Muziek

5 voor Vrijdag: Alt-J, Foals, Snoop Dogg en meer

In onze wekelijkse rubriek 5 voor Vrijdag bespreken we nieuwtjes uit de muziekwereld van afgelopen week. Zo ben je weer perfect op de hoogte voor je het weekend ingaat.

Met deze week in 5 voor Vrijdag nieuws over het zevende album van Foals, The Dream van Alt-J, Snoop Dogg, Eddie Vedder’s Earthling en de grote winnaars van de BRIT Awards.


Foals kondigt zevende album Life Is Yours aan

De Britse indierockers van Foals vierden gisteren de aankondiging van hun zevende album Life Is Yours met de release van single 2AM. De band maakte de afgelopen tijd veel wisselingen door: in 2018 verliet bassist Walter Gervers de band en vorig jaar besloot Edwin Congreave (keyboard) te stoppen om economie te studeren aan de Universiteit van Cambridge. Foals gaat dus tegenwoordig door het leven als trio. Dit is even wennen, vertelt zanger Yannis in gesprek met NME.

“Three is more of an unstable number, so it’s just going to take us a bit of time to figure it out. COVID meant we could come together having understood what it would mean for the band not to exist.”

Frontman Yannis van Foals
FOALS - 2am [Official Audio]
Foals – 2AM

Check hierboven de nieuwe single van Foals. Voor de clipopnames hiervan ging de band overigens naar Oekraïne, wat logischerwijs nogal spannend was gezien de huidige situatie daar. We kijken in ieder geval uit naar het album.

Foals komt binnenkort ook naar Nederland. Op 15 mei 2022 speelt de band in een uitverkochte AFAS Live.


Alt-J brengt The Dream uit

Indierockband Alt-J heeft ook nieuwe muziek uitgebracht vandaag: hun album The Dream is uit! De Britten, die in 2012 doorbraken met hun album An Awesome Wave, brengen hiermee hun eerste album in 4 jaar uit. Check het album hieronder op Spotify.

Alt-J – The Dream

Alt-J speelt deze zomer op de vrijdag van Rock Werchter 2022. Het Belgische festival maakte deze week bekend dat het helemaal uitverkocht is. Het is te hopen dat de heren ook naar Nederland komen dit jaar.


Snoop Dogg koopt platenlabel Death Row Records

Rapper Snoop Dogg is één van de weinige van zijn generatiegenoten uit de jaren ’90 die nog consequent muziek uitbrengt. Vandaag is zijn album BODR daar ook op verschenen. En het bijzondere is: hij heeft het uitgebracht op platenlabel Death Row Records. Gisteren werd namelijk bekend dat Snoop het label heeft overgekocht. Het betekent dat hij nu eigenaar is van het label waar hij zelf is doorgebroken.

Snoop Dogg - Crip Ya Enthusiasm [Official Visualizer]
Snoop Dogg – Crip Your Enthousiasm

Check hierboven één van de tracks van Snoop’s nieuwe album, Crip Your Enthousiasm. Het nummer heeft wel een erg bijzondere sample: de intromuziek van de populaire HBO-serie Curb Your Enthousiasm. Een bijzondere combinatie, maar wij zijn fan.


Eddie Vedder is terug met solo-album Earthling

Een tijdje terug schreven we al over single Brother the Cloud, maar nu is het album er ook: Earthling. Het nieuwe solo-album van Pearl Jam-frontman Eddie Vedder is een tikkeltje anders dan zijn eerdere solowerk. Waar hij op de soundtrack van Into the Wild en zijn Ukelele Songs het met kleine, intieme liedjes deed, klinken de tracks op Earthling wat bombastischer. Luister het album hieronder via Spotify.

Eddie Vedder – Earthling

Eddie Vedder deze zomer live zien? Dat kan: hij staat met Pearl Jam op de zaterdag van Pinkpop 2022. Haal snel je tickets via de link hieronder.


Adele, Sam Fender en Dua Lipa winnen BRIT Awards

Afgelopen dinsdag werden de 42e BRIT Awards uitgereikt in de O2 Arena in Londen. Adele werd hier de grote winnaar met maar liefst drie prijzen. Ze haalde de prijzen zelf op en gaf ook een spetterend optreden weg. Andere winnaars waren Sam Fender (beste rock), Dua Lipa (beste pop) en Wolf Alice (beste groep). Tijdens Britse awardshow waren er optredens van o.a. Adele en Sam Fender (zie hieronder).

Sam Fender - Seventeen Going Under (Live At The BRIT Awards 2022)
Sam Fender – Seventeen Going Under (Live At The BRIT Awards)

Enthousiast geworden door het prijswinnende optreden van Sam Fender bij de BRIT Awards? Op 5 mei 2022 (Bevrijdingsdag) staat hij in AFAS Live. Haal je tickets via de link hieronder.


Dit was 5 voor Vrijdag voor deze week. Wil je meer lezen van Ticketmaster? Check dan de rest van ons blog.