Muziek

5 voor Vrijdag: Pearl Jam, Jay-Z & meer

En verder in deze 5 voor Vrijdag: Pinkpop, Drake en Rock Werchter. Foto: Ben Houdijk

Check de nieuwste events op Ticketmaster.nl!

Deze week in 5 voor Vrijdag: Pearl Jam in juli naar Ziggo Dome, Jay-Z terug op Spotify, Pinkpop voegt 10 nieuwe namen toe, Drake artiest van het decennium en Rock Werchter kondigt eerste acts aan.

Pearl Jam volgend jaar weer naar Nederland

De legendarische rockband Pearl Jam gaat in 2020 weer op tour en doet hierbij ook ons landje aan. Op 22 juli staan Eddie Vedder en co. in de Ziggo Dome. Hoewel Vedder solo nog wel dit jaar in ons land was (hij deed twee shows in AFAS Live), is deze show de eerste in Nederland sinds 2018. Toen stond de band ook op Pinkpop, waar Eddie herinneringen ophaalde aan het beroemde stagedive-moment uit 1992. De band komt niet alleen naar Amsterdam volgend jaar, want ze nemen de Amerikaanse punkband White Reaper mee als special guest. Als je erbij wil zijn zit uitslapen er niet in morgenochtend. De verkoop start morgen namelijk al om 11:00!

Eddie Vedder revisits his most famous stagedive 26 years later - Pinkpop 2018

Jay-Z is jarig en trakteert op Spotify

Hiphopicoon Jay-Z bereikte afgelopen week de respectabele leeftijd van 50 jaar en besloot dat goed te vieren. Opeens was namelijk zijn gehele discografie weer te vinden op streamingdienst Spotify. Lange tijd was de muziek van de rapper alleen te vinden op zijn eigen dienst Tidal, tot frustratie van zijn fans. Met deze zet lijkt hij de strijd met de Zweedse streaminggigant opgegeven te hebben, nadat eerder al een gedeelte van zijn oeuvre op Apple Music verscheen. Tidal zegt namelijk al sinds 2016 niets meer over hun aantal abonnees, wat toen rond de 3 miljoen lag. Ter vergelijking: Spotify heeft meer dan 100 miljoen betalende gebruikers.

 

Jan Smeets speelt Sinterklaas: 10 nieuwe namen voor Pinkpop

Gisteren kreeg de line-up van Pinkpop een goeie kwaliteitsinjectie: maar liefst 10 nieuwe acts werden toegevoegd aan het programma. Op de vrijdag zullen Twenty One Pilots en 5 Seconds of Summer optreden, de zaterdag krijgt Rag’n’Bone Man, Mabel en Frank Carter & The Rattlesnakes erbij en op zondag zijn Anderson .Paak & The Free Nationals, Gojira, Dermot Kennedy, The Pretty Reckless en The Marcus King Band toegevoegd. Het festival in Landgraaf, wat plaatsvindt op 19, 20 en 21 juni, had eerder al o.a. Red Hot Chili Peppers, Post Malone en KEANE aangekondigd.

De organisatie heeft trouwens nog hulp nodig bij de rest van het programma. Pinkpop heeft namelijk gisteren ook gelijk de Gouden Tip geopend, waarbij je kan stemmen op de act die jij graag wil zien op Pinkpop volgend jaar. De ticketverkoop is al begonnen, dus als jij erbij wil zijn in juni moet je snel zijn. Haal je tickets hier.

Drake meest gestreamde artiest van het decennium

Het is december, dus dat betekent dat het weer tijd is voor lijstjes. Niet alleen voor de Top 2000, maar ook op Spotify. Je kan hier elk jaar jouw meest beluisterde nummers checken in een persoonlijke afspeellijst. Omdat dit jaar ook het einde van het decennium betekent, krijg je ook een lijstje met je meest beluisterde nummers van 2010 tot nu. Wereldwijd werd de Canadese rapper Drake het meest beluisterd. Hij werd in een periode van tien jaar maar liefst 28 miljard keer beluisterd. De rest van het podium bestond overigens uit Ed Sheeran (2) en Post Malone (3), die wel de meest gestreamde artiest van dit jaar was. Drake is zelf trouwens ook niet de beroerdste om zelf te laten weten dat ‘ie het erg goed gedaan heeft dit decennium.

View this post on Instagram

Wild times. Let’s go for another shall we?

A post shared by champagnepapi (@champagnepapi) on

Rock Werchter maakt eerste acts bekend

Veel grote festivals maakten de afgelopen tijd al het eerste gedeelte van hun line-up bekend, maar het Belgische Rock Werchter bleef wat dat betreft nog even achter. Tot deze week. De Belgen maakten namelijk iedere dag een act bekend. Maandag werd bijvoorbeeld bekend van Pearl Jam ook naar onze zuiderburen komt, dinsdag kondigden ze Twenty One Pilots aan en zojuist werd ook Kendrick Lamar bevestigd.

You Rocked Werchter 2019

Rock Werchter vindt dit jaar plaats van 2 t/m 5 juli. Het festival in de buurt van Brussel trekt jaarlijks ook duizenden Nederlanders aan vanwege de goede line-up en de uitstekende sfeer. In 2014 werd zelfs speciaal voor alle Hollanders nog de kwartfinale Nederland – Costa Rica op een groot scherm vertoond, waarna iedereen feest vierde met Alive van Pearl Jam, die dit nummer net afloop inzette. Een episch moment, dat je komend jaar misschien weer kan beleven, aangezien het Nederlands elftal weer meedoet met het EK. Als je inmiddels helemaal overtuigd bent kan je hier je tickets halen. Er zijn zowel combi- als dagtickets beschikbaar.

Ticketmaster: Nieuwe Muziek

Benieuwd naar de beste nieuwe tracks van deze week? Volg dan onze Spotify-playlist en natuurlijk 5 voor Vrijdag.

Dit was 5 voor Vrijdag voor deze keer. Meer lezen? Check dan de rest van ons blog, met onder andere een artikel over de werking van speculative ticketing, waar sites als Topticketshop.nl mee werken.