wedstrijden, zoals de koppelkoers, Keirin en Derny koersen (oneerbiedig gezegd: fietsen achter brommers aan) wordt het publiek goed vermaakt met bijvoorbeeld de ploegenpresentatie van de Roompot-Charles wielerploeg, afvalraces of het afscheid van wielerlegende Kees Maas. Ook was daar nog Eric Corton die de eer had het startschot van één van de koersen te geven.

Al met een al een heel toffe avond met veel hoogwaardige sport en entertainment.