Comedy

Hans Teeuwen – Het verkeerde lichaam?

Is Hans Teeuwen in het verkeerde lichaam geboren? Vrijwel iedereen zou een moord willen plegen om zo’n schitterende carrière te hebben als deze zelfverklaarde ‘Koning van de Lach’ en proberen die zo lang mogelijk uit te melken. Maar Teeuwen besloot na de voorstelling Industry Of Love uit 2004 zijn leven en werken over een geheel andere boeg te gooien.

Hij mat zich een kostuum aan als crooner, in de stijl van Cole Porter, die voor grootheden als Frank Sinatra en Bing Crosby evergreens als I’ve Got You Under My Skin, True Love en I Get A Kick Out Of You schreef. Begeleid door bekroonde topjazzmuzikanten als Benjamin Herman, Ruben Hein, Jesse van Ruller, Kasper Kalf en Joost Kroon – voor deze gelegenheid omgedoopt tot The Painkillers – toerde Hans uitgebreid door Nederland. Het avontuurlijke gezelschap speelde zelfs op Paaspop en het North Sea Jazz Festival en legde, als blijvende herinnering voor het nageslacht, de prestaties vast op de cd How It Aches.

Nu Hans eenmaal de switch naar de Engelse taal had gemaakt, besloot hij meteen een poging te ondernemen om het Engelse publiek te veroveren. Al concentreerde hij zich daarbij vooral op zijn ‘core business’, het theater. Helemaal zonder kleerscheuren verliep dat niet. Het optreden op het Lattitute Festival in Suffolk werd met boegeroep ontvangen. De Britten waren er duidelijk niet aan gewend dat Hans allerlei heilige huisjes onderuit haalde. Dat is zonde. Want niet alleen Hans’ komische, maar ook zijn muzikale talent is van zeldzaam grote klasse, zo bleek uit de pianostukken die hij tijdens zijn shows door de jaren heen ten beste gaf.

Met de release van de nieuwe cd Popstukken op 28 augustus, keert Teeuwen terug naar de vaderlandse podia en zijn moedertaal. De titel wekt de indruk dat het accent ditmaal minder op jazz ligt en liedjes als Doe Het Nou en Poppendokter Bob, waarvan de video’s via www.hansteeuwen.tv het album voorafgingen, kennen inderdaad een erg aanstekelijke, popachtige structuur. Door de eigenzinnige inkleuring van de eerder vermelde Painkillers klinken ze echter anders dan het repertoire van willekeurig welke andere artiest. Stuk voor stuk geven de miniatuurtjes een kijkje in Teeuwens unieke, absurde brein en grote diversiteit. Hoezo, in het verkeerde lijf geboren? Het zijn gewoon verschillende jassen die Teeuwen naar believen aantrekt! En zijn garderobekast kent eenvoudigweg heel wat hoeken en gaten…

Er zijn nog tickets voor Hans Teeuwen & The Painkillers >>