Muziek

The Chainsmokers in Ziggo Dome: met kop en schouders

Vooraan is niet altijd de beste plek.

The Chainsmokers zijn lekker bezig. Afgelopen week is hun Europese tour begonnen en bijna tegelijk wordt er met nieuwe nummers gestrooid. Een teken dat er een nieuw album in de maak is en bijna klaar moet zijn. De dag voor het optreden in Amsterdam wordt You Owe Me losgelaten, de tweede nieuwe track na Sick Boys. En live wordt er ook al Everybody Hates Me gedeeld. En dat terwijl het laatste album, waar de band nu mee tourt Memories: Do Not Open nog geen jaar oud is.

Alex Pall en Drew Taggart van The Chainsmokers zijn niet bepaald stilzitters. Niet op muzikaal gebied maar ook niet als ze optreden. Precies een jaar geleden zag ik ze in de AFAS Live en dat was één van de opwindendste avonden van dat jaar. Naast een enorme bak met hits en toffe dancetracks die live allemaal een flinke stoot adrenaline mee krijgen, hebben The Chainsmokers ook een erg gave liveshow namelijk. Beide heren, maar vooral Drew Taggart is op het podium zo gek als een deur en maakte sprongen vanaf de DJ booth die ronduit gevaarlijk zijn.

Vanavond in de uitverkochte Ziggo Dome valt me als eerste op hoe groot het podium is geworden tijdens deze tour. Vorig jaar was de DJ-booth nog meer een catwalk op hoogte waar beide heren regelmatig overheen liepen. Nu heeft de DJ-tafel meer de afmeting van een verkeersweg gekregen, die 2,5 meter boven het podium uitsteekt en volledig voorzien is van een groot LED scherm.

Meestal is het een groot voordeel dat je als fotograaf dichtbij het podium kunt staan. Je staat dicht op de actie die op het podium plaatsvindt. Maar vanavond is dat anders. Tijdens het openingsnummer kom ik erachter dat, hoe dicht ik ook tegen de barriers aan kruip, ik niet meer zie van The Chainsmokers dan een petje en een opgestoken hand! Dat wordt wel beter als Drew boven op de booth kruipt, maar het is verre van ideaal allemaal.

Ik ben vanavond extra geïnteresseerd in de nieuwe uitbreiding van de The Chainsmokers, drummer Matt McGuire. Dat is namelijk een bijzonder verhaal. Matt kreeg bekendheid door video’s van zichzelf op YouTube te zetten waarop hij mee drumt met tracks van The Chainsmokers. Op die video’s zie je een zeer expressief showmannetje dat niet alleen perfect drumt, maar inderdaad ook zo zou passen in de band. Na het openbaren van Matt’s cover van Paris was de reactie van Alex en Drew dan ook: “Best Cover Ever! Matt McGuire is joining us on tour!”. Tijdens het tweede nummers komt vanuit de DJ-booth een compleet drumstel naar boven waar Matt achter zit. Maar helaas voor mij staat het zover naar achteren dat ik hem niet voor mijn lens krijgt. Tijdens het derde en laatste nummer dat we ze mogen fotograferen ren ik snel naar achterin de Ziggo Dome, vanwaar ik een beter uitzicht op het podium heb. Net op tijd om te zien dat Matt en zijn drumkit weer naar beneden zakken en verdwijnen in het podium.

Als ik de zaal uitloop kan ik er oprecht van balen. Er komt vast deze zomer wel weer een mogelijkheid om ze live te zien, maar daar heb ik nu niets aan. Ik berg mijn camera op in een locker en loop weer terug. Een beetje de frustratie wegdansen. En dat is nodig, want natuurlijk komt Matt tijdens het concert nog regelmatig terug het podium op en kan ik hem prima zien vanuit mijn plek achterin de Ziggo Dome… Normaal gesproken zou ik zeggen: “Gelukkig hebben we de foto’s nog!”. Maar nu. Grrrrrrrrr.