Sport

The Flying Dutchmam

Elf jaar na haar dood heeft Fanny Blankers-Koen nog steeds een haast mytische status. Wat The Flying Dutchmam in 1948 presteerde tijdens de Olympische Spelen in Londen (vier gouden medailles!) was dan ook van bovenmenselijke proportie.

Gelukkig leeft haar naam voort in de Fanny Blankers-Koen Games, het grootste atletiekevenement van ons land. Het is de klassieker in de atletieksport. Elk jaar komen atleten uit de hele wereld naar Hengelo. Grootheden als Carl Lewis, Sebastian Coe en Haile Gebrselassie waren er in het verleden te bewonderen. Gebrselassie heeft er zelfs vier keer een wereldrecord gelopen. Hij is dan ook tot ereburger van Hengelo benoemd.

Dit jaar is sprintkoningin Dafne Schippers de reden om naar de FBK Games te komen. De Europees kampioene op de 60, 100 en 200 meter (!) loopt in Hengelo de 100 meter. Oud-atlete Ellen van Langen is ook dit jaar weer verantwoordelijk voor het deelnemersveld. Misschien kan de oud-olympisch kampioene straks met eigen ogen zien hoe haar Nederlands record op de 1000 meter uit de boeken wordt gelopen door Sifan Hassan (Europees kampioen op de 1500 meter). Hassan heeft in elk geval aangegeven een aanval te willen doen op het uit 1993 daterende record.

Een andere opvallende naam straks in Hengelo is die van Rutger Smith. Het wordt de eerste wedstrijd van de discuswerper in Nederland in twee jaar tijd. De meervoudig olympiër was langdurig geblesseerd. Tijdens de FBK Games krijgt Smith nog een bronzen EK-medaille uit 2006 en een bronzen WK-medaille uit 2007. Hij had nog recht op deze plakken nadat dopingzondaars uit de uitslagen zijn geschrapt.

Tickets voor FBK Games 24 mei in Hengelo >>