Muziek

Interview met Bear’s Den + exclusieve live video

Een primeur op het Ticketmaster-blog: de exclusieve video die Bear’s Den opnam in de Powersoundstudio’s in Amsterdam, april dit jaar:

BEAR'S DEN - LOVE CAN'T STAND ALONE (LIVE AT POWERSOUND, AMSTERDAM)

Bear’s Den staat dit najaar in Nederland ter promotie van het tweede album Red Earth & Pooring Rain. Ticketmaster sprak de heren over het nieuwe album, het succes en optredens.

Hoe was het om het ‘gevreesde’ tweede album op te nemen?
Andrew: “Het was vooral heel erg leuk. We waren net twee dagen klaar met onze grootste tour tot nu toe, dus we zaten nog vol met energie en waren klaar om door te gaan. We proberen ook altijd nieuwe dingen uit tijdens het opnemen. Nu we twee albums hebben gemaakt krijgen we steeds meer een eigen geluid. We hebben er geen formules voor, het is puur een gevoelskwestie, maar het pakt tot nu toe goed uit allemaal.”

Wat is het leukste aan toeren?
Kevin: “Het is super om elke keer weer nieuwe plaatsen te ontdekken. Zoals hier in Nederland, het voelt gewoon als ons tweede huis. We hebben al zoveel tijd rondgebracht in plekken als Hilversum en Amsterdam, we kennen gewoon de weg hier. Hetzelfde geldt voor New York. De wereld wordt eigenlijk je huis.”

Dus wat is de leukste plek tot nu toe?
Kevin: “We hebben een optreden gedaan op Tasmanië, Australië. Dat was wel echt een geweldige plek.”

Wat mis je het meest op tour?
Andrew: “Je eigen bed! Zonder twijfel. En natuurlijk je vrienden en familie.”

Is er een verschil met optreden voor een Engelstalig en niet-Engelstalig publiek?
Andrew: “Hmmm we hebben hier nog nooit echt over nagedacht. Als we zelf naar optredens gaan luisteren we ook niet per se naar de teksten. Je komt voor het hele plaatje, de klanken, de muzikanten, de podiumsetting. Je luistert eigenlijk vooral met je ogen. Maar we krijgen wel het gevoel dat mensen zich kunnen linken aan onze teksten, dat is heel mooi om te zien.”

Wat hoop je mensen mee te geven tijdens een Bear’s Den live show?
Kevin: “We proberen altijd een soort verhaal te vertellen met onze setlist, waarin we dan hoogtepunten willen creëren met het publiek. Dat is echt super belangrijk voor ons.”

Hoe maak je je setlist? En daarmee het verhaal?
Kevin: Het verhaal dat dat we willen vertellen is elke avond hetzelfde, maar hoe je het vertelt is elke avond weer anders. Het kan zijn dat we besluiten een nummer akoestisch te doen, of juist een nummer toevoegen of weghalen uit de setlist.

Heb je al nummers die je zat bent?
Kevin: “Nee, gelukkig niet. Maar het hele live aspect maakt ook dat we de nummers telkens weer net even anders kunnen spelen, als we dat zouden willen.”

Hoe belangrijk is de live-ervaring voor Bear’s Den?
Kevin: “Het is ontzettend belangrijk voor ons, we zijn eerst begonnen met optreden en pas daarna kwam er ook een album. Vroeger werden er wel eens platendeals gesloten, die niet gebaseerd waren op je zangkwaliteiten maar puur op uiterlijk vertoon. Gelukkig is dat niet meer zo. Je moet nu echt iets kunnen.”

“Jullie moeten echt super goede benen hebben met al dat fietsen. We zagen ook een aantal bierfietsen, dat is meer iets voor ons.”

Wat is jullie beste festival ervaring?
Kevin: “Rock Werchter was afgelopen zomer ontzettend tof. We hadden geen idee dat er zo veel mensen kwamen kijken, dat zagen we echt totaal niet aankomen. Het was een van die momenten waarbij je voelt dat er iets magisch ontstaat.”

Merk je dat van het begin af aan? Of komt ‘t ergens halverwege?
Adrew: “Het groeit, zodra je begint te spelen merk je het. Meestal bereik je dat hoogtepunt pas tegen het einde van de set, maar nu was het al na drie nummers. We hadden geen idee wat er zou gebeuren, maar die hele flow bleef maar doorgaan. Heel bijzonder.”

Herinner je nog het moment dat je besefte dat Bear’s Den een succes werd, en dat je je volledig kon gaan storten op het muziek maken?
Andrew: “Ik weet nog wel dat het heel bevrijdend voelde, we konden ons ineens compleet focussen op de band.”
Kevin: “We waren op tour door de Verenigde Staten en ineens kwam dat besef er. Dat voelde heel goed.”
Andrew: “Om die tour te kunnen doen heb ik mijn auto moeten verkopen, het was een gok, maar gelukkig pakte het goed uit!”

Jullie zijn veel in Nederland geweest de afgelopen tijd, wat staat je het meeste bij van Nederland?
Andrew: Iedereen fietst hier! Jullie moeten echt super goede benen hebben met al dat fietsen. We zagen ook een aantal bierfietsen, dat is meer iets voor ons.

Als je zou moeten kiezen, zou je dan liever 1 keer flink cashen met een hit, of enkel bescheiden Top 40 hitjes scoren, zonder echte grote knaller?
Kevin: “Zeker weten de bescheiden hitjes. Bij optredens heb je dan niet dat iedereen maar voor die ene hit komt, maar ze hebben dan allemaal hun eigen favoriete nummer, dat is een veel leuker publiek om voor te spelen.”

Hebben jullie nog rituelen, voordat jullie beginnen aan je optreden?
Kevin: “We komen altijd het podium oplopen met de Terminator theme, dat is wel echt ons ritueel. Vroeger was het de Bolero van Ravel.”

Is er ooit wel eens iets op het podium gegooid tijdens een optreden?
Kevin: “Tijdens ons optreden op het Secret Garden festival gooide een jongen zijn broek naar ons. In Canada stormde een meisje het podium op.”
Andrew: “Verder niet eigenlijk, mensen zijn vrij braaf. Ik zou het eigenlijk wel leuk vinden als mensen dat deden.”
Kevin: “Weet je dat wel zeker? Voor je het weet loopt het uit de klauwen!”

Wie vind je zelf geweldig op het podium?
Andrew: “Christine + The Queens! Ik heb nog nooit zoiets geweldigs gezien als haar. Ze heeft de beste live show die ik ooit heb gezien. Een beetje zoals Michael Jackson vroeger was.”
Kevin: “Paul McCartney vorig jaar in Chicago was ook echt heel goed. Je zou bijna vergeten hoeveel hits hij wel niet heeft. Hij speelde gewoon 2,5 uur alleen maar nummers van zichzelf, dat is echt ongelofelijk. De nummers zijn ook gewoon zo sterk, dus het kan ook niet anders dan briljant zijn.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor Bear’s Den?
Andrew: “We hebben geen idee, we kijken meestal maar een paar maanden vooruit. Het nieuwe album is net uit dus we hebben zin om veel te gaan optreden met het nieuwe materiaal. We hadden 10 jaar geleden niet verwacht hier te zitten en hebben dan ook eigenlijk geen idee waar we over 10 jaar zouden zitten.”

Wil jij Bear’s Den live gaan zien dit jaar? Zoek hier naar tickets (tickets voor Melkweg, Amsterdam zijn helaas al uitverkocht).

Tekst: Rik Brinks