Muziek

Review

Muziekfeest der herkenning in de Ziggo Dome

Afgelopen vrijdag was de Ziggo Dome even de grootste bruine kroeg van Nederland.

Al jaren maakt omroep AVROTROS het Sterren Muziekfeest op het Plein waar liefhebbers van het Nederlandstalige genre bijeenkomen en genieten van toppers van Hollandse bodem. Dit jaar is voor het eerst het circus neergestreken in de Ziggo Dome. Net als bij de Plein-editie worden ook deze avond televisieopnames gemaakt. De opnames worden 31 december om 21:40 uitgezonden op NPO3 om feestelijk het nieuwe jaar in te luiden.

Normaal gesproken als ik in de Ziggo Dome moet fotograferen dan is dat voor een grote internationale artiest en krijg ik drie nummers de gelegenheid om vanuit één plek mijn foto’s te maken. Dat is vanavond wel anders. De hele show mag vanaf elke plek in de zaal worden vastgelegd. En dat is fijn werken.

De sfeer in de Ziggo Dome is optimaal. De fans van dit genre zijn afgekomen op de geweldige programmering aan artiesten en op de garantie van een gezellige avond.

Net als bij de Plein-editie van het Muziekfeest wordt de avond (en het tv-programma) aan elkaar gepraat door Jan Smit, die voor de gelegenheid ditmaal ook zelf optreedt. Zowel als solo-artiest, als met zijn makkers van de Toppers.

Ik, als niet kenner van deze kant van de muziek, moet bekennen dat ik alle nummers die voorbij komen mee kan zingen. Of het nu de Amsterdam medley van Peter Beense en Wesly Bronkhost is, Laat De Zon In Je Hart van Rene Schuurman, Why Tell Me Why van Anita Meyer, De Glimlach Van Een Kind door Willeke Alberti en Johnny de Mol, You’ll Never Walk Alone van Lee Towers, het is één groot (muziek)feest der herkenning. Van oude helden tot de nieuwe lichting, er staat een mooie doorsnede van het Nederlands lied in de zaal. En allemaal begeleid door een groot orkest onder leiding van Marcel Fisser.

De Ziggo Dome is optimaal uitgelicht en aangekleed. Het tovert de zaal om tot een groot gezellig café waar het goed toeven is. Het zorgt allemaal voor een optimale sfeer. Al lopend door de zaal kom ik alleen maar gezellige mensen tegen die een geweldige avond hebben. Het is soms moeilijk om dit nog werk te noemen.

 

Tegen het einde van de avond komen Gerard Joling, René Froger, Jeroen van der Boom en Jan Smit als Toppers het podium op. Los van elkaar hebben ze al op het podium gestaan maar samen is het toch een Nederlandstalige supergroep. De Ziggo Dome zal klein hebben aangevoeld voor ze.

Het einde van de avond werkt toe naar het oud en nieuw moment op televisie straks. OG3NE brengt Happy New Year van ABBA en Jan Smit neemt de champagne mee om het 00:00 uur moment te vieren. Dat is ook nog een voordeel van deze avond: naast een hele leuke avond heb ik ook alvast Oud & Nieuw gevierd!