Muziek

The Gentle Storm – Windkracht Acht!

Musiceren is niet alleen een creatief, maar vooral ook een sociaal gebeuren. Je speelt samen met andere muzikanten en probeert daarbij een vonk over te laten springen op het publiek. Zo gaat dat in vrijwel alle gevallen. Behalve bij Arjen Lucassen. De twee meter lange multi-instrumentalist, groot geworden als gitarist van de Nederlandse groepen Bodine en Vengeance, noemt zichzelf ‘een sociale kluizenaar’. Hij bivakkeert dagelijks in zijn eigen studio en neemt verschillende partijen na elkaar op, om maanden later met een monumentaal werkstuk te voorschijn te komen. Het beroemdst zijn Arjens Ayreon-projecten, waarin werkelijk elke denkbare muziekstijl een plaatsje vindt.

Lucassens nieuwste troetelkindje heet The Gentle Storm. Ditmaal geen rockopera vol vocalisten, maar een samenwerkingsverband met Anneke van Giersbergen, die ooit The Gathering naar grote hoogten zong. Zij schreef alle teksten voor het debuut The Diary, over een 17e-eeuwse zeeman die voor een reis van twee jaar zijn vrouw in Nederland achterlaat. Hun enige contact verloopt via brieven, die de basis vormen van het album. Dat ligt, net als veel van Arjens andere projecten, als dubbel-cd in de winkel. Beide schijfjes bevatten precies dezelfde songs, maar in contrasterende setting. Op cd Storm worden ze door een band uitgevoerd, compleet met drums en baggervette gitaren, terwijl de folky cd Gentle voor ‘unplugged’ door kan gaan. Arjen stond namelijk geen plaats toe aan zijn geliefde Hammondorgel en Moog synthesizer, maar des te meer voor akoestische klanken als cello, viool, fluit en piano.

De klik met Anneke was dermate groot, dat het tweetal in Zuid-Europa een even korte als indrukwekkende serie akoestische promotieshows deed, waarvan op YouTube opnamen zijn terug te horen. Daarnaast werd er met zwaargewichten uit de Nederlandse metalscene een complete band geformeerd, die de muziek van The Gentle Storm live over het voetlicht zal brengen. ‘Kluizenaar’ Arjen zelf is daarbij niet van de partij. Maar hij heeft zich wel laten overhalen om een gastbijdrage te leveren aan de cd-presentatie in de Melkweg, op 26 maart a.s.

The Gentle Storm – Melkweg, Amsterdam (26 maart)