Muziek

Fotoverslag: Lizzo – Cuz I Love You Tour in AFAS Live

Lizzo stond eerder dit jaar al in Amsterdam in het veel kleinere Paradiso Noord. Hiervan verkocht ze met gemak twee avonden achter elkaar helemaal uit, dus was het nu de beurt aan AFAS Live. "Yo Amsterdam, this is a big ass room... but I'm a big ass Bitch!"

Lizzo opent de show.
Vanaf haar kansel opent Lizzo de avond in AFAS Live op passende wijze. Het podium ziet eruit als een kerk en voor u staat onze voorganger vanavond. Dit is geen heilige plaats, maar een plek van liefde. Iedereen is welkom.

“I feel like fire,
I feel like rain,
I can take you higher,
but you gotta earn it.”

De boodschap in het eerste nummer, Worship, is duidelijk. Met elkaar gaan we er een geweldige avond van maken. En de hele zaal maakt het waar; niemand blijft stilstaan. Tot aan op de bovenste ring gaan de armen de lucht in.

“Hands to the sky, show me that you’re mine.”
Ik zie Lizzo dit jaar voor de derde keer. Van een groot festival, naar het kleine Paradiso Noord en dan nu voor 6.500 mensen in AFAS Live. De opzet is hetzelfde gebleven. DJ Sophia (ook haar voorprogramma), The Big GRRRLS (haar dansers) en Lizzo. Meer heb je niet nodig voor een topavond.
Melissa Viviane Jefferson, aka Lizzo, begon al vroeg met rappen en zong op haar veertiende in een musical. In 2013 bracht ze haar eerste album Lizzobangers uit. Niets van dit album staat nog op haar setlist. Net als haar tweede album trouwens. Voor de Lizzo van nu begint haar carrière met de EP Coconut Oil uit 2016.
Lizzo fans
Ze bewaarde het tot het laatst, maar Lizzo is een klassiek getrainde dwarsfluitist. De AFAS Live wordt getrakteerd op de fluitsolo uit Heaven Help Me, die overgaat in Juice.
Vanaf het eerste nummer eet het publiek uit haar hand. De AFAS Live is stijf uitverkocht en tot de nok gevuld met mensen die Lizzo adoreren.
“Yo Amsterdam, this is a big ass room… but I’m a big ass bitch!”
Sophia Eris, aka DJ Sophia, werkt al samen met Lizzo sinds 2012, toen ze in de R&B-groep The Chalice zaten. Nu is ze haar dj en support act.
Lizzo en haar danseressen.
Het optreden duurde 1 uur en 15 minuten. Kort, maar heftig.
Lizzo microfoon.
In 2014 werkte Lizzo nog met Prince. Volgens haar eigen zeggen: een sprookje dat uitkwam. Zeker in haar oude werk, zoals het nummer Worship, hoor je zijn invloeden nog wel terug.
Lizzo - Cuz I Love You
De grote doorbraak van Lizzo kwam dit jaar met haar derde album Cuz I Love You, dat bijna in zijn geheel wordt uitgevoerd vanavond.
Lizzo is een prachtig mens om te fotograferen.
De AFAS Live wisselt per nummer tussen een kerk en een nachtclub. Niet voor niets werd Cuz I Love You voor het eerst gepresenteerd in de Crazy Girls-stripclub in Hollywood.
Lizzo houdt van Amsterdam. Ze komt er graag en ze nodigt iedereen uit om paddenstoelen te eten met DJ Sophia.
AFAS Live
Het publiek is uitzinnig. Ik heb niet vaak echt iedereen op de stoelen zien staan. Tot boven in de nok aan toe.
Lizzo body positivity
Body positivity is wat Lizzo erg uitstraalt. Ze heeft lang met haar lichaam geworsteld, maar is daar uitgekomen. En op een geweldige manier draagt ze uit dat ze blij is met haarzelf.
Lizzo geaardheid
Over haar geaardheid zegt Lizzo: “Ik val niet in een vakje. Er zijn zoveel kleuren in de regenboog. Een keuze uit twee soorten werkt niet voor mij.”
Ze drinkt boerenkoolsmoothies voor ontbijt en als ze niet toert blijft ze in conditie door vijf keer per week naar de gym te gaan. Dat zie je ook terug op het podium: zonder een noot te laten vallen blijft ze dansen en bewegen.
Haar show is af en toe net zo expliciet als haar Instagram.
Lizzo
Op haar album Cuz I Love You doet ze duetten met Gucci Mane en Missy Elliott.
“So happy to see you sing Amsterdam. Be yourself, don’t let them tell you that your identity takes you out of the conversation. These songs are cute, but they are here to help you…”
Juice, haar grootste hit tot nu toe, is de afsluiter van de avond.