Fans

De grootste fan van: ABBA

Heleen zag ABBA voor het eerst op tv tijdens het Eurovisie Songfestival in 1974, sindsdien is ze groot fan!

Tickets voor ABBA Voyage

ABBA Voyage, de virtuele concertreeks van de Zweedse popgroep, is in volle gang. Wij zochten naar de grootste fan van ABBA en kwamen uit bij Heleen. Ze was acht jaar toen ze de vier leden voor het eerst op tv zag bij het Eurovisie Songfestival en is sindsdien groot fan.

Hoe ontstond de liefde voor ABBA?

Dat was in 1974 op 6 april met het Eurovisie Songfestival in Brighton. Ik weet er niet veel meer van, want ik was nog maar acht jaar oud. We keken toen altijd naar het Eurovisie Songfestival. Nadat ABBA op tv was geweest, spaarde ik mijn zakgeld om zelf singles en platen te kopen. In die tijd moesten we daarvoor naar de V&D. Ik weet ook nog goed dat ik voor mijn verjaardag een stereotoren kreeg om die platen op te spelen.

ABBA - Waterloo (Official Music Video)
ABBA – Waterloo

En waarom sprak de muziek van ABBA je dan zo aan?

De muziek en de stemmen. En later ook de teksten. In het begin was ik daar nog niet mee bezig, want ik was pas acht en ik verstond geen Engels. Ook de samenzang van Agnetha en Frida. Agnetha heeft bijvoorbeeld een mooie hogere stem en Frida heeft een hele mooie lage operastem. Die stemmen samen vind ik gewoon engelachtig. Ook wordt er in alle liedjes die ze hebben niet gevloekt. Niks over seks, niks over geweld, gewoon zulke aparte teksten. Het is beyond fantastic, zeg ik altijd maar! Ik word er altijd heel erg vrolijk van. Ook de kleding van ABBA trekt mij aan, zoals die blokhakken en de wijde pijpen. Dat strakke blauwe broekje en petje van Agnetha vind ik echt heel leuk.

Je luisterde thuis al regelmatig hun muziek, maar heb je ABBA ook wel eens live gezien?

Vroeger heb ik ze nooit live gezien. In mijn tijd moest je nog bij het VVV-kantoor, het postkantoor of bij een platenzaak voor de deur gaan liggen ’s nachts. Dat wilden mijn vader en moeder echt niet doen. Nu heb ik daar best spijt van. Gelukkig is het toch goed gekomen, want na 40 jaar wachten, heb ik ze eindelijk live kunnen ervaren bij ABBA Voyage. Dit was samen met mijn dochter, geweldig!

Heleen met ABBA Voyage-merchandise

Hoe was ABBA Voyage?

Ik krijg er nog kippenvel van. Ik heb ABBA Voyage drie keer gezien. Eén keer ben ik zelf gegaan en twee keer mochten mijn dochter en ik gratis mee via de fanclub. Dit was met een speciale première en preview voor omwonenden en werknemers van het concert. Wij van de fanclub waren daar met een stuk of twintig fans. Toen het begon moest ik direct huilen. Ik had de hele show kippenvel. Het is gewoon net alsof alle vier de leden er echt staan.

Is dat een beetje een kinderdroom die uitkomt?

Ja, dat was het echt. Ik heb er veertig jaar op moeten wachten. Gelukkig had ik altijd de fanclub, waarbij we ook ABBA-dagen hebben. Maar ABBA live meemaken, dat is toch anders. Bij een van de bezoeken aan het concert met de fanclub liep Frida voorbij de tribune. Ik en mijn dochter stonden toen echt met onze monden open. We durfden haar verder niet aan te spreken, maar we hebben wel gezwaaid. Het grappige was dat andere bezoekers om ons heen Frida niet herkende. Iedereen kent haar van veertig jaar geleden, maar nu ziet ze er heel anders uit. Wij herkenden haar wel, want we zien nog regelmatig foto’s van hoe ze er nu uit ziet. Na het zien van Frida dacht ik echt dat ik nu gelukkig kon sterven, maar het werd nog beter! Bij een andere ABBA Voyage-show waren alle vier de leden aanwezig. Dat was echt fantastisch.

Your Official First Look at ABBA Voyage. Only at the ABBA Arena, London, UK | ABBA Voyage
ABBA Voyage Trailer

Je bent Frida dus tegengekomen. Heb je geen spijt dat je toen niets tegen haar durfde te zeggen?

