Festival

Een jarig Pinkpop trakteert op een ultiem festivalweekend

Wat was het een mooi weekend en wat hebben we weer genoten. De 50e editie van Pinkpop was eentje om in te lijsten!

Op zaterdag 8 juni staan de eerste bezoekers al klaar voor de ingang. Met spanning wordt gewacht tot de deuren open gaan en de 50ste editie van Pinkpop eindelijk van start gaat.
Met het weer lijkt het dit weekend helemaal goed te komen. De eerste twee dagen laat de zon zich van haar beste kant zien.
Ticket of polsbandje scannen and you’re ready to go. Bij de meeste bezoekers zie je aan het t-shirt voor welke band ze naar Pinkpop zijn gekomen.
Iemand moet de eerste zijn en dit jaar viel deze eer te beurt aan de Amerikaanse zanger SYML. Brian Fennell, uit Seattle, speelt graag en veel in Nederland en dat verklaart de drukte voor het IBA Parkstad podium.
Ondanks dat de naam Pinkpop afgeleid is van Pinksteren nemen veel bezoekers het soms een beetje te letterlijk en hullen zich in roze kledij. Dit hoort ook wel een beetje bij het festival.
Het Maastrichtse Bonnefantenmuseum heeft al een aantal jaar een poptentoonstelling op het festivalterrein staan. Dit jaar is het museum gevuld met foto’s die door Andy Summers, de gitarist van The Police, zijn gemaakt. Al sinds jaar en dag maakt Andy foto’s die laten zien wat er met een grote band als The Police gebeurd als ze bijvoorbeeld op tour zijn. Op de eerste dag kwam hij zelf een kijkje nemen.
Zoals het hoort sta je als fan van een artiest vooraan bij de barrier als jouw artiest komt spelen. Daar zijn deze Yungblud fans geen uitzondering in.
De Britse zanger Dominic Harrison spat op het podium bijna uit elkaar van de energie. Hij komt al rennend op en staat verder de hele show niet meer stil. Tussendoor sloopt hij nog een microfoon en zijn gitaar, trekt de gekste bekken, zingt en springt torenhoog op en van het podium. Heerlijk om te fotograferen!
George Ezra deed het wat kalmer aan op het Main Stage van Pinkpop maar hij was heel blij dat hij er mocht spelen.
Pinkpop is voor jong en oud.
De één komt voor Mumford & Sons en de ander voor George Ezra. Allemaal prima!
Backstage is Pinkpop een groot mediacircus. Dat krijg je als grootste, oudste en meest bekende festival van Nederland. Hier wordt Frank van der Lende van 3FM geïnterviewd door RTL Boulevard terwijl op de achtergrond L1, (Limburgse zender) aan het uitzenden is. En Michiel Veenstra van KINK loopt net het beeld in.
Bij Pinkpop denk je aan de grootste podia waar tienduizenden mensen voor staan. En dat klopt ook. Maar je kunt er ook terecht voor kleine intieme concerten. Zoals hier in de Garden of Love met Soham De.
Ook de nieuwe generatie Nederlandse artiesten krijgen een kans op Pinkpop. Het festival neemt de taak op zich om de vaderlandse muziek een podium te bieden voor een groot publiek. Davina Michelle was inmiddels wel wat gewend na vijf keer de Kuip met Marco Borsato maar Pinkpop blijft toch speciaal.
Daarentegen stond Anouk al voor de 7e keer op Pinkpop. Een veteraan dus die toch iedere keer weer met veel plezier ‘ja’ zegt als wordt gevraagd.
De harde gitaren mogen niet ontbreken op Pinkpop. De band rond Elisabeth Hale, Halestorm, draagt daar haar steentje aan bij.
Als de avond van de eerste Pinkpop-dag valt is het goed dansen op de funky muziek van Jay Kay, beter bekend als Jamiroquai.
Pinkpop blijft toch een beetje een hippie festival. Het festival is niet voor niets vlak na Woodstock ontstaan.
Alle genres komen aan bod op Pinkpop. Rapper Jacin Trill vulde Stage Four met gemak.
Als de avond valt over het Pinkpop-terrein in Landgraaf gaan de bezoekers zich langzaam verzamelen voor de afsluiter van de avond.
Maar eerst nog even langs San Holo, de producer, remixer en dj met zijn spannende dance.
De band rond Marcus Mumford, Mumford & Sons sloten dag 1 van Pinkpop af. Op volle sterkte op de Main Stage maar ook klein en akoestisch op de catwalk.
Het Pinkpop terrein sluit na de headliner en wordt dan weer klaar gemaakt voor de volgende dag. Het gras wordt schoongemaakt, de apparatuur voor de volgende grote band wordt ’s nachts in het podium gehangen enz. Maar dan begint het pas op de camping. Voor wie nog niet klaar is met de dag gaat het tot in de kleine uurtjes door.
