Muziek

Review

Guns N’ Roses – 12 juli 2017 Goffertpark Nijmegen

De band bewijst nog steeds een band van wereldformaat te zijn.

Gisteravond verzamelden zich ruim 65.000 mensen in het Goffertpark in Nijmegen. Evenveel mensen als er in bijvoorbeeld Assen of Katwijk wonen. Een complete stad die afkomt op een band die eigenlijk al jaren geen fatsoenlijke plaat heeft gemaakt.

Het park moet geen onbekend terrein zijn geweest voor Guns N’ Roses, op 5 en 6 juni 1993 hebben ze hier ook al twee concerten gegeven. Of ze daar nog iets van weten betwijfel ik echter. De tour die in 1993 startte, na het geflopte The Spaghetti Incident album, was niet hun beste. Gitarist Izzy Stradlin was al uit de band gestapt. De verhalen over excessief drank- en waarschijnlijk drugsgebruik waren legio.

Ik was er niet bij in 1993 maar uit de overlevering begrijp ik dat het niet hun beste optredens zijn geweest.

24 jaar later staat GNR er dus weer. 30 minuten later dan gepland maar dat is in het avondzonnetje niet erg. Door de jaren heeft heeft GNR nog wel vaker Nederland aan gedaan maar het bijzondere van vanavond is wel dat naast zanger Axl Rose, die altijd de naam Guns N’ Roses is blijven houden, ook oud leden Slash en Duff McKagan weer in de band zitten.
Dichter bij de oorsprong van GNR komen we niet meer.

De show zelf is sober te noemen. De twee grote schermen links en rechts van het podium zijn meer dan nuttig voor het enorme Goffertpark. Hier en daar zijn er wat vlammen en knallen. Het licht is vrij beperkt voor een show van deze grote en wordt eigenlijk door de invallende zon die pal op het podium schijnt teniet gedaan.

Het vuurwerk komt ditmaal van het podium. Bijna 3 uur lang staat de band op het podium met een mooie doorsnede van hun hun grote oeuvre. Plus een cover van Soundgarden’s Black Hole Sun.

Zanger Axl Rose is verrassend goed bij stem. Zeker, hij is door de jaren heen flink wat kilo’s aangekomen, maar hij moet flink in training zijn gegaan voordat deze tour startte.

Extra vuurwerk komt in de vorm van Angus Young. Gitarist van die andere nog steeds immens populaire band van voor het millennium AC/DC.

Axl Rose is bij de vorige tour van AC/DC ingevallen als zanger. En Angus zelf woont om de hoek in Aalten. Eén en één is twee in dit geval. Samen met GNR speelt Angus twee nummers van zijn eigen band, Whole Lotta Rosie en Riff Raff.

Guns N’ Roses heeft nog steeds de status van superband en heeft dat maar weer eens bewezen.