Muziek

Review

André Hazes pakt Rotterdam Ahoy volledig in

Zullen we er gewoon een traditie van maken, André?

Tickets André Hazes Live in Ahoy

Ik geef het hem te doen: 23 jaar oud en dan al de last van twee keer Ahoy op je schouders voelen. Met zijn twee shows afgelopen weekend in Rotterdam, treedt André Hazes in de voetsporen van zijn roemruchte vader.

’t Klinkt als een thuiswedstrijd voor Hazes, maar toch zal hij wel even de spanning voelen voor hij het podium op gaat. Ahoy is natuurlijk niet niks, een plek waar zijn vader ook al vele shows heeft gedaan en waar nu dus een nieuwe generatie Hazes begint. De oude Hazes was één van de eerste Nederlandstalige artiesten die aantoonde dat ook zij grote zalen als Ahoy meerdere keren kunnen vullen.

We zagen de aanloop naar de Ahoy-shows al uitgebreid voorbij komen tijdens zijn reallifesoap Ik haal alles uit het leven, en nu is het dus eindelijk zover. Begin oktober werd hij nog onderscheiden met de Ticketmaster Award voor Populairste Artiest 2016/2017 en vanavond laat hij dan ook zien dat deze award terecht naar hem is gegaan.

Zodra de show begint lijkt het wel alsof-ie al jaren in de grootste zalen van Nederland optreedt. Vanaf het begin pakt hij Ahoy volledig in. “Ik ben een broekie van 23, het is ongelofelijk dat ik hier mag staan”, zo spreekt hij de dertienduizend bezoekers toe die hem allemaal in de armen sluiten. En de sfeer wordt alleen maar beter wanneer Andre enkele nummers van ‘die ouwe’ erin knalt.

Talloze zangers gingen hem voor in het vertolken van het tijdloze repertoire van Hazes senior maar zijn zoon kreeg ze natuurlijk met de paplepel ingegoten. Als iemand deze nummers kan brengen, is hij het wel. Het hoort tenslotte tot zijn muzikale erfenis.

Vele hits van de oude Hazes komen voorbij, maar de akoestische uitvoering van Zij Gelooft in Mij lijkt bij iedereen toch wel de meeste indruk achter te laten. De hele zaal staat arm-om-arm voluit mee te zingen.

Maar het is niet alleen het werk van zijn vader wat voorbij komt. André leunt ook steeds meer op zijn eigen materiaal. Terecht, want André heeft met zijn laatste plaat Wijzer een prima plaat afgeleverd die het goed doet in Ahoy. Bijgestaan door de geweldige band onder leiding van Marcel Fisser van onder meer De beste zangers van Nederland.

Ook op de aankleding van de zaal is niet bezuinigd. Als ware het een grote kroeg is Ahoy van onder tot boven uitgelicht. André zoekt regelmatig het contact met zijn publiek door op en neer de catwalk af te lopen. Zowel voor de bezoekers als voor hemzelf is dit een enorme ervaring.

Mocht je nu denken dat André na de Ahoy shows alleen nog maar in de grote zalen te vinden is, dan heb je het mis. De komende maand staat hij ook nog ‘gewoon’ in Café ons Thuis in Terheijden, Zaal Bruins in Saasveld, Dorpshuis Ons Tehuis in IJzendoorn. En daar zijn we blij om, want dat is ook het charmante van André, hij voelt zich nergens te groot voor. En het goede nieuws is: op 27 oktober 2018 keert hij weer terug naar Ahoy en kunnen we ongetwijfeld weer genieten van een bijzondere avond. Een mooie traditie is geboren.