In Jan’s feestcafe wordt de polonaise gelopen.
De Dirty Daddies zet de Party Area op Camping B op zijn kop.
Dag 2 breekt aan en zoals gebruikelijk worden de bezoekers weer welkom geheten door festivalbaas Jan Smeets.
En meteen gaat het feest weer door, onder leiding van niemand minder dan Kraantje Pappie.
Het is meteen volle bak voor de Main Stage bij Kraantje Pappie.
Eén van de meest gehoorde zinnen dit weekend: Pinkpop! Mag ik die handen zien!
Voor wie rustig wil bijkomen van een wilde avond zijn er sessies georganiseerd door 3FM in hun eigen hangout. Nan Adjoa streelt de oren van de eerste bezoekers.
Ook weer terug op Pinkpop en superblij dat hij weer mag spelen is Harry McVeigh van White Lies.
Op Stage Four staat Confidence Man, de bijzondere Australische band die van ieder optreden een feestje maakt. Zangeres Janet Planet maakt er ook een visueel feestje van.
Dan is het tijd voor één van de grote verhalen van deze Pinkpop editie. De reünie van Krezip. Tien jaar geleden stopte de band. Iedereen ging op verschillende manieren verder met het leven totdat het toch weer begon te kriebelen en een eerste optreden op Pinkpop werd geboekt. Inmiddels zijn daar drie Ziggo Dome concerten aan toegevoegd.
Het was niet hun eerste keer op Pinkpop, ook niet op deze plek op de Main Stage. Maar voor zoveel mensen spelen en zo enthousiast onthaald worden went nooit.
Ook nieuw op Pinkpop was de reggaeton van de Colombiaan J Balvin.
In zijn eentje deed J Balvin de temperatuur een paar graden stijgen met zijn Spaanse klanken.
Tropische sferen bij J Balvin.
“Are you gonna go my way?” vroeg Lenny Kravitz zich af?
Wordt Boef verblind door zijn eigen succes of zijn het de spots? Stage Four puilde uit bij zijn optreden.
Mark Ronson, die zoveel grote hits produceerde voor andere artiesten kan er makkelijk een uur mee vullen.
Officieel de headliner van dag 2. Robert Smith met de The Cure.
Ruim twee uur en een kwartier speelden deze knasse knarren.
Weer een bijzonder verhaal dat bij deze 50e editie hoort. Voor het eerst wordt er na twaalven doorgegaan op Pinkpop. Deze eer viel te beurt aan Armin van Buuren.
Voor 60.000 bezoekers van een festival draait Armin zijn hand niet meer om, die is wel meer gewend. Maar optreden op Pinkpop dat is voor een Nederlandse artiest, hoe groot ook, altijd nog bijzonder. Heel veel liefde van Armin voor Pinkpop.
En Armin pakte flink uit.
Niet alleen met vlammen en rook maar ook met gastartiesten. Nog een primeur. Marco Borsato op Pinkpop om samen met Davina Michelle, John Ewbank en Armin hun gezamenlijke single te doen.
Een daverend slot van dag 2.
Dag 3 begint met een overtuigende show van de Nederlandse band Indian Askin.
Niet alleen oud en vertrouwd op Pinkpop. De Japanse hardcoreband Coldrain trok de tent snel vol.
Sharon Kovacs mocht de opengevallen plek van Sam Fender innemen.
En ook dat hoort bij een buitenfestival: Regen. Poncho aan en door!
Precies bij de start van het concert van The 1975 brak er een noodweer los.
Bij Chrissie Hynde van The Pretenders was het goed schuilen voor de regen.
Waar gaat de zanger van Palaye Royale helemaal heen zo hoog in die Truss?
Ah, hij springt graag naar beneden.
En wederom een mooi verhaal tijdens de 50e editie van Pinkpop. Nog nooit stond er een winnaar van het Eurovisie Songfestival op het podium. Nog nooit stond er een artiest op Pinkpop die maar 1 nummer uit heeft. Duncan Laurence deed het allebei.
Duncan kwam, zag en overwon.
Niet alleen Team Duncan stond in de Brightlands stage.
Tot ver buiten de tent werd er geapplaudisseerd voor Duncan Laurence.
De Brit Michael Kiwanuka bracht het publiek een uur lang in vervoering met zijn folk-soul.
En dan is het tijd voor de grooste band die dit jaar op Pinkpop speelde: Fleetwood Mac.
De één na de andere klassieker kwam voorbij tijdens het concert van Fleetwood Mac.
Volle bak voor de Main Stage tijdens Fleetwood Mac.
En de jaarlijkse afsluiter van festivaldirecteur Jan Smeets. Tot volgend jaar!