Comedy

Lachen op Lowlands

Nog even en het gaat weer los in Biddinghuizen, als de haringen van Alpha, Bravo en India weer in de grond geramd worden voor een nieuwe editie van A Campingflight To Lowlands Paradise. Uiteraard zie je een hele hoop geweldige bands, maar er is ook toneel, dans, lezingen, wetenschap en uiteraard comedy te zien. In de Romeo en Juliet vind je een aantal geweldig grappige cabaretiers en comedians. Over de bands is al een hoop geschreven, laten we eens wat toffe comedy in het zonnetje zetten, verdeeld in handige categorieën.

Bekend van TV

Peter Pannekoek ken je van De Wereld Draait Door, waar hij elke vrijdag op hilarische wijze de week samenvat. Peter is snel, gevat en scherp. Zijn voorganger bij DWDD, Pieter Derks, staat ook op Lowlands. Actuele grappen wisselt hij af met mooie verhalen en herkenbare situaties. Wie je zeker van TV kent is Maxim Hartman. Of als een van de twee Rembo’s in de legendarische kindercultserie uit de nineties, of van zijn huidige kijkcijferhit “Meer Voor Mannen”. Speciaal op Lowlands komt Maxim eenmalig met een voorstelling alleen voor vrouwen. That’s right. Alleen vrouwen komen de Juliet in, de enige in de Juliet met een piemel is Maxim zelf. Leuk en leerzaam!

Veel voor weinig

Wil je meer dan één cabaretier op het podium? Check dan bijvoorbeeld het duo Schudden, al jarenlang een vaste waarde in theaterland, waar ze met hun originele sketches iedereen doen –eh-schudden van het lachen. Sorry. Flauw woordgrapje. Dat doen de comedians van Comedytrain gelukkig beter. Hun lineup bevat drie of vier toppers, allemaal gepokt en gemazeld in de Amsterdamse comedyclub Toomler. Maar voor een bijna oneindige lading grappenmakers moet je bij Padoem Patsss zijn. Onder leiding van Howard Komproe maken een enorme waslijst cabaretiers, schrijvers, rappers en andere woordkunstenaars grappen van slechts 1 zin. Na elke geslaagde oneliner roffelt een drummer een fijne padoempatsss en komt de volgende alweer. Een hogere grapdichtheid ga je niet tegenkomen op Lowlands.

Met een muziekje erbij

Wil je graag een muziekje tussen de grappen door? Geen probleem, genoeg te kiezen. Ga bijvoorbeeld naar Maartje & Kine, die met een hele vrachtwagenlading aan instrumenten aankomen om hun grappige liedjes iedere keer weer anders in te vullen. Of Matroesjka: twee dames die gitzwarte humor met ramharde technobeats afwisselen. Lekker! Yentl en de Boer zijn er ook nog, die speciaal voor Lowlands hun mooiste cabaretliedjes zullen spelen. Dat wordt lachen met kippenvel. De dames wonnen niet voor niets de Annie MG Schmidtprijs voor beste theaterlied.

Tropische verrassingen

Niet alleen de top van het Nederlandse cabaret staat op de polderplanken, ook uit het buitenland komen twee geweldenaren. Goed, je kunt je afvragen of België echt tropisch is, maar verrassingen zijn het zeker. Zo is er de volkomen geschifte en absurde Vlaming Gunter Lamoot, die met een mengeling van platte poep en pies, bizarre verkleedpartijen en een hoop nonsens iedereen in een lachstuip krijgt. Zijn landgenoot Lukas Lelie is andere koek. Deze geweldige comedian is gortdroog en gooit er af en toe een fijne oneliner doorheen, net zo lang tot iedereen naar adem hapt. De jury’s Humo’s Comedy Cup en de Culture Comedy Award waren in ieder geval eensgezind en lieten Lukas glorieus winnen.

Er valt dus meer dan genoeg te lachen op Lowlands. En dan hebben we topnamen als Andre Manuel, Henry van Loon, Martijn Koning, Oldenosborn en Louise Korthals nog niet eens genoemd. Plant je kont deze Lowlands dus eens in de Juliet of Romeo!