Muziek

10 tips om vooraan te staan bij een concert

De beste voorbereiding én tips om vooraan te staan bij een concert

Een concert van je lievelingsband is altijd even plannen. Hoe reis je erheen, hoe laat wil je voor de deur staan en wil je echt helemaal vooraan staan? Wij hebben 10 tips hoe jij in ieder geval zo dicht mogelijk bij het podium komt te staan!

1. De voorbereiding
Al voor het concert en de rij moet jij helemaal ready zijn. Check de locatie en kies uit wat je aandoet. Je moet er uren in wachten en ook nog los in kunnen gaan. Bekijk dus het weer van tevoren en koop een poncho of neem een vuilniszak mee als poncho of schone zitplek. Zorg dat je genoeg eten en drinken meeneemt voor de uren die je moet wachten. De beste tip in de voorbereiding: neem alleen spullen mee die in je broekzakken passen. Eten en drinken neem je mee in een plastic tas, zodat je het voor de deuren open gaan kunt weggooien.

2. De rij
Die rij is toch altijd weer een gedoe. Hoe laat je voor de deur moet staan verschilt natuurlijk bij elk concert, maar wij raden aan om er minimaal vier uur van tevoren te zijn als je echt helemaal vooraan wilt staan. De eerste mensen schrijven vaak met een marker een nummer op hun hand zodat ze zeker zijn dat ze na een eet- of plaspauze weer vooraan in de rij kunnen. Daarnaast is het handig om onderweg alvast te kijken waar je nog even snel naar de wc kunt tijdens het wachten. Met de juiste voorbereiding kun jij dit rijenavontuur aan!

Foto: Ben Houdijk

3. De deuren
Eenmaal binnen is het alleen maar een grotere chaos. Neem zo min mogelijk mee zodat je niet te lang gefouilleerd wordt. Zorg dat je genoeg gegeten en gedronken hebt én dat je al naar de wc bent geweest. Neem je jas gewoon mee en bindt deze om je middel. Zo houdt niets je meer tegen om gelijk door te lopen naar het podium.

Foto: Ben Houdijk

Te laat…
Je trein had vertraging, de bus ging niet of je moest werken tot net voor het concert. Toch zijn er nog trucjes om dan alsnog bijna vooraan te staan.

4. Zoek vrienden
Ook al staan er geen vrienden van je, doe alsof je iemand zoekt. Zwaai naar iemand die vooraan staat te zwaaien en roep een random naam: “Hé Bas, ik ben hier”. Zo zal je zien dat mensen voor je opzij gaan, omdat je bij je ‘vrienden’ probeert te komen.

5. Bel vrienden
Dezelfde categorie als de vorige truc, doe alsof je een vriend belt. Laat mensen denken dat de persoon aan de andere kant vooraan staat. Zo zullen mensen je er ook doorlaten.

6. Zijkant!
Iedereen wilt altijd in het midden staan, daar is het dus ook het drukst. Via de zijkanten kun je vaak al een heel stuk verder naar voren lopen zonder al te veel moeite.

7. Moshpit
Bij deze tip moet je wel even wachten tot het concert echt begint. Zodra er een moshpit begint probeer je met de menigte mee te springen en spring je zo in de rondte dat je ergens vooraan uitkomt. Niemand die dan moeilijk gaat doen dat je ineens vooraan staat!

via GIPHY

8. Crowdsurfen
Ook deze is voor tijdens het concert, maar zal niet altijd in je voordeel werken. De mensen die jou op handen dragen bepalen namelijk welke kant je op gaat.

via GIPHY

9. Bier is je beste vriend
Deze tip kost wel wat geld, maar je zal wel snel vrienden maken. Voordat je de zaal in loopt haal een tray bier waarmee je door de zaal heel loopt. Houd de tray boven je hoofd om door het grootste deel van de zaal te glippen. Wanneer mensen niet meer voor je opzij willen bied je ze een biertje aan in ruil voor nog een plekje naar voren.

Foto: Ben Houdijk

10. Blijf beleefd!
Welke trucjes je ook toepast, blijf altijd lief en beleefd. “Oeps, sorry” zijn de magische woorden die je gaan redden van een boze menigte achter je aan.

 

Welke tips en trics gebruiken jullie bij een concert?