Daar heb ik inderdaad spijt van. Aan de ene kant respecteer je dat Frida daar loopt. Ik wil niet opdringerig zijn. Frida is ook maar een gewoon mens met een privéleven. Achteraf had ik haar toch best wel willen knuffelen en met haar willen praten. Of alleen op de foto gaan, had ik ook al leuk gevonden.

Je noemt al een paar keer de fanclub. Wat houdt deze fanclub in?

De fanclub is opgericht toen de groep net bestond. Toen ABBA uit elkaar ging, is de club overgenomen door twee meisjes uit Roosendaal. Die organiseerden verschillende clubdagen waar fans van over de hele wereld naartoe kwamen. Op vrijdagavond kwamen we bij elkaar in een café en dan op zaterdag zijn er allemaal kraampjes waar je dingen kunt kopen en ruilen. Ludvig (de zoon van Benny) is ook op bezoek geweest tijdens een fanclubdag. Het is ieder jaar ook iets anders. Dit jaar was er een tentoonstelling met de witte jurk die Frida aanhad op de cover van het Super Trouper-album. Op zaterdagavond is er altijd ABBA-disco. Ze draaien dan de hele avond ABBA-muziek. Ik sta dan ook de hele avond op de dansvloer los te gaan.

Heleen met Ludvig (zoon van Benny)

Wat is voor jou een memorabel moment dat geregeld is door de fanclub?

In 2016 vierden Benny en Björn het vijftigjarig jubileum van hun vriendschap. Toen kwamen Agnetha en Frida voor het eerst op het podium sinds lange tijd en zongen ze The Way Old Friends. Ik was gelijk hoopvol dat er nog meer zou komen. Nieuwe muziek bijvoorbeeld, of dat ze toch weer gingen optreden. Ik ben gelijk gaan sparen. Later kregen we via de fanclub te horen dat er twee nieuwe nummers zouden komen. Door corona werd dat uitgesteld, maar op 5 september 2021 kregen we een link naar een YouTube-video. Mijn dochter en ik zaten al klaar, maar ik werd ineens nerveus. Het was al zo lang geleden dat ABBA nieuwe muziek had uitgebracht en ik wist ineens niet meer zeker of ik deze nieuwe nummers wel mooi zou vinden. Als ik nu terugdenk aan het horen van de eerste tonen krijg ik weer gelijk kippenvel.

Hoelang zit jij dan ondertussen al bij deze club?

Al twintig jaar ga ik op zaterdagavond naar de ABBA-disco samen met mijn kinderen, maar ik was nooit echt lid van de fanclub. In 2016 vierde de club haar jubileum en gingen ze naar Stockholm in Zweden. Die dag was er geen disco en ik realiseerde me dat ik mee wilde naar Zweden. Dus toen ben ik op mijn vijftigste lid geworden van de fanclub.

ABBA Disco

Wat is je favoriete ABBA-nummer?

Alle nummers van ABBA vind ik mooi. Sommige nummers wat meer dan de andere, maar mijn favoriete nummer is The Day Before You Came. Dit nummer kan ik twintig keer op een dag luisteren zonder dat ik er gek van word. Ik vind het echt een prachtig nummer. Verder vind ik ook een heleboel onbekende nummers mooi. Deze nummers ken ik via de fanclub door alle lp’s en cd’s die ze daar spelen.

ABBA - The Day Before You Came (Video)
ABBA – The Day Before You Came

Wat staat er nog op je fan-bucketlist?

Het liefst wil ik een keer naar Brighton, omdat het daar allemaal begon. Daarnaast wil ik ook alle vier de leden nog een keer ontmoeten. Ik weet dan niet wat ik zou moeten zeggen tegen ze, maar met hen op de foto gaan zou ik graag willen. Benny is namelijk wel eens eerder op bezoek bij de fanclub geweest. Hij ging toen piano spelen en alle leden vlogen op hem af, maar ik was te verlegen. Ondanks dat ik dus heel nerveus zou zijn als ik ze ontmoet, zou ik ze toch willen bedanken. Daar kan ik voorlopig alleen van dromen!

ABBA Voyage

Ben jij net als Heleen fan van ABBA en zou jij dolgraag nog ABBA Voyage bezoeken? Dat kan: nog tot en met 23 mei 2023 is het spektakel te zien in de speciaal gebouwde ABBA Arena in Londen. Haal snel je tickets en mis het niet!

Ook een grootste fan?

En ben jij ergens anders groot fan van? Houd dan onze Facebook-, Twitter– en Instagram-pagina in de gaten voor nieuwe ‘De grootste fan van’-acties. Check trouwens ook onze andere grootste fans, zoals die van Harry Styles, 5 Seconds of Summer of Davina Michelle.