Muziek

5 voor Vrijdag: Niall Horan, Smith & Burrows en meer

En verder in deze 5 voor Vrijdag: nieuwe muziek van James Blake, beabadoobee en Matt Berninger

In deze nieuwe 5 voor Vrijdag bespreken we de nieuwe releases van deze week en wat ons verder opviel in de muziekwereld. Met deze week een livestreamconcert van Niall Horan en nieuwe muziek van Smith & Burrows, James Blake, beabadoobee en Matt Berninger.

Niall Horan gaat live

Niall Horan is één van de vele artiesten die zijn tourplannen voor dit jaar in rook op zag gaan. Met het nieuwe album Heartbreak Weather op zak stond er een uitgebreide tournee door Europa, Engeland en de VS op het programma, maar het mocht niet zo zijn. Om de nieuwe liedjes toch live te kunnen spelen en geld op te halen voor zijn concertcrew, die door het afblazen van de tournee thuis zit, geeft het One Direction-lid samen met zijn band op zaterdag 7 november een livestreamconcert vanuit de legendarische Royal Albert Hall in Londen. Tickets voor de unieke show zijn nu verkrijgbaar.

Niets beter dan Smith & Burrows

In juni verscheen plots een nieuw liedje van boezemvrienden Tom Smith en Andy Burrows. De frontman van Editors en de voormalig drummer van Razorlight (en verdienstelijk solo-artiest) maakten in 2011 al samen een kerstalbum, maar single All The Best Moves had een aanzienlijk meer zomers geluid. Deze week verscheen de tweede single Old TV Shows, die opnieuw een beetje zon in deze koude dagen brengt. Bovendien kondigt het duo ook aan dat hun nieuwe album in februari verschijnt onder de titel Only Smith & Burrows Is Good Enough – bescheiden als ze zijn. Beluister Old TV Shows hieronder.

Nieuwe EP voor James Blake

Ook multi-instrumentalist en producer James Blake brengt de tijd zonder optredens productief door. Waar we eerder dit jaar al werden verrast met drie singles en een samenwerking met slowthai, brengt de Brit deze week onverwachts de nieuwe EP Before uit. Op de vier liedjes grijpt Blake terug op zijn oudere werk, met een flinke dosis elektronica, maar ook wat uitstapjes richting house. Bovendien voelt hij zich zelfverzekerder dan ooit, want voor het eerst is zijn eigen stem ook op dit soort nummers te horen. Om de release van de EP te vieren geeft James Blake vanavond om 23.00 uur een dj-set voor Boiler Room vanuit zijn eigen huis. Beluister Before hieronder en bekijk de dj-set vanavond via Boiler Room.

Debuutalbum beabadoobee

Het was voor de 20-jarige singer-songwriter beabadoobee een druk jaar. Hoewel ze vorig jaar al flink aan het doorbreken was, ging een remix van haar single Coffee begin dit jaar viral op TikTok, waardoor ze in één klap een gigantische hit scoorde. Vandaag verschijnt haar debuutalbum Fake It Flowers, waar de zangeres een behoorlijke andere richting inslaat: de lo-fi slaapkamerpop wordt ingewisseld voor stevige slackerrock, waarmee ze eerder dit jaar al een plek als voorprogramma voor The 1975 scoorde. Om het verschijnen van het album te vieren geeft beabadoobee vanavond een livestreamconcert, dat vanaf 21.30 uur gratis te bekijken is. Beluister Fake It Flowers hieronder.

Matt Berninger gaat solo

Ook vandaag in de playlists: het allereerste soloalbum van The National-frontman Matt Berninger. Hij maakte al eerder uitstapjes, zoals de single Walking On A String met Phoebe Bridgers en zijn indiepopproject EL VY, maar op Serpentine Prison horen we de zanger voor het eerst een heel album solo. Serpentine Prison begon als een coveralbum, maar Berninger raakte bij het opnemen van die covers zo geïnspireerd dat er binnen twee weken tien eigen liedjes waren geschreven en opgenomen. Het resultaat is een album dat muzikaal niet al te ver afwijkt van The National, maar wel persoonlijker is dan ooit. Bekijk hieronder de video bij single One More Second en beluister heel Serpentine Prison hier.

Matt Berninger - One More Second (Official Video)

Dit was 5 voor Vrijdag voor deze keer. Meer lezen? Check dan de rest van ons blog!