Muziek

Fotoverslag: Khalid – Free Spirit World Tour in Ziggo Dome

Khalid, send us your location. Gisteren was dat Amsterdam, want hij stond in een volle Ziggo Dome! Onze fotograaf Ben Houdijk was erbij en deed verslag.

Khalid mag dan nog maar net 21 zijn. Hij staat op het podium alsof ‘ie er al tientallen jaren staat. Op geen enkel moment is de Ziggo Dome te groot voor hem.
Khalid
Het podium bestaat uit twee grote LED-schermen die een soort opengevouwen doos vorm geven. Met daarin alle ruimte voor Khalid.
Khalid
Had ik al gezegd dat Khalid Donnel Robinson dit jaar 21 is geworden? En dat ie dus naar Amerikaanse standaarden nu ook eindelijk een biertje mag halen aan de bar?
Khalid
Khalid’s carrière heeft wel enige gelijkenis met een raket. In een enorm tempo stijgt die naar grote hoogte. Anderhalf jaar geleden zou hij bijvoorbeeld een concert geven in Paradiso, maar deze verkocht zo snel uit dat het werd verplaatst naar de AFAS Live. Die vervolgens net zo snel compleet vol raakte. En nu staat de sympathieke Amerikaan al in een uitverkochte Ziggo Dome.
Khalid
In 2017 verscheen American Teen, Khalid’s eerste album. Twee jaar later komt hij met Free Spirit, dat als leidraad fungeert voor deze tour. Maar de hits van American Teen (Young Dumb & Broke, Location en Saved) komen natuurlijk ook voorbij.
Khalid
De Free Spirit World Tour begon dit jaar op 18 mei in Gulf Shores, Alabama en eindigt op 5 december in Sydney, Australië. Khalid heeft er dan 63 grote zalen op zitten. In de Ziggo Dome passen ongeveer 17.000 bezoekers, wat dus zeker niet nieuw voor hem is.
Khalid
Veel van zijn hits zijn samenwerkingen met andere artiesten. Die zijn er vanavond natuurlijk niet bij, maar eerlijk gezegd mis je ze ook niet. Het is natuurlijk wel jammer dat Ed Sheeran niet even mee doet met Beautiful People, zoals ‘ie dat wel in Londen deed een paar weken geleden. Nu is het natuurlijk ook wel meer een nummer van Ed dan van Khalid. Vanavond staat het trouwens niet eens op de setlist.
Khalid
Khalid is blijkbaar een WWE-fan, want hij draagt vanavond een shirt van Stone Cold Steve Austin, net als Khalid afkomstig uit Texas.
Khalid
Zoals ook bij zijn vorige grote show in de AFAS is het podium vooral voorbehouden aan Khalid en aan zijn dansers. De band die hem begeleidt staat links en rechts opgesteld.
Khalid
De verschillende nummers worden strak aan elkaar door gespeeld. Het is duidelijk dat Khalid vooral zijn muziek laat spreken. En de Ziggo Dome is daar meer dan ontvankelijk voor. Bijna 30 nummers komen voorbij vanavond.
Khalid
Een bijzonder fraaie lichtshow omlijst de twee grote LED-schermen. Visuals en licht zijn heel fraai afgestemd op de muziek.
Khalid
Zijn muziek wordt meestal omschreven als R&B, maar hij wordt zeker ook beïnvloed door pop, soul en hiphop.
Khalid
Jamie van 3FM was er ook bij en noemde hem ”een ziek goede zanger”. Hoogtepuntje volgens haar was Talk.
Khalid
Khalid’s nummers hebben uiteenlopende onderwerpen. Zo heeft hij met rapper Logic en Alessia Cara een nummer gemaakt over zelfmoordpreventie (1-800-273-8255), maar ook eentje met Shawn Mendes over het wapengeweld in de VS (Youth).
Khalid
De fans genoten overduidelijk.
Khalid
De jonge zanger is op dit moment één van de meest gestreamde artiesten ter wereld op Spotify. Hij hoeft alleen J Balvin, Shawn Mendes, Camila Cabello, Post Malone en Ed Sheeran voor zich te dulden.
Khalid
Khalid wordt soms vanwege zijn pijnlijk eerlijke teksten ook wel de stem van Generation Z genoemd.
Khalid
Hoewel hij veel dansers mee heeft genomen, kan ‘ie er zelf ook wat van.
Khalid
Naast de eerder genoemde samenwerking met Ed Sheeran maakte Khalid ook tracks met Halsey, Marshmello en John Mayer.
Khalid
Met het fraaie Saturday Nights, voorzien van een stukje Wonderwall, neemt Khalid afscheid van Amsterdam. Oprecht dankbaar voor de liefde die de Ziggo Dome hem geeft. Graag gedaan Khalid, het was een mooie dinsdagavond. Hopelijk tot binnenkort!