Muziek

Fotoverslag: Eurosonic Noorderslag 2020

Vorige week waren de grootste nationale én internationale talenten te zien bij Eurosonic Noorderslag in Groningen...

Check de nieuwste events op Ticketmaster.nl

Sinds 1996 wordt in Groningen het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag georganiseerd. Van woensdag tot en met zaterdag spelen er meer dan 300 acts in de stad, die vanuit heel Europa naar de vele podia die de stad rijk is trekken.
Als stralend middelpunt van de stad fungeert de Martinikerk en -toren. Voor het Eurosonic-festival moet je een ticket kopen, maar in de kerk worden dagelijks voor iedereen toegankelijke sessies georganiseerd. Op woensdag kon je zo Duncan Laurence zien spelen. Na zijn winst op het Songfestival is Europa voor hem een belangrijke markt geworden.
De leukste rapper uit België van dit moment: Zwangere Guy.
Typisch voor een showcasefestival als Eurosonic zijn de rijen voor de zalen waar de meest spraakmakende artiesten van dit moment optreden. De zalen hebben een beperkte capaciteit en als ze vol zijn is het even wachten.
Eén van de meest besproken artiesten van deze aflevering van Eurosonic: de Britse Celeste. Zij is door de BBC getipt als Sound of 2020.
De 17-jarige Parijse singer-songwriter Crystal Murray.
Post-punkband Working Men’s Club uit Engeland.
Eurosonic is een springplank voor nieuw talent. En dat is soms heel nieuw. Alfie Templeman is 16 jaar en heeft net zijn derde EP uit.
Een belangrijke reden waarom zoveel bands graag naar Eurosonic komen is de aanwezigheid van een groot deel van de internationale muziekindustrie. Festivalboekers, management, platenmaatschappijen en muziekjournalisten. Overdag vindt er voor deze doelgroep een conferentie plaats over alle aspecten van de Europese muziek. Voor nieuwe bands die willen doorbreken zijn deze contacten goud waard. Als je het goed doet op Eurosonic dan kun je deze zomer op een aantal festivals worden geboekt.
De aanstekelijk enthousiaste Franse band Catastrophe.
Inhaler uit Ierland. Nog zo’n band die iedereen wilde zien. Niet alleen omdat de band lekkere poprock maakt, maar toch ook een beetje omdat de zoon van U2-zanger Bono voor de microfoon staat.
Yīn Yīn uit Nederland werkt ook hard aan een internationale carrière met hun Thaise psychedelische funk.
De manier om van podium naar podium te komen in Groningen is wel de fiets.
Lekker grasduinen door alle genres. Stonerrock van het Engelse Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs.
In het net opgeleverde nieuwe Groningse Forum worden de laatste tickets voor Eurosonic verkocht.
En of het officiële programma nog niet genoeg is, worden om Eurosonic heen nog talloze andere feestjes georganiseerd. In de grootste kroeg, De Drie Gezusters, organiseerde het Conservatorium van Haarlem – Inholland een showcase voor haar studenten.
Naast Duncan Laurence stond er nog een Eurovisie Songfestival-winnaar op Eurosonic. In 2014 won Conchita Wurst in Kopenhagen de finale. Daarna werd het even stil rondom Tom Neuwirth (zijn echte naam), maar inmiddels is Wurst (zoals zijn artiestennaam nu luidt) klaar voor een tweede internationaal offensief.
In weer en wind door de stad blijven lopen.
Tijdens Eurosonic worden de Music Moves Europe Talent Awards uitgereikt aan jonge Europese artiesten die het internationaal goed doen.
Uit handen van Conchita Wurst ontving de Nederlandse Naaz een Talent Award. En ze mocht daarna ook nog de Public Choice Award mee naar huis nemen.
Een uitgelaten Naaz mocht na het ontvangen van een Talent Award meteen het podium op.
De band Squid uit Brighton.
In de sociëteit Mutua Fides van studentenvereniging Vindicat stond lekker veel metal geprogrammeerd. Zoals Harmed uit Hongarije.
En van Hongaarse metal naar Portugese dancehall. Het kan allemaal in Groningen. De oorspronkelijke uit Angola afkomstige Pongo zette de Grand Theatre op zijn kop.
Na drie dagen muziek uit heel Europa gezien te hebben, is het op zaterdag tijd voor Noorderslag, met louter artiesten uit Nederland. In de negen zalen van de Oosterpoort kun je door de lekkerste nieuwe muziek uit Nederland struinen. In de grote zaal werd afgetrapt door Altin Gün.
Blanks. Maakt niet alleen muziek, maar heeft ook succes op YouTube, waar hij meer dan 1 miljoen subscribers heeft. Hier maakt hij covers van bekende nummers die hij in een ander jasje steekt.
Eefje de Visser brengt dit jaar een nieuw album uit en dan is Noorderslag een prima startpunt voor weer een vol jaar optreden.
Niet alleen de grote namen trekken veel publiek tijdens Noorderslag. A.M. Sam mag ook rekenen op flink wat belangstelling.
Tijdens Noorderslag wordt ieder jaar de Popprijs uitgereikt aan een Nederlandse artiest die in de ogen van de jury het meest heeft betekend voor de vaderlandse popmuziek in het afgelopen jaar. Dit jaar ging de prijs naar zangeres Floor Jansen, die middels het tv-programma De Beste Zangers doorbrak bij het grote publiek. Helaas kon ze niet live in Groningen zijn, omdat ze net begonnen is aan een tour met haar Finse band Nightwish.
De jonge rapper Stien den Hollander, beter bekend als S10.
Roxeanne Hazes in een bomvolle Kleine Zaal van de Oosterpoort.
De Amsterdamse rockband Queen’s Pleasure.
Rapper Joost duikt het publiek in.
Joost in een soort Kiss-beschildering.
Rapper Snelle speelde deze avond nog in Rotterdam tijdens de Vrienden van Amstel maar snelde daarna richting Groningen om met zijn live band nog een fijne set neer te zetten.