Muziek

Review

U2 speelt in de ArenA twee ijzersterke, gedurfde shows

En dat is mede te danken aan de fenomenale beelden van onze Nederlandse topfotograaf Anton Corbijn.

Ik heb U2 door de jaren heen al een aantal keren mogen zien optreden en daardoor weet ik twee dingen: de muziek is en blijft ijzersterk en de show die ze neerzetten is altijd next level.

Eigenlijk weet ik dus dat ik ben verzekerd van een hele goede avond, wanneer ik dit weekend de Amsterdam Arena inloop. Het is hier waar U2 twee avonden achter elkaar speelt. De Ierse band is op wereldtour ter viering van het 30-jarig jubileum van The Joshua Tree, het zesde, legendarische album uit 1987. Het succes van deze plaat bracht U2 tot gigantische hoogtes. En zo groot als ze toen, zijn ze na dertig jaar eigenlijk nog altijd. Dit jaar spelen ze 51 shows op drie verschillende continenten. Om het nog indrukwekkender te laten klinken: in totaal zullen zo’n 2,4 miljoen fans ze live zien.

Wat meteen opvalt bij binnenkomst in het stadion is het ogenschijnlijk simpele podium. De blikvanger is een gigantisch ledscherm van 60 bij 14 meter. Het scherm is zo enorm dat de band er zelf fragiel bij afsteekt. Prominent op het scherm staat diezelfde Joshua Tree die ook de hoes van het jubilerende album siert. De catwalk is precies de schaduw van deze boom.

De beelden die voorbijkomen zijn door Anton Corbijn speciaal voor deze tour gemaakt. De Nederlandse topfotograaf en filmmaker schoot de iconische hoesfoto en is terug de woestijn ingegaan voor nieuwe beelden. De visuals zijn fenomenaal en geven de nummers nieuwe betekenis.

Wat de setlist betreft heeft U2 het zich ditmaal niet makkelijk gemaakt. Tijdens deze tour speelt de band het album The Joshua Tree integraal. Dat is op zijn minst uitdagend te noemen. De spanningsboog van het beluisteren van een album is een compleet andere dan die van een liveshow. Vaak beluister je een plaat in je eentje, en niet met 55 duizend andere fans. Bovendien staan bij albums uit die tijd de grootste hits vaak nog vooraan in de tracklist. Bij het beluisteren van een album in de winkel, was een snelle herkenning van liedjes belangrijk. Op The Joshua Tree staan de grootste hits vooraan. En vaak duurde een album ook niet langer dan zestig minuten – er pasten nu eenmaal niet meer minuten op een cd. Maar daar heeft U2 dertig jaar later een super oplossing voor gevonden. Tijdens de show in de Amsterdam ArenA vormt The Joshua Tree het hart van de show. Voordat ze het album integraal spelen, en ook daarna komen er flink van hits langs die niet op de jarige plaat staan.

Het podium in de Amsterdam ArenA is het grootste dat ik in mijn leven heb gezien, maar toch voelt het optreden intiem aan. Wat verwacht je ook van deze vier mannen met een ongelofelijke staat van dienst. Het getuigt van lef dat ze The Joshua Tree van voor naar achter durven te spelen. Zoals verwacht, was het ijzersterk en next level. Door de integrale aanpak, werd het ook nog eens heel speciaal.