Muziek

Fotoverslag: Tones and I in de Melkweg

De Dance Monkey-zangeres tovert Amsterdam voor even om in Byron Bay.

Tickets DTRH met o.a. Tones and I

Tones and I - Dance Monkey
De artiest Tones And I zal misschien niet iedereen zoveel zeggen, maar haar hit Dance Monkey moet je kennen. Het afgelopen jaar heb je geen radio aan kunnen zetten, geen winkel in kunnen lopen en geen drankje kunnen doen in een café zonder het nummer voorbij te horen komen.
Tones and I Australië
Dance Monkey is de langst genoteerde nummer één in Australië – het thuisland van Tones – en heeft in meer dan 26 landen over de wereld de hoogste notering behaald in de hitlijsten.
Tones and I Byron Bay
Niet slecht voor een artiest die een jaar geleden nog op straat stond te spelen in Byron Bay. Vertrokken vanuit Melbourne woonde Tones in haar minivan en bouwde ze met behulp van vrienden iedere dag haar instrumenten op straat op, waar ze steeds meer publiek aan zich wist te binden.
Open mic
’s Avonds speelde ze in Byron Bay in de Nomads Arts Factory Lodge, die ‘open mic’-avonden heeft. Daar bouwde ze verder aan haar optredens en aan haar muziek en daar is ook Dance Monkey geboren. Tones schrijft namelijk van nature veel ballads, maar zag tijdens deze avonden dat anderen veel succes hadden met uptempo nummers. En hoe meer applaus je krijgt op deze open mic-avond, des te langer mag je spelen.
Tones and I leeftijd
Wie is Tones and I nu eigenlijk? Haar echte naam is in ieder geval Toni Watson. Haar leeftijd is een mysterie. De datum die op Wikipedia staat klopt niet en in geen enkel interview heeft ze het erover. Ze hecht heel veel waarde aan haar vriendschappen. Tijdens haar tournees heeft ze haar vrienden het liefst om haar heen en dus reizen die vrolijk met haar mee.
Tones and I Nederland tour
Deze avond was niet de eerste keer dat ze in Nederland speelde. In november 2019 deed ze al twee shows in kleinere zalen als Rotown in Rotterdam en de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam. Die twee shows, net zoals deze avond in de Melkweg, waren binnen no time uitverkocht. Na Europa vliegt Tones naar Amerika en weer terug naar Australië. De zalen waar ze daar speelt worden per keer groter.
Nomads Arts Factory
De maanden dat Tones and I in Byron Bay op straat speelde en ’s avonds in de Nomads Arts Factory hebben hun sporen nagelaten. Byron Bay is een populaire plek onder backpackers en toeristen. Bijna iedere avond, bij iedere show, zijn er wel mensen in de zaal die haar daarvan kennen en luid juichen als de naam Byron Bay valt.
Tones and I succes
Dance Monkey is een enorm succes geworden en dat is het nog steeds. Op dit moment heeft de song meer dan 1,2 miljard streams verzameld. Dat is ongelofelijk veel. Tones staat daarmee nu op 22 in de meest gestreamde nummers allertijden, tussen grootheden als Ed Sheeran, Drake, Post Malone en Justin Bieber. Niet slecht voor een straatmuzikant uit Byron Bay.
EP The Kids Are Coming
Zeker als je bedenkt dat Tones and I nog maar één EP uit heeft. Vorig jaar verscheen The Kids Are Coming met daarop zes nummers. Die vult ze live aan met twee covers (Drop The Game van Flume en Forever Young van Alphaville), twee niet uitgebrachte nummers en een nieuw nummer dat nog geen naam heeft.
Management Toni Watson
Sociale media zijn, zoals voor veel artiesten tegenwoordig, belangrijk voor de carrière van Toni Watson. Naast het spelen op straat zette ze haar nummers op YouTube. Dat werd gezien door een management uit Melbourne die haar tekende. En, zoals dat heet: the rest is history.
Dance Monkey betekenis
Dance Monkey klinkt als een vrolijk nummer, maar de boodschap van het nummer is wat serieus. Tones kreeg het gevoel dat ze een soort trekpop was tijdens een optreden waar mensen maar aan haar hoofd bleven zeuren om bepaalde nummers.
Live optreden Tones and I
Op het podium begeleidt Tones zichzelf. Ze staat er in haar eentje met keyboards en een zogenaamd loop-pedaal. Daar kan ze stukjes die ze zelf speelt opnemen en aan elkaar plakken. Door dat met een aantal instrumenten te doen, bouwt ze een heel nummer op. Standaard is dat als Tones opkomt ze haar schoenen uitschopt en op haar sokken het optreden doet.
Tones and I - Johnny Run Away
Begin 2019 wordt haar eerste single uitgebracht: Johnny Run Away. Die krijgt veel airplay op de alternatieve Australische radiozender Triple J. Pas bij het uitbrengen van Dance Monkey slaat het succes ook over naar het buitenland, of zeg maar: de hele wereld.
Tones and I - Never Seen The Rain
Inmiddels is er onlangs een nieuwe single uitgekomen: Never Seen The Rain. Nog steeds afkomstig van haar eerste EP.
Down The Rabbit Hole
De zomer staat voor Tones and I in het teken van de grote buitenfestivals. Zo kunnen wij haar zien op Down The Rabbit Hole en Rock Werchter, beide in het eerste weekend van juli.