Comedy

Comedy Central Roast: liefdevol afkraken

James Franco, David Hasselhoff, Pamela Anderson, Bob Saget, Donald Trump, Charlie Sheen en na 1 april ook Justin Bieber: allemaal celebrities met een olifantshuid, want allemaal hebben ze zich vrijwillig tot op de enkels af laten fikken in een Comedy Central Roast. Ga er maar aanstaan: je zit op een stoeltje, en een voor een komen de beste comedians ter wereld je op een grappige manier helemaal afzeiken. En dat ten overstaande van miljoenen TV-kijkers. Waar je zin in hebt!

Waarom die celebs dat dan vrijwillig doen? Simpel: het is een eer om geroast te worden. Je bent weliswaar het “slachtoffer”, maar het geeft aan dat je jezelf niet zo serieus neemt en tegen een geintje kan. Bovendien zijn de grappen vaak keihard, maar altijd is er een zekere vorm van waardering en respect tussen de comedians en het slachtoffer. Het motto is “you only roast the ones you love”.

Het fenomeen begon ooit halverwege vorige eeuw in de sociëteit Friars Club in New York, waar veel celebrities en comedians kwamen. Ieder jaar was er iemand anders het haasje. Politici vinden het ook altijd fijn om net te doen alsof ze zichzelf niet serieus nemen. Een roast is soms onderdeel van The Correspondents’ Dinner (het jaarlijkse etentje van journalisten en het Witte Huis). Legendarisch zijn de roasts van Stephen Colbert, die George Bush snoeihard aanpakte en Seth Meyers, die Obama te grazen nam.

Maar de bekendste en spectaculairste roasts zijn die van Comedy Central. Op 1 april zendt de comedyzender een splinternieuwe uit, waarin niemand minder dan Justin Bieber de pineut is. Als je als comedian gevraagd wordt om mee te doen, is het alsof je voor het Nederlands elftal wordt opgeroepen en direct een WK mag spelen. Onder meer Hannibal Buress, Natasha Leggero, Chris D’elia en Pete Davidson zijn dit keer uitverkoren om hun grappen op de arme Bieber afvuren. Ook specialist Jeff Ross is weer van de partij, net als de afgelopen 11 edities. Zijn bijnaam is niet voor niets “roastmaster general”: ondanks zijn soms belachelijke verkleedpartijen is hij altijd een van beste comedians. Daarnaast zullen ook Snoop Dogg en Shaquille O’Neill zich van hun scherpste en meest komische kant laten zien. Dat wordt natuurlijk weer keihard keten, want reken maar dat de comedians ook elkaar niet zullen ontzien. Niemand is veilig. Het laatste woord is aan Justin Bieber zelf, die de gelegenheid krijgt om iedereen ongenadig terug te pakken.

De presentator (ook wel roastmaster genoemd) is niemand minder dan Kevin Hart. Kleine Kevin (slechts 1.57!) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een megaster. Hij speelde in diverse blockbusters, was host van de MTV Video Music Awards en treedt alleen nog maar in arena’s op. In 2012 stond hij nog twee keer voor een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam!

Steeds vaker komen comedians die bekend zijn van de Comedy Central Roasts naar Nederland. De afgelopen jaren waren naast Kevin Hart onder meer Whitney Cummings, Greg Giraldo (helaas in 2010 overleden), Eddie Griffin en Jim Breuer in Nederland voor hilarische comedyshows.

Check dus de roast op Comedy Central en wie weet zie je deze comedyhelden binnenkort op de Nederlandse planken!

Comedy Central presents: 19 april All Murray – Boom Chicago | 24 april Russel Peters – Ahoy20 mei Bill Maher – Meervaart