Fans

De grootste fan van: Monsta X

WHO DO YOU LOVE? Tara houdt heel erg veel van Monsta X.

Tickets

Tara legt maandelijks geld opzij om albums en merchandise van Monsta X te kopen van over de hele wereld. Momenteel staat de albumteller op 47, dus Tara is goed voorbereid voor het concert Monsta X in Amsterdam op 3 juli. In de aanloop naar de show interviewden we deze Monbebe.

Hoe heb je Monsta X ontdekt?

Ik was al een tijdje fan geweest van K-pop, maar luisterde het eigenlijk niet meer toen ik mijn vriend leerde kennen. Hij was fan van Jay Park, een R&B/hiphop artiest uit Korea. Hierdoor ging ik weer een beetje op Youtube zoeken naar leuke nieuwe artiesten. Hier kwam ik een soort top-40 muziek kanaal tegenkwam en daar zag ik Monsta X voor het eerst.

Wat vind je zo leuk aan de groep?

Ze zijn een beetje edgy. Ik hou ook van metal muziek dus dat past wel bij mij. Ze hebben een stoerdere uitstraling dan andere k-pop groepen; de meeste K-pop groepen maken naar mijn gevoel muziek in een bepaald genre, maar Monsta X experimenteert met nieuwe dingen. Ze hebben bijvoorbeeld Engelse nummers met French Montana, maar ook Japanse nummers die hyperactief en raar zijn. Ze hebben dus een heel gevarieerde muziekstijl en ik hou daarvan.

Hoe vaak heb je Monsta X nu gezien?

In totaal heb ik ze nu drie keer gezien en daar komt dit jaar nog drie keer bij. Ik ga naar de show in Amsterdam en daarna ga ik door naar Parijs en Berlijn.

Wanneer heb je ze voor het eerst gezien?

Ik heb ze voor het eerst in de zomer van 2017 in Berlijn gezien. Toen ben ik ook voor het eerst gaan reizen voor een artiest die ik leuk vond.

Met wie ga je op reis voor de concerten?

Normaal ging ik daar altijd met mijn beste vriendin naartoe, maar zij kon het dit jaar niet betalen om naar alle shows te gaan. Ik heb iemand anders via Twitter ontmoet, die ook fan is, waarmee ik nu naar de andere shows ga.

Heb je ze al een keer ontmoet?

Vorig jaar in Amsterdam had ik VIP kaartjes en toen had ik een hi-touch, dan mag je ze dus een high five geven. Basically 30 seconden van je leven waar je 180 euro voor betaalt, maar dat was het wel waard. Het is echt heel raar want ik ben in de K-pop scene zelf wat ouder; de meeste meisjes zijn rond de 16 of 17 en ik was toen 22. Ik had mezelf helemaal voorgenomen dat ik normaal ging doen omdat ik volwassen ben. Ik kon toen niets anders zeggen dan I love you en heel erg hard huilen toen het voorbij was. Het is zo onwerkelijk om iemand waar je tegen opkijkt in het echt te zien en dan aan te mogen raken (soort van). Ik ga dat dit jaar weer doen bij de show in Amsterdam.

Wat is je favoriete nummer?

Mijn favoriete nummer is Shine Forever en dat heb ik ook getatoeëerd op mijn arm.

Versta je alles wat ze zingen?

Je leert op een gegeven moment wel een beetje de woorden, maar echt verstaan doe ik het niet. Ik probeer wel Koreaans te leren, maar het is best wel moeilijk. Ik zoek meestal wel de vertalingen op om zeker te weten of ik het eens ben met de message van het nummer. Ik wil wel graag weten of ik het daarmee eens ben, bij sommige artiesten kan het soms nogal gek zijn en dan weet ik niet of ik daarnaar wil luisteren. Dat heeft Monsta X gelukkig niet.

Wat is het gekste fan-ding wat je ooit hebt gedaan?

Ik denk dat dat mijn tatoeage is. Je zet toch wel iets voor eeuwig op je lichaam en een K-pop artiest is toch net wat anders dan een Amerikaanse artiest. Bij een K-pop artiest weet je dat ze na zoveel jaar gaan stoppen, omdat hun contracten aflopen en bijna nooit worden verlengd. Je weet dus dat ze uit elkaar gaan en dan loop ik daarna met een tatoeage van een artiest die niet meer bestaat.

Daarnaast leg ik iedere maand mijn geld apart voor ze. Ik voel me altijd een beetje of ik hun loon betaal, omdat ik iedere maand wat koop van ze. Mijn vriend kijkt me ook altijd aan van wat komt er nu weer.

Wat koop je dan iedere maand van ze?

Het zijn vooral albums want ze brengen best wel vaak nieuwe muziek uit. Ze maken namelijk ook Japanse nummers en in Japan is het gebruikelijk om albums heel snel achter elkaar uit te brengen, dus daar ben ik wel maandelijks geld aan kwijt.

Ze zitten naast het Koreaanse contract ook nog onder een Amerikaans contract. Er wordt van beide kanten merchandise uitgebracht, dus daar gaat ook mijn geld heen. Daarnaast probeer ik ook de merchandise van vroeger te krijgen (van toen ik nog geen fan was), maar dit is een stuk moeilijker en duurder, dus dit probeer ik dan over maanden te verspreiden.

Zijn er dan zoveel verschillende albums?

Tot nu toe hebben ze Koreaanse albums en die zijn wel echt anders dan de Japanse albums. Meestal zijn Japanse albums één single met twee of drie nummers, bij Koreaanse albums heb je single albums met één single met 7 nummers en de volledige albums met 10 tot 12 nummers. Onder het Amerikaanse contract hebben ze ook andere versies uitgebracht van de Koreaanse albums, maar deze verschillen eigenlijk niets dus dat vind ik het niet waard om te kopen.

Staat er nog iets op je fan-bucketlist?

Ik wil heel graag met ze op de foto, maar dat is heel moeilijk met Koreaanse artiesten. Daarnaast wil ik ze een keer zien optreden in Korea, want die shows zijn zo anders dan in Europa. Tijdens de world tour halen ze altijd nummers uit de setlist die ze in Korea wel zingen. Het lijkt me zo cool om ze een keer daar te zien en ik hoop dat dat dit jaar nog gaat lukken. Ik ga eind september naar Korea en in die tijd is hun world tour afgelopen en normaal doen ze dan nog een show in Korea als afsluiting. Het is nog niet aangekondigd, maar ik hoop dat ik dan net daar ben. Na deze tour gaan ze voor ongeveer twee jaar het leger in dus, dit jaar is mijn laatste kans.