Muziek

Fotoverslag: Lewis Capaldi in AFAS Live

Bijna drie jaar geleden bracht Lewis Capaldi zijn eerste single uit: Bruises. Die behaalde meteen al de 25 miljoen streams op Spotify zonder dat Lewis nog een platencontract had.

Inmiddels behoort Lewis tot de 1 miljard club op Spotify. Someone You Loved, zijn grootste hit, is die magische grens van 1000 miljoen streams onlangs gepasseerd.
Als Lewis Capaldi op de één of andere manier het muziek maken zat wordt kan hij meteen doorschakelen naar een carrière in de stand-up comedy. Tijdens de praatjes tussen de nummers door blijkt Lewis enorm grappig te zijn.
“Zo raar voor mij tegenwoordig. Als ik tijdens een concert vraag: hoe gaat het met je? Schreeuwt iedereen OOOOHOOOOO! Als ik een vriend van tegenkom op straat en ik vraag: hoe is het met je? En diegene reageert ook met WOOOHOOOO! Dan denk ik, die is vet onder invloed van drugs.”
Zijn manager en ontdekker Ryan Walter zocht fanatiek het internet af op zoek naar onondekte artiesten. Tijdens die zoektocht stuitte Ryan op de songs van Lewis. Ryan is onder de indruk en besluit naar een show van Lewis te gaan, als hij als voorprogramma van The Mermaids in een kleine club in het Schotse Dumfries speelt.
“In die tijd was mijn grote droom om een keer te spelen in de legendarische club King Tut’s in Glasgow. Voor 400 man een eigen show geven dat leek toen onhaalbaar. Inmiddels vul ik zalen als de AFAS LIVE met gemak. Waanzinnig.”
Na die eerste keer Lewis live te hebben gezien biedt Ryan Walter hem meteen aan om zijn management te gaan doen. De rest is geschiedenis.
De AFAS Live was stijf uitverkocht vanavond. Wat wel opvalt is de grote hoeveelheid Engelsen en Schotten in de zaal.
Tijdens zijn UK tour maakt Lewis het mogelijk voor mensen die last hebben van paniekaanvallen en angsten voor grote mensenmassa’s toch naar zijn shows te komen. In de zalen zijn professionele teams die mensen die worstelen met deze problemen begeleiden, zodat ze toch in staat zijn naar een concert van hem te komen.
Lewis heeft zelf ook last gehad van paniekaanvallen op het podium tijdens zijn show. Zo heeft hij zijn optreden als voorprogramma van Bastille een keer vroegtijdig moeten afbreken om deze reden.
Lewis: “Voor diegene die mij nog niet eerder live hebben zien spelen. Dat gigantische scherm achter me…. dat is voor het eerst. En je weet wat dat betekent: Ik ben tegenwoordig een serieuze popster.”
Lewis: “Vanavond speel ik voor 6500 man? Dat zijn heel veel tickets. En heel veel mensen hebben ook mijn album gekocht… En, ik zal eerlijk zijn, dat is ook een hele berg geld! Maar daar gaat het natuurlijk niet om, het geld, het gaat om de roem! Just kidding!”
Op vrijdag 3 juli staat Lewis op Rock Werchter festival in België, 5 augustus op Sziget festival in Budapest en 21 augustus op Lowlands.
Vorig jaar kreeg Lewis het aan de stok met Noel Gallagher. Noel vertelde openlijk dat hij zijn muziek niet trok. Lewis pareerde dit briljant door een foto te plaatsen op Instagram van hem en de dochter van Noel, genaamd Anais, die zijn muziek blijkbaar wel erg goed vindt.
Dit festivalseizoen toert Lewis nog met zijn eerste plaat “Divinely Uninspired To A Hellish Extent”. Maar hij beloofde gisteravond om snel daarna met een nieuw album te komen.
Het gebeurt vaker, het zingen van Happy Birthday voor een jarige in de zaal. Maar als Lewis erachter komt dat deze jarige pas vrijdag zijn geboortedag viert krijgt ie een “You F*cking Liar” om zijn oren. Wel met een gulle lach erbij.
De introtape voorafgaand aan het optreden begint met lekker stampende techo die overgaat in het zoetsappige Sound of Silence van Simon & Garfunkel. Dat wordt keihard afgebroken door Lewis Capaldi’s stem die Just Kidding roept en de techno wordt weer ingezet. De toon qua humor is meteen gezet.
De lange stukken stand-up comedy tussen de nummers door zijn niet alleen grappig maar ook noodzakelijk. Meer dan 12 nummers heeft Lewis niet op zijn setlist staan.
Het voordeel van maar één album hebben is dat iedereen alle nummers kent en vanavond worden ze dan ook volop meegezongen.
De volgende keer dat Lewis Capaldi met een eigen show naar Nederland gaat komen, met een nieuwe plaat op zak, zou dat best wel eens de Ziggo Dome kunnen zijn.