Muziek

KISS – KISSWorld. Ahoy Rotterdam 24 mei 2017

Het is iets na 21:00 uur als de zaallichten doven in Ahoy en Rock ’n Roll van Led Zeppelin door de speakers schalt. Classic Rock. Een prima samenvatting van de avond die gaat komen.
Je kunt zeggen wat je wilt van Kiss maar de band geeft nog steeds good value for money zoals dat heet. Je krijgt precies wat je verwacht. In de setlist zit geen enkele verrassing. Het grootste deel van de gespeelde nummers is dan ook van voor 1980.

Na een korte periode zonder make-up stamt ook de uitdossing van de band van uit de jaren 70. Knallen, vuurwerk, rook en confetti; het is allemaal standaard Kiss materiaal.
En ook de vliegende bandleden behoren tot het bekende Kiss arsenaal.

De show wordt heel even van nu als Paul de aanslag in Manchester herdenkt. Ben benieuwd of Kiss daar op 30 mei nog zal optreden of dat deze show gaat uitvallen.

In 1973 is de band officieel opgericht. Een snelle rekensom leert dus dat Kiss inmiddels 44 jaar is. Een prestatie op zich. Behalve de Rolling Stones ken ik eigenlijk geen band die op hoge leeftijd nog steeds deze grote zalen vult.
Nog een paar cijfers. Paul Stanley, gitarist van het eerste uur, heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd van 65 bereikt. Gene Simmons, het andere originele lid van Kiss, wordt dit jaar 68.
Met recht Rock ’n Roll History dus. And still going strong!

Er is werkelijk niks saais aan. Sterker nog, Dit is precies zo’n show waar ik als fotograaf van baal omdat we alleen de eerste twee nummers mogen doen. Deze show had ik graag helemaal vastgelegd. Overigens weet de band precies wat ze doen en geven ze ons, het legertje fotografen in de pit, in deze twee nummers voldoende aandacht. Eén voor één lopen de gitaristen naar ons toe en poseren uitgebreid. Zichzelf verkopen dat kunnen ze wel.

Spullen verkopen, dat kunnen ze ook. Kiss is de band die merchandise naar een next level heeft gebracht. De lijst is oneindig maar twee hoogtepunten wil ik graag noemen.
Zo kun je dit jaar Kiss snaren voor je luchtgitaar kopen. Een zakje kost 4 dollar. Maar eh een luchtgitaar bestaat niet echt? Precies. Voor 4 dollar koop je een plastic zakje met lucht!
Een ander mooi item. Iedere avond speelt Paul Stanley op een gitaar in de kleuren van het land waar ie is. En diezelfde gitaar kun je kopen na afloop. Krijg je een meet & greet bij. Kost je 10.500 dollar. Of als je liever de gitaar hebt die Paul kapot gaat slaan, ook geen probleem, voor 5.500 dollar is ie van jou.

Kiss weet precies waarom ze bestaan. Net zoals de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs en het Colosseum in Rome zijn ze een monument. Waar je toch een keer moet zijn geweest in je leven. Wat mij betreft mogen ze zo op een muzikale monumentenlijst worden gezet. De band heeft tenslotte de hard rock en heavy metal mede vorm gegeven.

Maar na afloop: always exit thru the gift shop.