Muziek

John Mayer – Ziggo Dome 2 mei 2017

Had ik maar één gitaarspelende hand van John Mayer. Echt, met die ene hand zou ik meer dan tevreden zijn.

Als fotograaf heb je het voordeel dat je, weliswaar maar kort maar toch, vlak voor het podium kunt komen om je werk te doen. Zo dicht op een artiest staan is overigens niet altijd een voordeel. Zo zijn er avonden dat ik mijn camera en lenzen grondig moet reinigen na een bierdouche. John Mayer is een ander verhaal. Ik geef het ruiterlijk toe, ik ben fan van zijn muziek. En de kans dat ie met bier gaat strooien is klein. Vanavond sta ik vlak voor het podium ook een beetje te fan-boy-en.

Hij lijkt me een pietje precies overigens. Vlak voor de show begint komt een roadie met een rolmaat de microfoon van John op exact de juiste hoogte zetten. Enigszins hilarisch want de roadie zelf meet 1,60 meter terwijl de boomlange Mayer twee meter is. De ware magie begint echter als de zanger-gitarist opkomt. Nu heb ik John Mayer vaker live gezien en ik ken zijn albums. Dat de man lekker speelt en een fraai liedje kan schrijven is me dus wel bekend. Toch valt me vanavond meer dan bij de vorige shows op wat een meesterlijke gitarist de man is. Het gemak waarmee ie speelt is ongekend, maar vooral het speelplezier straalt er meer dan ooit van af. Met alleen zijn linkerhand zou ik meer dan tevreden zijn.

Wellicht heeft dat te maken met de band waarmee Mayer nu op tour is. Voor het eerst sinds jaren spelen de muzikale grootheden Steve Jordan (die onder andere met Stevie Wonder, The Blues Brothers, The Rolling Stones en Bob Dylan speelde) en Pino Palladino (die van Eric Clapton, Paul Young, Paul Simon, D’Angelo en vele anderen) weer mee. Onder de naam John Mayer Trio maakten ze in 2005 het album Try! In 2008 speelden deze heren mee op de live cd Where the light is.

Dat John een groot respect voor zijn band heeft, is duidelijk. Heel ongebruikelijk wordt voor het concert begint de band netjes voorgesteld op het grote LED scherm. Een mooi gebaar. Net als op zijn live cd Where the light is, wisselt Mayer van bandconfiguraties. Hij begint met full band, dan weer solo met alleen zijn gitaar om met Steve en Pino het meer bluesy John Mayer Trio te vormen. Dan weer terug naar de hele band terug om te eindigen achter de piano.

Nadat de eerste drie nummers veel te snel voorbij gaan, werk ik snel een paar foto’s uit en zet mijn cameraspullen in een locker. Onder de Tom Petty cover Free Fallin’ (ook al op zijn programma sinds 2008) loop ik de zaal weer in. Met nog een halve show te gaan pak ik mijn eerste luchtgitaar uit het denkbeeldige rek en laat me lekker gaan. Gek genoeg blijk ik opeens beide handen van John Mayer te bezitten!