Festival

Feel the LLowlands

Liefde op het eerste gezicht in Biddinghuizen.

Niet veel Lowlands bezoekers zullen het zich beseffen, maar het grootste deel van het jaar is het Walibi-evenemententerrein in Biddinghuizen een leeg grasveld. Een open vlakte naast een pretpark waar één keer per jaar een nog groter pretpark haar deuren opent: Lowlands.

Ik kom al tientallen jaren op Lowlands maar iedere keer verbaas ik me weer over de complete stad die wordt neergezet waar meer dan 65.000 bezoekers zichzelf in een andere wereld wanen. Een prachtig aangeklede wereld met de beste live optredens van het moment. Met een eigen Lowlands Science programma, een cultuurprogramma met kunst in de vorm van grote sculpturen of een borduurworkshop, literatuursessies, comedy, filosofen, smartlappenkaraoke en naast de dance ook dans. Meer dan 65.000 mensen (zoveel mensen wonen er ook in Assen, Gouda of Almelo!) moeten slapen, eten, douchen maar vooral: hard gaan!

De Jeugd van Tegenwoordig

Brockhampton

The War On Drugs

The War On Drugs

Eén van de hoogtepunten van dit jaar was de komst van Sergei Polunin, de van oorsprong Oekraïense balletdanser. Twee weken van te voren pas geregeld maar door de flexibiliteit van de Lowlands productie toch mogelijk gemaakt. Zaterdagnacht om 02.00 uur in de Juliet stonden er duizenden mensen te wachten om op één van de 1200 stoeltje te mogen zitten. De zaal had wel 4 keer gevuld kunnen worden. Terwijl de technobeats van de andere tenten door de wanden van de zaal beukten, danste Sergei een wonderschoon ballet op Stravinsky’s Sacré du Printemps. Op welk festival kan dit? Dat is er maar één: Lowlands.

Sergei Polunin

Sergei Polunin

Christeene

Jacob Banks

Gavin James

Saskia Noort

Sofi Tukker

Stormzy

De Staat

James Bay

Miles Kane

N.E.R.D

Hard gaan is het nieuwe begrip voor feesten: uit je bol gaan of andere vormen hiervan. Het mooie aan Lowlands is dat er geen dagkaarten worden verkocht. Als je gaat dan ga je voor de hele experience. Liefst van donderdag tot en met maandagochtend. Dat zie je ook terug in de beleving van het festival. Zeker op de laatste festivaldag, de zondag, worden de bezoekers steeds brakker. De rijen voor de koffietenten worden langer, de fruitsmoothie-apparaten werken op volle snelheid.

Smartlappen Karaoke

Thunderparty

Patti Smith

Confidence Men

Sevdaliza

Op zondagmiddag loop ik rond half vier langs de X-Ray. Eén van de kleinste podia van het festival. Als de grote Alpha tent de Ziggo Dome van Lowlands is, dan is de X-Ray het lokale jeugdhonk. Het ruikt naar zweet, kots en schraal bier en er vinden de meest bizarre optredens plaats. Op dit moment staan er echter meer mensen buiten de X-Ray dan er in passen. Daar word ik nieuwsgierig van en omdat ik als fotograaf in het bezit ben van een magisch pasje kruip ik via de achter ingang de zaal in.

Op het podium staat de 20-jarige, uit Leeuwarden afkomstige, rapper Joost. Ook wel bekend als Youtuber Eenhoorn Joost. Een nederhiphop sensatie in opkomst. Het is zo warm en vochtig binnen dat mijn lenzen continue beslaan. Tussen het maken van foto’s door wrijf ik het vocht wanhopig van het glas af. Hier wordt hard gegaan zowel door de artiest als door het publiek in de zaal. Zo hard dat na afloop van zijn show Joost echt moet bijkomen. Letterlijk. Kapot zit ie buiten op een hekje maar zelfs dat is niet genoeg om bij te komen. Uiteindelijk moet ie tussen wat vrachtwagens op de grond gaan liggen om weer te landen.

Joost

Dat is voor mij Lowlands. Natuurlijk is het te gek dat de Gorillaz, War On Drugs, Patti Smith, Ritchie Hawtin, Dua Lipa, N.E.R.D, Kendrick Lamar, De Jeugd van Tegenwoordig en al die tientallen min of meer gevestigde artiesten op het festival spelen. Ik zie ze graag. Maar Lowlands is voor mij ook nieuwe dingen zien, geprikkeld worden door optredens waar ik anders nooit naar toe zou zijn gegaan en er hard op gaan!

Dua Lipa

En dan na drie dagen is het weer voorbij. We verlaten de stad die ieder jaar weer opnieuw wordt opgebouwd en helaas afgebroken. Terug naar het alledaagse gewone leven…