Muziek

Adele – Ziggo Dome – 1 juni 2016

Ok. Als Adele voor een radiostation zou werken dan was ze vast ontslagen. Ik ken niemand die zoveel tussen de nummers door praat als zij. Maar wat kan het schelen als je vermakelijke verhalen vertelt. je gezegend bent met zo’n stem en een setlijst met ijzersterke nummers hebt.

Het is pas juni maar ik weet zeker dat deze 4 Adele concerten het hoogtepunt van het jaar zijn. Nog nooit was er zoveel druk op de systemen van Ticketmaster als bij de verkoop van deze ongeveer 60.000 tickets. Als Adele een maand in de Ziggo Dome was blijven bivakkeren dan waren ze ook uitverkocht geweest.

Alle media berichten over deze eerste show. Jaap van Deursen van het RTL Nieuws staat voor de ingang reacties te vangen. Van Telegraaf tot 3voor12 zit in de zaal om er over te schrijven.

Alleen de fotografen hebben pech. Er worden vanuit het management wat generieke foto’s aangeboden maar verder wordt vooral het publiek aangespoord om foto’s te maken. Adele poseert zelfs uitgebreid voor selfies met haar publiek. Omdat ik het toch niet kan laten heb ik een kleine compact camera meegenomen. Nog net toelaatbaar.

Even over achten gaat het licht in de zaal uit en rijst Adele uit het zogenaamde B-stage midden in de zaal. Hello. De toon is gezet. Bij de eerste klanken van haar stem weet je al dat het een bijzondere avond gaat worden.

2016 Adele Ziggo Dome-1

2016 Adele Ziggo Dome-3
Er is een groot verschil tussen de shows die ik van haar zag in Paradiso en de HMH. Hier staat een zelfbewuste artiest die een volle zaal met vertrouwen tegemoet treedt. Niet meer het zenuwachtige meisje dat lijkt te schrikken van het feit dat er zoveel mensen in de zaal zitten. Levenservaring heet dat denk ik. Het publiek lijkt precies de andere kant op de bewegen. Ik heb zelden een zaal gezien die zo onder de indruk van een artiest is. Dat Adele niet iedere twee jaar in ons land is speelt daarin wel mee denk ik.
2016 Adele Ziggo Dome-4
Adele is trouwens meester in het klein maken van een grote zaal als de Ziggo. Door de verhalen die ze verteld geeft ze je een beetje het gevoel alsof je bij haar aan de keukentafel zit. Ze neemt ook uitgebreid de tijd voor het nemen van selfies. Op alle hoeken van het kleine podium poseert ze zodat je met haar op de foto kunt.

2016 Adele Ziggo Dome-5

2016 Adele Ziggo Dome-6
Maar genoeg over de artiest. Is het muzikaal ook goed?
Nou en of. Ze speelt een mooie doorsnee van haar 3 albums. Zoals ze het zelf zegt bij Rumour has it ”Mijn muziek is niet de meest vrolijke maar op deze kun je nog even snel dansen. Daarna gaan we weer samen huilen”. Wat eerlijk gezegd ook veelvuldig gebeurt. Veel mensen hebben grote herinneringen aan haar nummers gekoppeld.
Ik verveel me geen seconde. Ook al zit ik helemaal achterin de zaal. Verwacht van Adele geen vuur of CO2 kanonnen. Maar prachtige visuals op een gigantisch beeldscherm achter haar. Onder Hometown Glory natuurlijk beelden van Amsterdam.

2016 Adele Ziggo Dome-2

2016 Adele Ziggo Dome-13

2016 Adele Ziggo Dome-14

Haar band komt in veel verschillende samenstellingen op het podium. Skyfall wordt met alle toeters, strijkers en bellen gespeeld.
2016 Adele Ziggo Dome-8

Make you feel my love alleen met begleiding van een piano. Hoogtepunt vind ik persoonlijk ‘Don’t you remember’ wat ze introduceert als het nummer waarmee ze het dichtst bij country music komt.

2016 Adele Ziggo Dome-11
Onder ‘Set fire to the rain’ komt er nog een mooi dramatisch effect. Rondom Adele regent het pijpenstelen in de Ziggo.

2016 Adele Ziggo Dome-7

2016 Adele Ziggo Dome-15

2016 Adele Ziggo Dome-16
En onder de afsluiter ‘Rolling in de deep’ regent het confetti. Geen gewone maar op ieder strookje staat een handgeschreven boodschap waaronder: “Thank you for coming”. Geen dank hoor, ik kwam graag bij je langs.
2016 Adele Ziggo Dome-18