Muziek

Lea Kliphuis & Bewilder – Paard van Troje, Den Haag – 10 maart 2016

Ruim 10 jaar terug maakte de Utrechtse band Gem furore in Nederland. Ze maakten vijf albums, speelden veel live in clubs en op festivals en waren zelfs te horen in een TV- en radiocommercial. Na zo’n acht succesvolle jaren viel de band langzaam uiteen. Vorig jaar keerde zanger Maurits Westerik terug met een nieuwe band, Bewilder, een nieuwe plaat en een tour ter promotie van die plaat. Daarvan zijn we bij het optreden in het Paard van Troje in Den Haag.

Het voorprogramma, singer songwriter Lea Kliphuis, heeft onlangs ook een nieuw album uitgebracht met de titel ‘The World Owes Me Nothing’. Het is haar tweede plaat waarbij ze voor de opnames samenwerkte met muzikanten van Moss, De Staat en Douwe Bob, live doet ze het helemaal alleen. De liedjes laveren tussen folk(rock) en country en haar mooie rafelige stem doet denken aan zangeressen als Sheryl Crow en Lucinda Williams.

Lea Kliphuis

Lea Kliphuis

Halverwege het optreden komt een man uit het publiek naar haar toe om haar te zeggen dat ze meer over zichzelf en het album moet vertellen. Hij blijkt een vertegenwoordiger van de platenmaatschappij en Lea vertelt vervolgens over de plaat en haar afkomst. Ze woont al jaren in Nijmegen maar komt oorspronkelijk uit Friesland. Dat laatste krijgt bijval van een dame in de zaal die blijkbaar dezelfde afkomst heeft.

Publiek_Paard-van-Troje_Jan-Rijk_20160310_IMG_4847

Wanneer we de andere Friezin in de pauze tussen de twee optredens tegenkomen in de gang vertelt ze: “Ik ken Lea uit Nijmegen. Via via zijn wij bekend geraakt. Nu zijn we vriendinnen. Beide met roots in Friesland, dat schept een band. Ik wil wel naar alle optredens van Lea, dat is niet haalbaar, maar ik ga zo vaak mogelijk! Je bent fan of niet. Bewilder ken ik niet, ik kom voor Lea, maar misschien blijf ik …”

Bewilder

De plaat van Bewilder kreeg de titel ‘Dear Island’, refererend aan Vlieland, waar de liedjes zijn geschreven en de plaat is opgenomen. De meewerkende muzikanten herkennen we op het podium als leden uit de bands van Tim Knol, Douwe Bob, Kyteman en Gem. De nummers die ze spelen zijn nog steeds van een hoog niveau maar het tempo is over het algemeen wat lager dan bij Gem. Soms krijgen kalm ingezette nummers gaandeweg een twist om ‘hard’ te eindigen en andersom. Het tomeloze enthousiasme en de energie van de zanger en de andere wat stoïcijnse en professionele muzikanten blijken een prima combinatie.

Bewilder

Collage

De avond wordt besloten met het absolute klapstuk van het album, het openingsnummer ‘Forza’. De microfoonstandaard wordt opzij gezet en 21 coupletten lang danst en zingt Westerik als een Bruce Springsteen over het podium terwijl de band tot steeds grotere hoogtes wordt gebracht. In één couplet van het nummer wordt uitleg gegeven: “It is done before, It is melodies, It is harmony, It is another me, It is another me”. En zo is het. Bewilder is geen vervolg op Gem maar een nieuwe band die een meer dan prima aanvulling is op het huidige Nederlandse muzikale klimaat.

Bewilder

We zien de Friese vrouw na afloop weglopen met een plaat van Bewilder onder haar arm. Ook zij is vanavond overtuigd en ‘bewilderd’.

Meer foto’s? Check de website Dutchpix.com.