Festival

Review

Heimwee naar Lowlands

Bekijk hier onze gigantische fotoserie.

Lowlands bestaat dit jaar 25 jaar. Maar in plaats van stil te staan bij de afgelopen decennia, liet de organisatie liever zien hoe ze naar de toekomst kijken. En die toekomst is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Zonder toegangspoort vloeien dit jaar de camping en het terrein meer dan ooit in elkaar over. Looproutes zijn veranderd, er is een nieuw 24-uurs gebied, en de nieuwe Bravo en Alpha steken imposant boven alles uit.

Voor de trouwe bezoeker is dat wel even wennen. In de loop der jaren bouw je toch je eigen routes op. De mens is nu eenmaal een gewoontedier. Maar zodra je gewend bent, en dat gebeurde snel, zie je alleen maar de voordelen, en de extra ruimte die is vrijgekomen. Op de Bravo ben ik op slag verliefd. Eigenlijk is het geen tent meer, maar een muziekkathedraal met een gigantische, indrukwekkende staalconstructie. Het is ongelooflijk dat dit voor maar één weekend wordt gebouwd.

Het is duidelijk: Lowlands staat niet stil, maar blijft zichzelf steeds weer opnieuw uitvinden. Daarmee wordt het festival ook steeds completer. Waar je 25 jaar geleden kwam voor de muziek, kun je nu je dag beginnen met yoga, daarna doorsjokken naar een interview met Herman Brusselmans, of een dansvoorstelling, of een comedyshow, of naar een workshop poppen maken met je sok, of je laten gebruiken door de wetenschap. Zelfs als je zin hebt in de sauna, dan kan dat. En dan heb ik het nog niet eens over de zeven podia die tot diep in de nacht programmeren. Inmiddels weet je: je mist op Lowlands meer dan je kunt zien. Je wil tenslotte ook nog ergens op de dag bier drinken met je vrienden.

Geen wonder dat niemand hetzelfde weekend beleeft. De headliners van het weekend (The xx, Editors, Mumford & Sons) trekken de helft van de bezoekers naar de Alpha toe en zorgen voor een collectief moment op de dag. Maar Lowlands blijft toch vooral een ontdekfestival met dit jaar Architects, de nieuwe show van Ronnie Flex, tot aan Yungblud.

Het is maar een idee hoor, maar wat als Lowlands net als Coachella en Tomorrowland naar twee weekenden zou gaan? Hartstikke efficiënt voor Eric van Eerdenburg en zijn team. Alles staat er toch al. Van maandag tot en met woensdag kan worden schoongemaakt, zodat op de donderdag de eerste campingbezoekers weer kunnen aanschuiven.
Het haalt ook nog eens de druk van de kaartverkoop af want er kunnen twee keer zoveel mensen naar toe. Ik zou sowieso twee weekenden achter elkaar gaan, om alles wat ik in het eerste weekend heb gemist, weer goed te maken. En ook omdat ik, wanneer ik op maandagochtend naar huis rij direct alweer heimwee heb. Bekijk hieronder mijn fotoreportage.

Michael Kiwanuka

Sean Paul

Sean Paul

De nieuwe Alpha.

Mura Masa

Mura Masa

Ineens zin in de sauna? sauna? Prima joh, op Lowlands kan het.

Chef’Special

Mac deMarco

Solange

Kim Janssen

Iggy Pop

De nieuwe Bravo-tent is een ware muziek kathedraal.

The xx

Tove Lo

Herman Brusselmans wordt geïnterviewd in het literaire programma.

Het Utrechts Centraal Museum organiseerde modeshows waar bezoekers hun outfit showen. De winnaar mag zijn kleding in het museum tentoonstellen.

De zware nachten eisen hun tol.

Skepta

Bastille

Bastille

London Grammar

alt-J

Frank Carter & the Rattlesnakes

Carl Craig

Editors

Editors

Editors

Editors

Tash Sultana

Triggerfinger

Triggerfinger

Triggerfinger

Triggerfinger

Smib

First Aid Kit

First Aid Kit

Migos

Migos

Migos

Flume

Flume

Flume

Nicolas Jaar

Mumford and Sons

Mumford and Sons