Muziek

Fotoverslag: Cher – Here We Go Again Tour in Ziggo Dome

Cher, oftewel de 'Goddess of Pop', is al 73 jaar, maar daar was niets van te merken! Onze fotograaf Ben Houdijk was erbij in de Ziggo Dome en deed verslag.

Cher
Na de sterke opening neemt Cher even de tijd voor het welkom heten van de zaal. In de jaren 60 waren Sonny & Cher zeer populair, maar daarna zakte de carrière in. Een periode zonder geld, maar wel met een torenhoge schuld aan de belastingdienst. Om uit de ellende te komen speelden ze tijdens dinnershows. Niet echt haar favoriete plek, maar het bleek een goede leerschool te zijn voor de Sonny & Cher-shows die populair werden op de Amerikaanse tv. En een perfecte leerschool voor het verhaal dat ze vanavond afsteekt. Als een ware stand-up comedian.
Cher
Ondanks het een seated show is in de Ziggo Dome, staat de hele zaal vanaf het begin op van de stoel. Wat wil je ook met zulke lekker swingende nummers als Woman’s World en Strong Enough. Blijf daar maar eens bij stilzitten.
Cher
We mogen Cher vanaf een afstand fotograferen, maar door mijn zoomlens zie ik van dichtbij hoe goed Cher er eigenlijk nog uitziet. Oké, het is niet allemaal puur natuur, maar toch.
Cher
Een doorsnee uit haar 56-jarige carrière komt in de muziek voorbij. Natuurlijk haar grootste, meest recente hits als Believe, Shop Shop Song en If I Could Turn Back Time, maar ook uit nummers uit de eerste fase, de jaren 60. Gekleed in een hippie outfit zingt ze The Beat Goes On en I Got You Babe als duet met op het videoscherm Sonny Bono.
Cher
Cher laat zich begeleiden door tien dansers. Meer dan er muzikanten (7) op het podium staan. Tijdens het nummer Welcome to Burleque krijgen die even een hoofdrol.
Cher
Het decor is ook lekker over de top, precies zoals je dat verwacht. Een groot videoscherm van vloer tot plafond met daarvoor twee trappen die van links en rechts naar een eerste etage voeren, boven de band. Daaronder, in het midden een soort playbackshowgordijn waarachter vandaan van alles naar voren komt. Een spiegel, een olifant of Cher die weer een nieuw pakje heeft aangetrokken.
Cher
Voor een 73-jarige vrouw beweegt Cher zich nog zeer soepel over het podium. Volgens haar eigen zeggen deed ze onlangs nog een plank (fitnessoefening) van vijf minuten. Om eerlijk te zijn, ik kom niet verder dan twee minuten.
Cher
In 2018 verscheen Cher in de musicalfilm Mamma Mia! Here We Go Again en ze nam daarna een compleet album, haar 26ste, op met ABBA-nummers. Natuurlijk krijgt dit album een prominente plek in de show. Drie covers, namelijk van Waterloo, SOS en Fernando, komen voorbij.
Cher
Tijdens de eerste helft van de show krijgen de dansers een glansrol. In de tweede helft van de show is het podium meer voorbehouden aan de band.
Cher
Midden in de show zit een filmmontage met hoogtepunten uit de lange filmcarrière van Cher, waarbij de meest bekende quotes luidruchtig worden meegeschreeuwd in de zaal.
Cher
Op een avond als deze is het frustrerend om alleen de eerste twee nummers te mogen fotograferen. Iedere keer als Cher weer achter het gordijn vandaan komt is het prijs. Tijdens Afterall is ze gekleed in een goudkleuring gewaad dat haar een maagd Maria-achtige uitstraling geeft.
Cher
De Michael Bolton-cover I Found Someone wordt met groot gejuich ontvangen in de Ziggo Dome. Vanachter haar verkleedgordijn stapt Cher in een leren jas, met jarretels en kousen en hooggehakte laarzen, het toneel op. Gitarist Ben Mauro krijgt in dit nummer een glansrol nadat hij al eerder een minuten durende solo heeft gegeven.
Cher
Tijdens de toegift: Believe wordt alles nog eens uit de kast gehaald. Een schitterend wit doorschijnend gewaad, dansers, trapezeartiesten. En koningin Cher neemt afscheid van de Ziggo Dome.
Cher
Wat geeft Cher nog steeds een kickass-show weg!