Comedy

Lachend de nacht in

Wie vlak voor het slapen gaan nog wat humor in praatprogramma’s op TV wil, komt er bekaaid vanaf. Jeroen Pauw op NPO1 had Dolf Jansen regelmatig te gast, Humberto ontving  Jan Jaap van der Wal op gezette tijden, maar over het algemeen blijven de gezichten redelijk in de plooi.

Dat is in de USA wel anders. Daar kent men al sinds mensenheugenis het fenomeen Late Night Talkshow. David Letterman, Conan O’Brien, Stephen Colbert, allemaal doen ze ongeveer hetzelfde: in een maatpak achter een desk grappen vertellen over het nieuws van de dag, ze interviewen beroemde sterren, er zijn sketches over de actualiteit en vaak zijn er optredens van bands of comedians.

Veel hosts van late-night talkshows hebben een verleden als stand-up comedian. Hun ervaring op het podium helpt ze om adrem op situaties in te springen en om grappen met een goede timing te brengen. Voor veel comedians is een eigen late night show de ultieme droom.

Er zijn vijf grote zenders die de bekendste talkshows uitzenden: CBS, ABC, NBC, HBO en Comedy Central. De concurrentie is enorm. Iedereen wil het best scorende programma, en de zenders proberen allemaal de beste host te strikken. In de Champions League van de actuele comedyshows blijven de vedettes lang bij dezelfde club, af en toe komt er een nieuwe topspeler bij en sporadisch vindt er een spectaculaire transfer plaats.

Ik ga je niet vervelen met eindeloze rijen namen en zenders, maar je hebt vast gehoord dat de legendarische David Letterman afgelopen maand na 22(!) jaar met zijn Late Show op CBS stopte. Stephen Colbert volgt hem na de zomer op. Colbert had al een erg toffe show op Comedy Central (The Colbert Report). Op die laatste zender is John Stewart met zijn Daily Show nog tot augustus te zien, daarna neemt ook hij afscheid. Hij wordt weer opgevolgd door de fantastische jonge Zuid-Afrikaanse comedian Trevor Noah. In 2014 stopte grootheid Jay Leno bij The Tonight Show, en werd opgevolgd door Jimmy Fallon, die op zijn beurt bij Late Night with… werd opgevolgd door Seth Meyers. GTST is er niets bij.

Goed, tot zover de afdeling namedropping. Ik ben tenslotte Ivo Niehe niet.

Zoals gezegd zijn er regelmatig korte comedy-optredentjes te zien. Die talkshows zijn voor comedians wat DWDD voor Nederlandse bands is: een paar goede minuten kan je big break betekenen, en voor je het weet zit je in het vliegtuig om op te treden in bijvoorbeeld Nederland. Want praktisch alle buitenlandse comedians die hier optreden speelden in een of meer talkshows.

Gabriel Iglesias (17 okt in Ahoy Rotterdam) was onlangs te gast bij Conan O’Brien.

Gabriel Iglesias Teaches Conan Yoga | CONAN on TBS

Jim Breuer (31 okt in Oosterpoort Groningen en 1 nov in de Melkweg Amsterdam) stond onder meer bij Craig Fergusson.

Jim Breuer on Craig Ferguson (7-24-09)

Maar ook comedians die niet lang geleden ons land de zalen afbraken kon je in de talkshow zien, zoals Jimmy Carr, Bill Burr of Tommy Tiernan.

Zelfs de talkshowhosts zelf kon je in ons land aan het werk zien. Zo stond de nieuwe presentator van Comedy Central’s Daily Show, Trevor Noah in 2013 in de Amsterdamse comedyclub Toomler, was Bill Maher (die nog wekelijks een invloedrijke talkshow heeft op HBO) enkele weken geleden te gast in de Meervaart en was Seth Meyers vroeger lid van het Amsterdamse improvcollectief Boom Chicago.

Houd dus vooral in de gaten welke comedians naar Nederland komen. Voor je het weet zie je de nieuwe David Letterman!