Muziek

The Tallest Man on Earth @ Caprera

Patronaat Haarlem organiseerde ook deze zomer weer een aantal concerten in het openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Een plekje zoeken deze avond lukt, hoewel het amfitheater zich volledig vult (capaciteit 1100 personen), men is inschikkelijk en schikt in. Met elke bezoeker die aankomt zwelt de verwachtingsvolle sfeer, de goede zin en de positieve energie aan. Met een flesje wijn, een biertje en nachos erbij is het publiek klaar voor The Tallest Man on Earth. Is The Tallest Man on Earth ook klaar voor Caprera?

Op het podium staan de instrumenten van Kristian Mattson en band klaar. Onder meer een slide gitaar, viool en een tiental gitaren, deze worden gestemd en liefdevol verzorgd door Anna -zo wordt zij later geintroduceerd-.
Het optreden in Caprera is er een van de velen in de Dark Bird is Home tour. Sommige nummers zoals the Gardener zingt hij, volgens eigen zeggen, voor de 14.000e keer. Kristian viert het 10 jarig jubileum van TheTallest Man on Earth en maakt al muziek sinds zijn vroege jeugd. Ben je er dan klaar voor? Of sluipt de routine erin en verdwijnt de passie?

Kristian prijst zich gelukkig dat hij kan touren met vriend Markus Svensson, want vriendschappen en vooral relaties onderhouden als tourende muzikant is moeilijk. En als je Markus, The Tarantula Waltz, een badass singersongwriter vind; nou, dan ga je samen touren.

01_TheTarantulaWaltz_-_Caprera_Bloemendaal_20160817_-_Jan_Rijk_IMG_4698

01_TheTarantulaWaltz_-_Caprera_Bloemendaal_20160817_-_Jan_Rijk_IMG_4705

Deze badass toerde onder andere ook als support voor The War On Drugs, Iron & Wine en Damien Jurado. Een mooie staat van dienst maar zijn performance dwingt helaas niet de volledige aandacht van het publiek af. Tussen de songs door neemt het stemmen van zijn gitaar erg veel tijd in beslag en raakt hij het publiek langzaam maar zeker kwijt.

02_TheTallestManOnEarth_-_Caprera_Bloemendaal_20160817_-_Jan_Rijk_IMG_4769

02_TheTallestManOnEarth_-_Caprera_Bloemendaal_20160817_-_Jan_Rijk_IMG_4779

02_TheTallestManOnEarth_-_Caprera_Bloemendaal_20160817_-_Jan_Rijk_IMG_4834

Na een kleine pauze klinkt Kristian met een Zweeds liedje door de boxen, de aandacht is weer getrokken. The Tallest komt hollend op en beweegt al snel met zijn specifieke moves en bijpassende mimiek over het hele podium. Met indringende ogen kijkt het publiek in. En ja! Iedereen voelt het. Ook hij is er klaar voor!

Kristian praat makkelijk de songs aan elkaar, is bij tijd en wijlen zelfs grappig en reageert direct op de dingen om hem heen; vallende glazen, kreten uit het publiek en overvliegende vliegtuigen (That’s my flight!). Hij maakt zelfs tijdens het zingen een kwinkslag: ‘Your body is young and mine is … short’. Hoewel je met deze artiestennaam en dit postuur je het wel over jezelf af roept is er nog maar één die, wat ons betreft, nog iets over zijn fysiek mag zeggen, Kristian zelf.

02_TheTallestManOnEarth_-_Caprera_Bloemendaal_20160817_-_Jan_Rijk_IMG_4834

02_TheTallestManOnEarth_-_Caprera_Bloemendaal_20160817_-_Jan_Rijk_IMG_4852

02_TheTallestManOnEarth_-_Caprera_Bloemendaal_20160817_-_Jan_Rijk_IMG_4868

Van sleur en verdwenen passie is geen enkele sprake. The Tallest Man on Earth geeft alles, neemt bezit van het hele podium en gaat op in zijn spel. De teksten worden vanuit zijn hart gezongen en met zijn bijzondere stemgeluid komen de woorden en intentie aan. De twee uur durende set is mooi gebalanceerd opgebouwd, een aangename en vloeiende afwisseling tussen zachte en intieme die hij solo speelt en bombastische en krachtige nummers met band. Ook wisselen serieuze, gevoelige teksten en lichtvoetigheid elkaar makkelijk af.

Het album Dark Bird is Home is al in 2015 uitgebracht en voor veel mensen dus bekend repertoire. Onder meer Timothy, Seventeen en Darkness of the Dream worden van dat album gespeeld maar ook horen we ‘klassiekers’ als The King of Spain en Love is All die afkomstig zijn van eerdere albums.

02_TheTallestManOnEarth_-_Caprera_Bloemendaal_20160817_-_Jan_Rijk_IMG_4880

02_TheTallestManOnEarth_-_Caprera_Bloemendaal_20160817_-_Jan_Rijk_IMG_4928

Er is ook een primeur, het nummer Rivers is eerder die dag op single verschenen. Zijn referentiekader voor dit nummer is, zoals vaker, de natuur en de rivier waaraan hij woont. Midden in de prachtige natuur van het Kenemerland, werden de vogels overstemd en de harten gevuld door The Tallest Man on Earth. Een mooie zomer avond, een geweldige locatie, een fantastisch optreden.

02_TheTallestManOnEarth_-_Caprera_Bloemendaal_20160817_-_Jan_Rijk_IMG_4947

Wil jij Caprera ook een keer live beleven? We hebben nog genoeg aanbod voor je, klik hier.