Muziek

Voor 42 cent naar een concert bij ESNS?

Het klinkt als een zin die in 1935 is uitgesproken. Ware het niet dat er in die tijd nog geen Eurosonic Noorderslag (ESNS) festival was.

Afgelopen weekend vond in de binnenstad van Groningen dit jaarlijkse showcase festival plaats waarbij er een duizelingwekkende hoeveelheid bands in vier dagen tijd optreedt. Voor 147 euro heb je in die vier dagen toegang tot wel 352 bands. Het eerste deel van het festival, Eurosonic, begint tegenwoordig al op woensdagavond om tot aan vrijdag door te gaan. Er zijn ruim 50 podia in de binnenstad van Groningen nodig om al deze Europese bands te laten spelen.

Op zaterdag verplaatst het hele circus naar de Oosterpoort voor het Noorderslag deel. Daar staan nog eens tien podia waarop een staalkaart van de Nederlandse muziek gepresenteerd wordt. Wil je de complete ESNS experience dan heb je met een passe partout toegang tot alle bands die er optreden in Groningen. In theorie natuurlijk…Want zoveel bands in zo’n korte tijd dat geeft vooral stress! Wat moet ik zien? Waarom spelen die twee toffe nieuwe bands precies op hetzelfde moment? Hoe kom ik zo snel mogelijk van deze zaal naar de andere? En waar ligt dat ene podium eigenlijk? En hoe omzeil ik de rijen die er voor de meest interessante bands staan?

Het Duitse MEUTE met een soort techno maar dan door een blaasorkest Eurosonic Air

Omdat ik als fotograaf zoveel mogelijk bands wil zien is een goede voorbereiding noodzakelijk. Een paar dagen van te voren maak ik een ambitieus schema gebaseerd op tips die door de verschillende media worden gegeven. Deze vul ik aan met wat ik zelf leuk vind na het beluisteren van Spotify playlists waarin alle bands zijn opgenomen. Ik boek een hotel kamer in de binnenstad en als ik in Groningen arriveer is het eerste wat ik doe een fiets huren. De beste manier om je snel door de stad te verplaatsen. In de festival app staat mijn schema open en kun je je ook direct naar het volgend podium laten navigeren. Per avond trekt mijn mobiel zo een flink power pack leeg maar efficiënt is het wel.

Off Bloom uit Denemarken Grand Theatre

Happy Meal Limited oftewel HMLTD (UK) VERA

Als ik dan ook nog de rij voor de deur heb omzeild en me door een volle zaal naar voren heb gewurmd (sorry voor alle tenen waar ik op ben gaan staan..) kan ik beginnen. Zo reis ik iedere avond op mijn fietsje door heel Europa. Van de Finse elektronische pop van Alma naar de black metal van het Zwitserse Zeal & Ardor. Van de Noorse Sigrid (BBC Sound of 2018) naar de 17-jarige Bulgaarse Kristiaan Kostov (X-Factor Bulgaije en X-Factor Kids Russia). Of van de hottest tip, het eclectisch-experimentele Superorganism naar de recht voor zijn raap soul van Hannah Williams & the Affirmations. Je weet nooit echt wat de avond brengt.

Zeal & Ardor (Zwitserland) VERA

Superorganism (UK) Machinefabriek

Zo loop ik nietsvermoedend Huize Maas binnen voor Yungblud. Een 19-jarige jongen uit Doncaster (UK). Net deze dag is zijn eerste EP uitgekomen maar toch staan er al een aantal fans vooraan bij het podium. Dat is vaak een goed teken. En Yunglud gaat er met gestrekt been in. Als een wervelwind brengt ie binnen no time de volle zaal aan het dansen met zijn aanstekelijke nummers.

Yungblud (UK) Huize Maas

Je hoort er van alles in terug, een vleugje Arctic Monkeys, een kloddertje Oasis, een scheutje The Streets en dat allemaal lekker door elkaar geroerd. Wat dondert het. Muziek is ook om leuk te vinden toch? Om energie van te krijgen en naar buiten te lopen met een vette grijns op je gezicht. Daar is niks mis mee. Wat ik Yungblud wel verwijt is dat ik zijn hele set tot aan de laatste noot wil meemaken. En daarmee mijn schema voor de avond volledig om zeep help. Dikke tip: Yungblud speelt dit weekend nog in Nederland (25-01 Rotown, 27-01 Ekko en 28-01 Melkweg en anders later dit jaar op Down the Rabbit Hole).

Skott (Zweden) EBBA AWARDS

Op zaterdag lever ik mijn fiets weer in. Noorderslag speelt zich op een locatie (Oosterpoort) af, maar met ruim 50 bands wederom een uitdaging in tijd. Het verhaal van Noorderslag 2018 wordt vooral geschreven doordat Kensington nu eindelijk de Popprijs in ontvangst neemt. Omdat de band diezelfde avond ook in Rotterdam tijdens de Vrienden van Amstel speelt, vliegen ze per privéjet naar Groningen om op tijd te zijn voor de uitreiking.

Kensington

Kraantje Pappie

Het andere verhaal is Boef. Vooraf omstreden door zijn uitspraken over vrouwen, met als resultaat dat een aantal festivals hem uit de programmering hebben gegooid. De organisatie van Eurosonic Noorderslag heeft er voor gekozen om dat niet te doen en er juist een debat over te voeren. Om een bierdouche te voorkomen mag je alleen niet met een drankje de zaal in. Boef snijdt het onderwerp meteen aan in zijn openingstrack, waarin alle ophef is verwerkt. En hij is duidelijk: Ik zal nooit jullie ideale schoonzoon worden, maar wat ik heb gezegd is fout en daar distantieer ik me van. Case closed lijkt het want het publiek sluit hem weer in de armen.

Boef


(links) Ronnie Flex deed zijn nummer 1 hit Blijf bij mij samen met Maan, (rechtsboven) Pale Waves (UK) Eurosonic Play en (rechtsonder) Youngr (UK) EBBA AWARDS

Eind goed al goed lijkt het wel. Als ik zondag een beetje brak in de auto stap, denk ik terug aan een heerlijk weekend vol toffe nieuwe muziek. Ik zet Tin Pan Boy van Yungblud op standje tien en rij naar huis. Tot volgend jaar ESNS!

Kensington

Kensington